Οι 3 κομματοφύλακες κι ο Ζορό

Το μέλλον της ΝΔ.  (Φωτό: από την Καθημερινή)

Το μέλλον της ΝΔ. (Φωτό: από την Καθημερινή)

Μία ή ένας από τους 4 πολιτικούς της φωτογραφίας θα βρεθεί, κάποια στιγμή, στην ηγεσία της ΝΔ.

Η επικρατέστερη υποψήφια, πέρασε τον καιρό της ως υπουργός εξωτερικών ασκώντας διεκπεραιωτική πολιτική δίχως να λάβει πρωτοβουλίες και να κάνει τομές — οι οποίες θα είχαν βεβαίως πολιτικό κόστος και συνεπώς θα αποτελούσαν βαρίδια στην μακροπρόθεσμη στρατηγική της αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Οι επόμενοι δύο έχουν να επιδείξουν μια ιδιαίτερη αντίληψη στο θέμα της κομματικής ενότητας.  Περασμένα-ξεχασμένα, βεβαίως, αλλά η διαλεκτική τους και η παρουσία τους άμα τη αναβάπτιση, δεν πείθει.  Ο κ. Τίποτα είναι σήμερα ο κ. Δεν-Κλέψαμε — να το ακούς στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και να παθαίνεις κάτι.  Ο κ. Σαμαράς δεν γνωρίζω τι ακριβώς είναι αλλά με ανησυχεί ο εθνικισμός του.

Ο Ζορό της υπόθεσης είναι ο αναγκαίος καρπαζοεισπράχτωρ της κωμωδίας που διαδραματίζεται στη ΝΔ.  Όλο και κάποιος γραφικός και γελοίος θα βρεθεί και θα ρίξει το επίπεδο τόσο ώστε να κάνει τους συνυποψηφίους του να φαίνονται αξιόλογοι!

Μεταξύ τους οι τέσσερεις υποψήφιοι έχουν κάνει το καταστατικό της ΝΔ ένα κουρέλι κι ως τέτοιο θα το βλέπουν και τα μέλη του κόμματος στο εξής.  Η ανοργανωσιά κι η τσαπατσουλιά στη διαχείριση και διοίκηση του κόμματος είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο θα ασκήσει εξουσία η ΝΔ όταν ξανακερδίσει εκλογές.  Απομένει να δούμε αν η νέα ηγεσία που θα αναδειχθεί στη ΝΔ θα συμμαζέψει το κόμμα και θα προσδιορίσει με κάποια σαφήνεια το πολιτικό του στίγμα.

Λείπει στην Ελλάδα το πολιτικό κόμμα του κεντρώου χώρου.  Κεντροαριστερό ή κεντροδεξιό, δεν έχει σημασία αρκεί να είναι κεντρο-κάτι.  Το ΠΑΣΟΚ δεν με πείθει ακόμη πως εξελίσεται στο κεντροαριστερό κόμμα που χρειαζόμαστε.  Άραγε η ΝΔ θα καταφέρει να εξελιχθεί στο κεντροδεξιό κόμμα που έχει ανάγκη η χώρα;  Κρίνοντας από τους υποψήφιους αρχηγούς θα έλεγα με βεβαιότητα 75%: όχι.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *