Ο Κεφαλογιάννης στη Σμύρνη

Και τα μυαλά στα κάγκελα.

Ξεκινώ με μια αναφορά στο βιβλίο ιστορίας της 6ης δημοτικού (το οποίο μπορείτε να βρείτε σε PDF μορφή εδώ, οι επίμαχες σελίδες είναι οι 94-113 και κατεβαίνουν αργά· αγνοείστε επίσης πως το αρχείο φέρει την ονομασία “math…” … είναι πράγματι το κείμενο της ιστορίας).

Στη σελίδα 100 το βιβλίο αναφέρει:

Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα.

Το μέγεθος της τραγωδίας όμως περιγράφεται σε επόμενη σελίδα (104). Κάτω από τον τίτλο “Οι συνθήκες της εξόδου των Ελλήνων”, το βιβλίο παραθέτει αυτούσιες τις μαρτυρίες των προσφύγων για το πώς αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και τα βάσανά τους. Μήπως έτσι δεν σχηματίσαμε κι εμείς την εντύπωση που έχουμε για τη Μικρασιατική Καταστροφή: απο τις ιστορίες παππούδων, θείων, και άλλων συγγενών που ήρθαν απο τα μέρη εκείνα;

Η φράση “Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία …” ενόχλησε πολλούς. Ενόχλησε κι εμένα αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Ο μαθητής της 6ης δημοτικού βιώνει τον συνωστισμό στα λιμάνια και σήμερα. Όχι ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής ισχύος του Κεμάλ αλλά ως συνέπεια της ανικανότητας του Καραγκιόζη που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.*

Θα διαβάζει δηλαδή το παιδί για συνωστισμό στο λιμάνι της Σμύρνης, θα ακούει και τις ειδήσεις κάθε καλοκαίρι για λιμάνια μας, και θα του δημιουργείται η εντύπωση πως ο Κεμάλ είναι ο κ. Κεφαλογιάννης.

Πού τέτοια χάρη. Αν ο Κεμάλ είχε μοιάσει του κ. Κεφαλογιάννη, τα ανατολικά σύνορά μας σήμερα θα ήταν στην Ινδία. Κι αν ο κ. Κεφαλογιάννης είχε μοιάσει του Κεμάλ, τα λιμάνια μας σήμερα θα ήταν άψογα, λειτουργικά, με τα δρομολόγια στην ώρα τους, με άνετα και σύγχρονα πλοία, και με προηγμένα πληροφορικά συστήματα για την κράτηση και έκδοση εισητηρίων.

Αυτή είναι η μοίρα των λαών. Οι Τούρκοι να έχουν στην ιστορία τους έναν Κεμάλ, και μεις στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έναν Καραγκιόζη.

———
* Πριν μου κάνετε παρατήρηση για ad hominem επίθεση σε βάρος του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, σας υπενθυμίζω πως ο ίδιος έχει δηλώσει πως θεωρεί τον εαυτό του Καραγκιόζη.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.