Son of

immortal gods and immortal heroes. Τέκνο αθανάτων θεών και αθανάτων ηρώων, επι το Ελληνικότερο. Αυτός είναι τίτλος να τον βάλεις στην πόρτα του γραφείου σου και να σε προσκυνάν!

Κρίση μεγαλομανείας; Καθόλου. Αναφέρομαι στο μπάχαλο της εκδήλωσης που οργάνωσε η παροικία για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, στο Σικάγο.

Το μπαχαλο έφερε στη δημοσιότητα το ανεπαρκέστατο άρθρο του κ. Τ. Μίχα στην Ελευθεροτυπία, στις 01.03.07. Στη συνέχεια οι απανταχού έλληνες ιστολόγοι (οι ΑΕΙ, στο εξής) πιάσαν το θέμα και το παρουσίασαν σε αντικειμενική βάση. Ακολούθησε και η ανάρτηση της τηλεοπτικής κάλυψης του γεγονότος στο Google Video.

Η υπόθεση έχει ως εξής. Η παροικία στο Σικάγο οργανώνει εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες. Καλεσμένοι, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Σικάγο, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, και άλλοι. Κεντρική ομιλίτρια μια 15 χρονη μαθήτρια-θαύμα με πτυχίο μαθηματικών από το πανεπιστήμιο της Montana.

Αρχαιόπληκτη και απληροφόρητη η κοπελιά, άνοιξε την ομιλία της με τον εξής χαιρετισμό:

Καλησπέρα σας Ελληνίδες και Έλληνες, τέκνα αθανάτων θεών και αθανάτων ηρώων, κληρονόμοι του μεγαλύτερου παγκοσμίου πολιτισμού του απωτάτου παρελθόντος, από το οποίο ακέραιο λείψανο διασώζεται σήμερα το μεγαλειώδες δημιούργημά του: η ελληνική γλώσσα μας, που χρειάστηκε πολλές μυριάδες ετών να εξελιχθεί και να τελειοποιηθεί, ποιοτικώς ανάλογη, φυσικά, με τον ελληνικό πολιτισμό, που αποτέλεσε το εργαλείο για την οικοδόμησή του και τη δημιουργία του

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, κι η ομιλία πήρε τον κατηφορο από την πρώτη στιγμή. Η ομιλία της κοπελιάς είχε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ήταν φαντασιοπληκτο και ατεκμηρίωτο, προβάλλοντας τον πλούτο της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, την ανάδυση των ελληνικών εδαφών απο τους ωκεανούς, κ.α. που θυμίζουν τον von Daniken στους παλαιότερους και τον κ. Λιακόπουλο στους νεότερους.

Το δεύτερο μέρος της ομιλίας ήταν μια κατα μέτωπο επίθεση κατά του Χριστιανισμού για την καταστροφή του Ελληνικού πολιτισμού. Εκεί ήταν που ο Αρχιεπίσκοπος άρχισε να ιδρώνει και να ξεφυσά (τα παραμύθια του πρώτου μέρους δεν φάνηκε να τον ενοχλούν πάντως).

Κάποιοι αγανάκτησαν, η Πρόξενος έφυγε στη μέση, αναγκάστηκε η κοπελιά να διακόψει την ομιλία της η οποία ήταν αρκετά μακροσκελής. Έγινε μια παρέμβαση από τον κ. Χρήστο Τομαρά, πρώην στέλεχος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, και μία από τον Μητροπολίτη Ιάκωβο και κάπως αποκαταστάθηκε η τάξη.

Για την ουσία της ομιλίας δεν θα σχολιάσω. Δεν υπήρχε και πολύ ουσία άλλωστε. Επιπλέον έχουν γραφτεί αξιόλογα σχόλια από άλλους ΑΕΙ (είπαμε: απανταχού έλληνες ιστολόγους). Δέστε για παράδειγμα: εδώ, εδώ, εδώ, και εδώ.

Θα σημειώσω όμως πως το όλο μπάχαλο προκλήθηκε, για μια ακόμη φορά, από την τσαπατσουλιά και την ξιπασιά που χαρακτηρίζει την ηγεσία της άμοιρης παροικίας. Παιδί-θαύμα δεν ήθελαν να φέρουν στη γιορτή; Όπως έστρωσαν ας κοιμηθούν λοιπόν!

Share

4 thoughts on “Son of

  1. Pingback: ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

  2. Είχαμε έναν καθηγητή (επίκουρο) στο ΑΠΘ που ήταν αστέρι. Το όνομά του δεν θα το πω. Ο άνθρωπος μέσα στην αίθουσα μάγευε. Κρεμόμουν από τα χείλη του, δεν έχασα παράδοση, και έμαθα δυο-τρία πράγματα που μου έμειναν. Έξω από την τάξη, ήταν ο μεγαλύτερος σαχλαμάρας που έχω συναντήσει. Και στις δύο περιπτώσεις, ο ίδιος άνθρωπος.

  3. Είχαμε έναν καθηγητή (επίκουρο) στο ΑΠΘ που ήταν αστέρι. Το όνομά του δεν θα το πω. Ο άνθρωπος μέσα στην αίθουσα μάγευε. Κρεμόμουν από τα χείλη του, δεν έχασα παράδοση, και έμαθα δυο-τρία πράγματα που μου έμειναν. Έξω από την τάξη, ήταν ο μεγαλύτερος σαχλαμάρας που έχω συναντήσει. Και στις δύο περιπτώσεις, ο ίδιος άνθρωπος.

  4. Pingback: ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ » Προμηθέα, Ολυμπία, Κυρήνη, Πυθία 5ο μέρος και τελευταίο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *