Ο Όμηρος κι ο Γιώργος

Δεν μπορώ να φανταστώ τον Ομηρο να πηγαίνει σε ένα θέατρο και να εξηγεί για ποιον λόγο έγραψε ποίηση (Γ. Βέλτσος στο Βήμα 28.01.08).

Έμπλεος μετριοφροσύνης ο κ. Γιώργος Βέλτσος βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον Όμηρο και τον εαυτό του.  Έχει «αποθησαυριστεί» σε τόμο το έργο του κ. Βέλτσου μας πληροφορεί η συντάκτρια του Βήματος κ. Κατερίνα Δαφέρμου.  Ένας ο Όμηρος κι ένας ο Βέλτσος, οι εθνικοί θησαυροί μας.  Από τον Όμηρο της Ελλάδας στον Βέλτσο του Ελλαδιστάν.

Η φιλοδοξία του κ. Βέλτσου είναι «ο θεατής να κλείσει τα μάτια και να ακούσει τις μείζονες εικόνες μέσα από τους στίχους.Ο ακροατής να είναι περισσότερο θεατής». Αλλά ταυτοχρόνως επικαλείται και τον Φουκώ που λέει «Για να ονειρευτούμε δεν χρειάζεται να κλείσουμε τα μάτια,  χρειάζεται να διαβάσουμε».

Θεατής με κλειστά τα μάτια αλλά που θα διαβάζει κιόλας!  Βουλωμένο γράμμα.  Έστω και αποθησαυρισμένο σε τόμο.

Τρέξε κόσμε στο Μέγαρο — με ανοιχτά τα μάτια παρακαλώ.  Θα τα κλείσετε στην παράσταση μέχρι να σας ξυπνήσουν.

Share

6 thoughts on “Ο Όμηρος κι ο Γιώργος

  1. Καλα, εκει που τελειώνει η (όποια) λογική στο Ελλαδιστάν αρχίζει ή (όποια επίσης) σοβαρότητα του Βέλτσου. Όσον αφορά την διάλεξη του, είναι ευτυχώς τζάμπα. Αλλιώς θα ειχε πλάκα να δουμε ποσοι ειναι διατεθιμένοι να πληρωσουν για να ακουσουν ποίηση Βέλτσου.

  2. Καλα, εκει που τελειώνει η (όποια) λογική στο Ελλαδιστάν αρχίζει ή (όποια επίσης) σοβαρότητα του Βέλτσου. Όσον αφορά την διάλεξη του, είναι ευτυχώς τζάμπα. Αλλιώς θα ειχε πλάκα να δουμε ποσοι ειναι διατεθιμένοι να πληρωσουν για να ακουσουν ποίηση Βέλτσου.

  3. Μεγάλος ποιητής ο Βέλτσος, αλλά είχε την ατυχία να είναι σύγχρονος με τον γίγαντα Δημήτρη Περετζή και θα είναι πάντα στη σκιά του.

  4. Μεγάλος ποιητής ο Βέλτσος, αλλά είχε την ατυχία να είναι σύγχρονος με τον γίγαντα Δημήτρη Περετζή και θα είναι πάντα στη σκιά του.

  5. Διάβασα τα πρώτα σου σχόλια στην τελευταία ανάρτηση στο Greek University Forum και συμφωνώ. Πολύ σωστά.

  6. Διάβασα τα πρώτα σου σχόλια στην τελευταία ανάρτηση στο Greek University Forum και συμφωνώ. Πολύ σωστά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.