Αντισημιτικές λαθροχειρίες

Άρθρο του Διονύση Γουσέτη *

Είναι δύσκολο να αποδείξεις τον περιρρέοντα αντισημιτισμό στη χώρα μας. Κρύβεται ο άθλιος πίσω από τον αντιιμπεριαλισμό και τη (μονομερή) καταδίκη βαρβαροτήτων σε βάρος Παλαιστινίων. Σπάνια προσφέρονται ευκαιρίες ξεγυμνώματος του αντισημιτισμού. Μια τέτοια ευκαιρία μας πρόσφερε πρόσφατα το ΒΗΜΑ, που θέλει να συγκαταλέγεται στις σοβαρές εφημερίδες. Από τα ξένα άρθρα, η εφημερίδα επιλέγει να μεταφράζει τα εχθρικά προς την κυβέρνηση του Ισραήλ. Όμως αυτό δεν φτάνει. Τα «διορθώνει» επί το αντιιμπεριαλιστικότερον και αντισημιτικότερον, παραπλανώντας και φανατίζοντας τον αναγνώστη.

Αναδημοσιεύω, από το μπλογκ «e-rooster», αποσπάσματα άρθρου του Ευάγγελου Πολυμερόπουλου (με δευτερεύουσες παρεμβάσεις, για καλύτερη κατανόηση).

***

Στο κυριακάτικο ΒΗΜΑ της 27ης Απριλίου 2008 υπάρχει (ανα)δημοσιευμένο από την εφημερίδα Independent ένα αρθράκι για την έκρυθμη κατάσταση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Το άρθρο αναφέρεται στη δράση της ισραηλινής MKO «Σπάζοντας τη Σιωπή», που ενθαρρύνει τους ισραηλινούς κληρωτούς που υπηρετούν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να δημοσιοποιούν τις μαρτυρίες τους για καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ισραηλινό στρατό (IDF). Αποφάσισα να μπω στην ιστοσελίδα του Independent για να κατεβάσω το άρθρο στα αγγλικά. Εκεί όμως με περίμενε μια έκπληξη…

1. Ξεκινώντας να διαβάσω το άρθρο, έπεσα πάνω σε κομμάτια που δεν περιλαμβάνονταν στο ελληνικό κείμενο. Έτσι, εκεί που ένας ισραηλινός στρατιώτης αφηγείται την εμπειρία του στην Χεβρώνα, λείπει το παρακάτω κομμάτι: «Αλλά τα συχνά, αν και νευρικά χαμόγελα και γελάκια του, δείχνουν, έστω και περιστασιακά, ένα ίχνος μόλις του κομπασμού που θα επεδείκνυε εάν μιλούσε για τα κατορθώματά του στους φίλους του σε ένα μπαρ. Επανειλημμένα γυρνά προς τον παλιό του σύντροφο στον στρατό που τον έπεισε να μας μιλήσει και λέει σαν να ψάχνει καθησύχαση ‘ξέρετε, τώρα, πώς είναι η κατάσταση στην Χεβρώνα’ ». Θεωρεί το ΒΗΜΑ περιττό να μάθουμε ότι ο στρατιώτης που διηγείται την ιστορία πάσχει από τύψεις συνειδήσεως;

2. Αμέσως από κάτω εξαφανίζεται ένα δεύτερο κομμάτι από το αγγλικό κείμενο: «Η κακομεταχείριση αμάχων υπό κατοχή είναι κοινή σε πολλούς στρατούς στον κόσμο, που περιλαμβάνει και τους Βρετανούς, από την Β. Ιρλανδία έως το Ιράκ. Αλλά παραδόξως, λίγες έως καμιά από αυτές τις χώρες έχουν μια ΜΚΟ που προσπαθεί μέσα από τις εμπειρίες των στρατιωτών να ‘βάλει την ισραηλινή κοινωνία να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που δημιούργησε στα κατεχόμενα’».

3. Στη συνέχεια, η ΜΚΟ περιγράφει την κακοποίηση ενός δεκάχρονου από έναν ισραηλινό δεκανέα, που ανάμεσα σε άλλα, τον ξυλοφορτώνει και απειλεί να τον εκτελέσει: «Και τότε, ο […] που πάντα είχε πρόβλημα με τέτοιες καταστάσεις, πήγε μέσα, έπιασε τον δεκανέα και του είπε: ‘Μην τον ξανακουμπήσεις άλλο’. Ο δεκανέας του απαντά: ‘Τι, τώρα, μου έγινες αριστερός;’. Και εκείνος του ανταπαντά: ‘Όχι, αλλά δεν μου αρέσει να βλέπω τέτοια πράγματα’». Θεωρεί το ΒΗΜΑ περιττό να μάθουμε ότι υπάρχει ισραηλινός στρατιώτης που δεν θέλει να συμμετέχει σε κακοποίηση αμάχων;

4. Συνεχίζοντας να διαβάζω το αγγλικό άρθρο βλέπω άλλη μια παράγραφο που έχει απαλειφεί: «Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εάν υπάρχουν αποδείξεις για τυχόν κατηγορίες, θα παρθούν μέτρα που θα κρίνουν τους εμπλεκόμενους [στρατιώτες] στον υψηλότερο βαθμό δικαστικής αυστηρότητας. Επίσης είπε ότι ο γενικός εισαγγελέας του στρατού έχει παραπέμψει αρκετούς στρατιώτες με την υποψία εγκληματικής συμπεριφοράς και ότι οι στρατιώτες που βρέθηκαν ένοχοι τιμωρήθηκαν αυστηρά από τα στρατοδικεία. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε δώσει (ο στρατός) τον αριθμό αυτών των παραπομπών». Θεωρεί το ΒΗΜΑ περιττό να μάθουμε ότι ο στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον των βαρβαροτήτων;

5. Στο τέλος δε, έχει παραληφθεί τελείως η εξής παράγραφος: «Η ΜΚΟ ‘Σπάζοντας τη Σιωπή’ σχηματίστηκε πριν τέσσερα χρόνια από μιαν ομάδα πρώην στρατιωτών, οι περισσότεροι των οποίων υπηρέτησαν στον IDF στην Χεβρώνα… Έχει συλλέξει 500 μαρτυρίες από στρατιώτες που υπηρέτησαν στην Δυτική Όχθη και την Γάζα. Η πρώτη της δημόσια εκδήλωση ήταν έκθεση φωτογραφιών από στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Χεβρώνα. Επίσης, διοργανώνει εκδρομές ενημέρωσης στη Χεβρώνα για ισραηλινούς μαθητές και διπλωμάτες. Παίρνει χρηματοδότηση από διάφορους οργανισμούς, πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, όπως η εβραϊκή φιλανθρωπική οργάνωση ‘Φιλανθρωπικό Ταμείο Μοριά’, το ‘Ταμείο για το Νέο Ισραήλ’, η βρετανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και η Ευρωπαϊκή Ένωση». Η ΜΚΟ, δηλαδή, όχι μόνο δεν διώκεται ως προδοτική, αλλά αντίθετα χρηματοδοτείται και από άλλες εβραϊκές οργανώσεις. Το ΒΗΜΑ θεωρεί ότι αυτό δεν ενδιαφέρει το αναγνωστικό κοινό του;

* αναδημοσιεύεται με άδεια του συγγραφέα.

Share

6 thoughts on “Αντισημιτικές λαθροχειρίες

  1. Είναι δυστυχώς πάρα πολλά τα παραδείγματα όπου ο τύπος (ανάμεσα τους και πολλές από τις λεγόμενες σοβαρές εφημερίδες) παραποιεί μία είδηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού Southstream. Εδώ στην Ελλάδα η συμφωνία παρουσιάστηκε και γιορτάσθηκε σαν εναντίωση στους αμερικανούς που προωθούσαν τον αγωγό Nabucco, χωρίς ποτέ και πουθενά να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος αγωγός προωθείται και από την Ε.Ε. η οποία και εν μέρει τον χρηματοδοτεί.

    Ισραηλινοί και Αμερικανοί πρέπει να είναι πάντα οι κακοί του παραμυθιού…

  2. Είναι δυστυχώς πάρα πολλά τα παραδείγματα όπου ο τύπος (ανάμεσα τους και πολλές από τις λεγόμενες σοβαρές εφημερίδες) παραποιεί μία είδηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού Southstream. Εδώ στην Ελλάδα η συμφωνία παρουσιάστηκε και γιορτάσθηκε σαν εναντίωση στους αμερικανούς που προωθούσαν τον αγωγό Nabucco, χωρίς ποτέ και πουθενά να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος αγωγός προωθείται και από την Ε.Ε. η οποία και εν μέρει τον χρηματοδοτεί.

    Ισραηλινοί και Αμερικανοί πρέπει να είναι πάντα οι κακοί του παραμυθιού…

  3. Να ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη για την ξεδιάντροπη διαφήμιση αλλά πάνω στο θέμα των επιλεκτικών αναφορών έγραψα πρόσφατα μια μικρή ανάρτηση πάνω στην φιλμογραφία του Ντασσέν και την επιλεκτική τύφλωση αρθρογράφων του Ριζοσπάστη.

    http://abravanel.wordpress.com/2008/05/30/jules-dassin-a-good-jew/

    Πάντως να διαφωνήσω στο οτι ο αντισημιτισμός στη χώρα μας κρύβεται κάτω από το “αντισιωνισμός”, αντιθέτως είναι πολύ περήφανος. Παράδειγμα αποτελούν οι στόχοι των αντιπολεμικών διαδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 2006: ο αποκλεισμός του αμερικανικού προξενείου, η βεβήλωση του μνημείου του ολοκαυτώματος και ο αποκλεισμός των γραφείων της εβραικής κοινότητας. Και όλα αυτά με την σαφή πολιτική κάλυψη του ΚΚΕ και την αδιαφορία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Συριζα, (το ΛΑΟΣ αντιθέτως ήλπιζε να εξολοθρευτούν εκατέρωθεν του ποταμού Λιτάνι).

    Που και να μην κρύβονταν δηλαδή…

  4. Να ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη για την ξεδιάντροπη διαφήμιση αλλά πάνω στο θέμα των επιλεκτικών αναφορών έγραψα πρόσφατα μια μικρή ανάρτηση πάνω στην φιλμογραφία του Ντασσέν και την επιλεκτική τύφλωση αρθρογράφων του Ριζοσπάστη.

    http://abravanel.wordpress.com/2008/05/30/jules-dassin-a-good-jew/

    Πάντως να διαφωνήσω στο οτι ο αντισημιτισμός στη χώρα μας κρύβεται κάτω από το “αντισιωνισμός”, αντιθέτως είναι πολύ περήφανος. Παράδειγμα αποτελούν οι στόχοι των αντιπολεμικών διαδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 2006: ο αποκλεισμός του αμερικανικού προξενείου, η βεβήλωση του μνημείου του ολοκαυτώματος και ο αποκλεισμός των γραφείων της εβραικής κοινότητας. Και όλα αυτά με την σαφή πολιτική κάλυψη του ΚΚΕ και την αδιαφορία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Συριζα, (το ΛΑΟΣ αντιθέτως ήλπιζε να εξολοθρευτούν εκατέρωθεν του ποταμού Λιτάνι).

    Που και να μην κρύβονταν δηλαδή…

  5. Μετά τη χθεσινή επιστολή στον Γ.Α.Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ να δείτε πώς φούντωσε ο ΑντιΣημιστισμός! 🙂

  6. Μετά τη χθεσινή επιστολή στον Γ.Α.Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ να δείτε πώς φούντωσε ο ΑντιΣημιστισμός! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *