Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

Ενημέρωση 26.07.2019: τα σχόλια στο άρθρο αυτό έχουν απενεργοποιηθεί επειδή η συζήτηση έχει κλείσει τον κύκλο της και έχουν καλυφθεί οι περισσότερες ερωτήσεις.

Καθώς πυκνώνουν τα κακά μαντάτα για την Ελληνική οικονομία και ολοένα περισσότεροι Έλληνες αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα για την μεταναστευτική εμπειρία στις ΗΠΑ. Μέσα από το κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω μια ιδέα των διαδικασιών, του κόστους, και του χρόνου που απαιτείται για να μεταναστεύσει κάποιος στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας με τη δική μου εμπειρία, θα σημειώσω πως οι ΗΠΑ (μαζί με τον Καναδά και την Αυστραλία) είναι χώρες στις οποίες οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως και να μην θεωρηθούν πολίτες 2ης κατηγορίας — κάτι που έχω τη συναίσθηση πως συμβαίνει σε αρκετές βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Για τους Έλληνες υπάρχουν τέσσερεις βασικές επιλογές για μετανάστευση στις ΗΠΑ: σπουδές, συγγενείς α’ βαθμού, εργοδοσία, και κλήρωση.

Με κλήρωση

Κάθε χρόνο η Αμερικανική κυβέρνηση κληρώνει έναν μικρό αριθμό αδειών μόνιμης παραμονής («πράσινες κάρτες») μέσω του προγράμματος Diversity Immigrant Visa. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτεί δικηγόρο ή άλλη επαγγελματική διαμεσολάβηση. Το 2011 κληρώθηκαν πράσινες κάρτες σε 62 Έλληνες — άγνωστο παραμένει πόσοι έκαναν αίτηση. Γενικως οι πιθανότητες είναι μικρές. Ο χρόνος που απαιτείται από την στιγμή της αίτησης ως την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι περίπου 12 μήνες. Με πράσινη κάρτα μπορεί κανείς να κατοικήσει μόνιμα στις ΗΠΑ και να αναζητήσει εργασία.

Με συγγενείς α’ βαθμού.

Αν έχετε συγγενείς α’ βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να σας μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ. Το κόστος είναι γύρω στα $1500-$5000 αν δεν χρειαστείτε δικηγόρο. Η διαδικασία αίτησης είναι σχετικά απλή αλλά αν αναθέσετε την υπόθεση σε δικηγόρο, να υπολογίστε επιπλέον $1500-$2000.

[Διευκρίνηση: η διαδικασία διαρκεί 12-18 μήνες (ίσως και λιγότερο) από τη στιγμή που θα έρθει η σειρά εξέτασης της αίτησης. Στην περίπτωση της Ελλαδας (και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών) η σειρά της αίτησης έρχεται μετά από 9+ έτη)]

Με εργοδοτική προσφορά

Αν έχετε εξασφαλίσει προσφορά εργασίας από εργοδότη στις ΗΠΑ που είναι πρόθυμος να μεριμνήσει για τα μεταναστευτικά σας, θα πάρει 6-9 μήνες να σας χορηγηθεί μια ειδική άδεια εισόδου, η H1B. Πρόκειται για θεώρηση εισόδου (βίζα) που σας επιτρέπει να εργαστείτε μόνο για τον συγκεκριμένο εργοδότη. Η έκδοσή της θεώρησης αυτής είναι προβληματική για δυο κυρίως λόγους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει γύρω στις 65.000 τέτοιες θεωρήσεις ετησίως. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που οι αιτήσεις ξεπερνούν τον αριθμό αυτό από την πρώτη μέρα που διατίθενται οι βίζες αυτές. Ο δεύτερος λόγος, είναι το κόστος για τον εργοδότη: μια H1B βίζα κοστίζει γύρω στις $6.000 και στο διάστημα που η αίτηση εκκρεμεί ο εργοδότης μένει με μια θέση εργασίας κενή. Αν χορηγηθεί η βίζα ο εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει εργοδότη σχετικά απλά — επειδή η έκδοση νέας H1B για τον επόμενο εργοδότη δεν υπόκειται σε αριθμητικούς περιορισμούς.

Από τη στιγμή πάντως που θα αποκτήσετε την H1B μπορείτε να κάνετε αίτηση για πράσινη κάρτα. Η βίζα H1B έχει διάρκεια 3 ετών και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία. Στο διάστημα των 6 αυτών ετών θα πρέπει να αποκτήσετε πράσινη κάρτα. Αλλιώς, στο τέλος της 6ετίας θα πρέπει να επιστρέψετε στην Ελλάδα.

Η χορήγηση πράσινης κάρτας απαιτεί 1-2 χρόνια και κοστίζει $5000-$10000 — ίσως και περισσότερο. Η ανάθεση της υπόθεσης σε έμπειρο δικηγόρο είναι αναπόφευκτη.

Πέντε χρόνια μετά την χορήγηση της πράσινης κάρτας έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την Αμερικανική υπηκοότητα. Η διαδικασία πολιτογράφησης κοστίζει περίπου $700, δεν απαιτεί δικηγόρο, και παίρνει γύρω στους 9 μήνες. Η πολιτογράφηση δεν προϋποθέτει την απεμπόληση της Ελληνικής υπηκοότητας. Η διπλή υπηκοότητα δεν είναι πρόβλημα εκτός κι αν έχετε πρόθεση να εργαστείτε σε ευαίσθητους τομείς (πχ Άμυνα) για τους οποίους απαιτείται ειδική διαβάθμιση (security clearance).

Με σπουδές

Τελειώνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό) έχετε το δικαίωμα προσωρινής άδειας εργασίας (Optional Practical Training). Η άδεια αυτή διαρκεί 12 μήνες. Αν οι σπουδές σας είναι σε συγκεκριμένο θετικό/τεχνολογικό κλάδο η άδεια αυτή διαρκεί 29 μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τμηματικά, πχ, 12 μήνες μετά το πρώτο πτυχίο και 17 μήνες μετά το Masters. Κατά τη διάρκεια της OPT και εφόσον επιδείξετε αξιόλογο προσόντα είναι πιθανόν ο εργοδότης σας να μεριμνήσει για την χορήγηση H1B.

Το πρόβλημα με την μετανάστευση μέσω σπουδών είναι το κόστος σε χρόνο και έξοδα. Σημειώνω επίσης πως οι σπουδές πρέπει να γίνουν σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο (regionally accredited university). Τα δίδακτρα για ένα μονοετές πρόγραμμα masters ξεκινούν από $10.000. Υπολογίστε άλλα $15.000 για έξοδα διαμονής και διατροφής. Στο τέλος θα αποκτήσετε ένα πτυχίο, ίσως μια προσωρινή εργασία, και την πιθανότητα να εξασφαλίσετε την H1B.

Ολοένα και συχνότερα σήμερα οι εργοδότες αρνούνται να προσλάβουν άτομα με μεταναστευτικές εκκρεμότητες κυρίως λόγω του προβληματικου συστήματος γύρω από την βίζα H1B. Μεγάλοι εργοδότες όπως η Microsoft, Google κ.ά. θα αναλάβουν να τακτοποιήσουν τις μεταναστευτικές εκκρεμότητες, αλλά μικρότεροι εργοδότες μάλλον θα κοιτάξουν για άλλους υποψήφιους.

Στο 2ο μέρος της σειράς αυτής: ειδικά θέματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ σχετικά με εργοδοσία και άδειες εργασίας.

Share

775 thoughts on “Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

  1. Καλησπέρα Λεωνίδα.Είμαι πτυχιούχος πανεπιστημίου,25 ετών.Με το αγόρι μου θέλουμε να εγκατασταθούμε Αμερική,να δουλέψουμε,να κάνουμε οικογένεια.Από συγγενείς,το μόνο που έχω εκεί είναι μια θεία παντρεμένη αμερικανίδα υπήκοος,αλλά είναι θεία 2ου βαθμού,οπότε δεν ξέρω αν μπορεί να μου χρησιμεύσει σε κάτι.Χρήματα για σπουδές δεν υπάρχουν.Έχω ακούσει όμως ότι τα ζευγάρια αντιμετωπίζονται με πιο θετική ματιά ως πιθανοί μετανάστες.Υπάρχει κάποιος γνωστός του φίλου μου που έχει εστιατόριο και ίσως να μπορεί να σπονσοράρει.Σε αυτή την περίπτωση,μπορεί να σπονσοράρει μόνο εκείνον,δηλαδή ένα άτομο,ή μπορεί και τους δυο μας;Κι επίσης,αν παντρευόμασταν,θα ήταν ευκολότερο κατά οποιονδήποτε τρόπο να μας δεχθούν;
    Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε άδεια μετανάστευσης, απλά και μόνο εκδηλώνοντας τις προθέσεις μας ή θα πρέπει να έχουμε ήδη κάποια πρόσκληση εργασίας,τουλάχιστον ο ένας από τους δυο μας;Θα μπορούσαμε να πάρουμε κάποιου είδους προσωρινή βίζα για να πάμε εκεί και ζώντας εκεί να ζητήσουμε κάποια παράταση ή αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας βίζας;
    Τι επιλογές έχουμε ακριβώς;

    • Δεν είμαι βέβαιος ότι τα ζευγάρια αντιμετωπίζονται διαφορετικά ως πιθανοί μετανάστες. Αν όμως ένας από τους δυο σας μόνο έχει πρόσφορά για δουλειά και μέσω της προσφοράς αυτής αποκτήσει άδεια εργασίας, τότε και το άλλο μέλος του παντρεμένου ζευγαριού θα αποκτήσει κάποια μεταναστευτικά προνόμια — όχι κατ’ ανάγκην τα ίδια, αλλά μια καλή αρχή θα γίνει. Κι αν επειτα από 2-4 χρόνια πάει ο ένας για πράσινη κάρτα, αυτομάτως θα την πάρεις κι εσύ.

      Άδεια μετανάστευσης (δηλαδή μια βίζα που να παρέχει άδεια εργασίας, όπως η H1B για παράδειγμα) δεν ξέρω αν μπορείτε να βγάλετε δίχως να έχετε προσφορά εργασίας. Αλλά και η προσφορά από μόνη της δεν φτάνει — υπάρχουν ενδιάμεσα βήματα στη διαδικασία για τα οποία πρέπει να έχει υπομονή, επιμονή και διάθεση ο πιθανός εργοδότης σας.

      • η βίζα εργασίας επιτρέπει την παραμονή στις ΗΠΑ του/της συζύγου και των παιδιών του εργαζόμενου – χωρίς όμως εκείνοι να έχουν και άδεια εργασίας στις ΗΠΑ

  2. Καλημέρα, είμαι αναγνώστης της ιστοσελίδας απο πολύ καιρό, πρώτη φορά σχολιαστής, και σας συγχαίρω για την άψογη (ά-ψ-ο-γ-η κυριολεκτικά) ενημέρωση.

    Έχω λοιπόν προσφορά εργασίας απο ΗΠΑ, αλλά είμαι απόφοιτος λυκείου. Η προσφορά εργασίας είναι απο πολύ δυνατή εταιρεία πληροφορικής στο San Francisco που μπορεί να αναλάβει τα ρίσκα για να με προσλάβει άνετα, και χρειάζονται εμένα και κανέναν άλλο. Στην εταιρεία αυτήν εργάζονται πολλά άτομα που δεν έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο όπως εγώ.

    Η ερώτησή μου είναι η εξής: 6-9 μήνες είναι σχετικά πολύ για να περιμένει ο εργοδότης, αν και στο τέλος αυτών των μηνών πάλι εμένα θα χρειάζονται και κανέναν άλλο. Το θέμα είναι όμως να μην περιμένω τόσο. Εάν πήγαινα με τουριστική Visa και κατοικήσω εκεί, μπορούν να με προσλάβουν στην εταιρεία, και να υπάρχει περίπτωση να διαπραγματευτώ την παραμονή μου εκεί? Χωρίς βεβαίως να με απελάσουν, γιατί εάν είναι έτσι καλύτερα να μην πάω καθόλου.

    • Επίσης διάβασα σχετικό σχόλιο http://irakliotis.gr/blog/?p=3014#comment-649175997 και παρέλειψα να προσθέσω ότι δεν έχω καταγεγραμμένη εργασιακή εμπειρία στην ελληνική γραφειοκρατία. Δεν είναι καλό επίσης ο πρόξενος να καταλάβει ότι έχω μεταναστευτικές προθέσεις εκ των προτέρων? Πάλι καλά που το πληροφορήθηκα.

      • Κώστα αν κατάλαβα καλά κοιτάς την πιθανότητα να έρθεις στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα και να παραμείνεις προσβλέποντας σε πρόσληψη στη εταιρεία που αναφέρεις παραπάνω.

        Κάτι τέτοιο είναι πρακτικά πολύ δύσκολο — αδύνατο θα έλεγα. Αν η εταιρεία ενδιαφέρεται να σε προσλάβει, μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία για την κατάλληλη βίζα.

        Σοβαρός εργοδότης στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να σε προσλάβει ενόσω είσαι τουρίστας (και βρίσκεσαι εντός της χώρας). Αφενός είναι σχεδόν αδύνατο να πάρεις άδεια εργασίας στην περίπτωση αυτή, αφετέρου ο εργοδότης θα διακινδυνέψει τη σχέση του με τις αρμόδιες υπηρεσίες επιχειρώντας κάτι εξαιρετικά παράτυπο και πιθανώς παράνομο.

        Ως τουρίστας δεν είσαι πιστοποιημένος για εργασία στις ΗΠΑ. Συνεπώς η εταιρεία δεν μπορεί να σε προσλάβει. Πρώτα πρέπει να πιστοποιηθείς (μέσω, ας πούμε, μιας βίζας H1B) και μετά να προσληφθείς.

        Γράφεις παραπάνω πως έχεις προσφορά εργασίας. Αν πρόκειται για επίσημη προσφορά (γραπτή κτλ) τότε η εταιρεία θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία να σου βγάλουν μια H1B — αργεί αλλά γίνεται. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι πιθανή και η έκδοση πράσινης κάρτας. Αυτά όλα αποτελούν έξοδα και χρόνο για την εταιρεία, αλλά απο τη στιγμή που σε θέλουν και πιστεύουν πως κανείς άλλος δεν τους κάνει, θα πρέπει να πράξουν κάτι.

        • Πολύ κατατοπιστική απάντηση, ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε.

          Γίνεται δηλαδή να βγεί H1B, χωρίς να περιμένουμε μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο; Χωρίς να υπάγεται το συγκεκριμμένο έντυπο Η1Β στα 65000 που χορηγούνται ετησίως;

          Όταν λέτε ότι είναι πολυέξοδη και χρονοβόρα η έκδοση Η1Β με πρωτοβουλία της εταιρείας, τι χρονικό πλαίσιο εξετάζουμε; Τρεις μήνες για παράδειγμα δεν είναι και τόσο πολύ, και σκέφτομαι να τους προτείνω ότι έξοδα χρειαστούν να τα κόψουν σταδιακά απο τους επόμενους μισθούς μου, να τους δώσω και κίνητρο, οπότε το μόνο που θα χάσουν θα είναι ο (πολύτιμότατος δυστυχώς) χρόνος τους.

          Υ.Γ. Παράνομα δεν πρόκειται να με προσλάβουν, και είναι κάτι το οποίο ούτε και εγώ είμαι σύμφωνος ούτως ή άλλως.

          Και πάλι ευχαριστώ για την απάντηση.

          • Συγνώμη, ξέχασα να αναφέρω ότι η πρόταση είναι προφορική προς το παρόν, αλλά ούτε σε μία εβδομάδα θα την έχω και γραπτή.

            Ακόμη προς το παρόν δεν έχω φύγει ποτέ απο την Ελλάδα, και δεν έχω ούτε επάγγελμα καταγεγραμμένο κάπου στο κράτος, ούτε κάποιον άρρωστο συγγενή στην Ελλάδα, ούτε κίνηση τραπεζικών λογαριασμών, αλλά καθαρό ποινικό μητρώο, πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσω πρόβλημα να μου επιτρέψουν να επισκεφθώ τις ΗΠΑ ως τουρίστας;

          • Οι βίζες H1B για το 2013 έχουν εξαντληθεί νομίζω από τον Ιούνιο το 2012. Αν δεν κάνω λάθος άρχισαν να δέχονται αιτήσεις τον Απρίλιο του 2012 και ως τον Ιούνιο είχαν εξαντλήσει τις διαθέσιμες βίζες.

            Τον Απρίλιο του 2013 θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις για H1B βίζες που θα δοθούν το 2014. Θεωρητικά λοιπόν δεν μπορείς να λάβεις άδεια εργασίας πριν το καλοκαίρι του 2014.

            Ίσως να υπάρχουν άλλοι τρόποι για να λάβεις προσωρινή άδεια εργασίας στις ΗΠΑ. Αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τον πιθανό εργοδότη: πόσο πολύ σε θέλουν τελικά και τι είναι αυτό κάνεις και δεν μπορούν να βρουν Αμερικανό να κάνει το ίδιο.

            Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, κάθε σοβαρός εργοδότης εδώ γνωρίζει πως οι βίζες για το 2013 έχουν εξαντληθει. Ένας σοβαρός εργοδότης δηλαδή δύσκολα θα κάνει προσφορά εργασίας αν γνωρίζει πως θα πρέπει να περιμένει 18 μήνες πριν γίνει η πρόσληψη.

          • Δηλαδή η μόνη και πιο σύντομη λύση είναι εάν πάω ως τουρίστας και παντρεύομαι εκεί. Κάτι το οποίο δεν είναι απίθανο. Εάν όμως ο γάμος λυθεί γρήγορα εγώ θα έχω ακόμη την δυνατότητα να πάρω πράσινη κάρτα? Υπάρχουν κάποια στοιχεία για αυτό;

            Έχω ήδη καταχραστεί τον χρόνο σας, το καταλαβαίνω και ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αληθινά απορώ με την υπομονή σας ήδη ως τώρα. Συνεχίστε την καταπληκτική δουλειά αυτή που κάνετε. Όσο για αυτό που κάνω που δεν μπορεί να κάνει κάποιος Αμερικανός, οι Αμερικανοί δεν είναι και τόσο έξυπνοι ομολογουμένως, έτσι δεν είναι;

          • Οι Αμερικανοί έδωσαν στην ανθρωπότητα το laser, τον υπολογιστή, την κρυσταλοτρίοδο, τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, το διάστημα, τo τηλέφωνο (και το κινητό τηλέφωνο), το αεροπλάνο, το ελικόπτερο, τη μαγνητική τομογραφία, την μεταμόσχευση, την απόδειξη του τελευταίου θεωρήματος του Fermat, τον αντισεισμικό σχεδιασμό, την πυρηνική ενέργεια, την υπεραγωγιμότητα, την τεχνητή ευφυία, τους υγρούς κρυστάλλους, την τηλεόραση, την αγγειοπλαστική, τις οπτικές ίνες, το διαδίκτυο, το GPS, το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, τον γενετικό κώδικα, το αλεξικέραυνο, τον λαμπτήρα, το εμβόλιο για την πολυομυελίτιδα, το φιλμ, κ.α.

            Δεν ξέρω αν αυτό τους κάνει έξυπνους, αλλά σίγουρα τους κάνει εργατικούς. Μην τους υποτιμάς, ειδικά αν επιθυμείς να γίνεις ένας απο αυτούς.

            Η πράσινη κάρτα μέσω γάμου βγαίνει μεταξύ 12 και 18 μηνών, συνήθως. Θεωρητικά, αν ο γάμος λυθεί αφού γίνει η αίτηση και πριν χορηγηθεί η κάρτα, η μεταναστευτική υπηρεσία μπορεί να παγώσει την αίτηση. Ή ακόμη και να ακυρώσει την πράσινη κάρτα αν διαπιστώσει πως επρόκειτο για εικονικό γάμο.

    • Ειλικρινά συγνώμη για τα αλλεπάληλα σχόλια, σιγά σιγά όμως, τα κομμάτια του γραφειοκρατικού δαιδάλου αρχίζουν και σχηματίζονται στο κεφάλι μου. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι σε δημόσιο χώρο δεν μπορώ να διατυπώσω το ερώτημά μου έτσι όπως πρέπει. Μήπως θα ήταν πιθανό να μου δώσετε ένα μέιλ ώστε να ρωτήσω προσωπικά? Για παράδειγμα όπως σε αυτό το σχόλιο http://irakliotis.gr/blog/?p=3014#comment-692472822 ? Εάν βεβαίως αυτό δεν αποτελούσε κατάχρηση του χρόνου σας.

    • Απόφοιτος λυκείου δεν μπορεί να πάρει Η1Β βίζα αν δεν αποδείξει ότι έχει δώδεκα χρόνια εργασιακής εμπειρίας – δηλ τρια χρόνια εργασία αναπληρώνουν από ένα έτος σπουδών.

  3. Καλησπερα! Θα ηθελα και γω να κανω μια ερωτηση. Οσον αφορα την αποκτηση αμερικανικης υποκοοτητας με βαση τον α’ βαθμο συγγενειας, σε ποσο χρονικο διαστημα μπορει καποιος αφου εχει παρει την υπηκοοτητα να στειλει προσκληση σε καποιον α’ βαθμου συγγενη του? Ευχαριστω εκ των προτερων!

    • Μπορείς να προσκαλέσεις τους συγγενενείς σου από την πρώτη μέρα που θα γίνεις πολίτης ΗΠΑ.

      • Δηλαδη οπως αναφερει το κειμενο,το να γινεις πολιτης ΗΠΑ γινεται μεσα σε 12-18 μηνες?Και επισης, ειναι απαραιτητο να μεινεις στην Αμερικη καθ’ολη την διαρκεια των μηνων αυτων ή αρκει ακομα και αν μπεις μονο μια φορα ισα ισα για να επιβεβαιωσεις την κατοχη προσωρινης πρασινης καρτας?Ευχαριστω και παλι!

        • Η διαδικασία πολιτογράφησης, από τη στιγμή που δικαιουσαι να υποβάλλεις αίτηση, διαρκεί 12-18 μήνες. Συχνά και λιγότερο. Για να φτάσεις όμως σε σημείο που δικαιούσαι να υποβάλλεις αίτηση μπορεί να περάσουν χρόνια.

          Για παράδειγμα, άτομο που έρχεται στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές με φοιτητική βίζα, στη συνέχεια μένει για εργασία με προσωρινή άδεια, και μετά αποκτά πράσινη κάρτα, δικαιούται να υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης 5 χρόνια μετά την πράσινη κάρτα. Έτσι λοιπόν έχουμε:

          5 χρόνια με πράσινη κάρτα +
          2 χρόνια με προσωρινή άδεια/βίζα H1B +
          1 χρόνο με άδεια φοιτητικής εξάσκησης +
          4 χρόνια φοιτητικής βίζας F1 =

          12 χρόνια πριν υποβάλλεις αίτημα πολιτογράφησης.

          Οι αριθμοί παραπάνω είναι ενδεικτικοί και μάλλον αισιόδοξοι. Αρκετά άτομα κρατούν τη φοιτητική βίζα για 5-7 χρόνια, και μένουν με H1B βίζα για 4-5 χρόνια. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να πάρει 15-20 χρόνια πριν είσαι σε θέση να κάνεις αίτηση για πολιτογράφηση. Στα παραδείγματα παραπάνω υπολογίζω 4+ έτη για μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν σε διδακτορικό δίπλωμα. Για masters υπολόγισε 1-2 έτη.

          Από τη στιγμή που θα κάνεις αίτηση πολιτογράφησης, η διαδικασία διαρκεί το πολύ 18 μήνες. Τόσο στη δική μου περίπτωση όσο και της συζύγου, περιμέναμε 6 και 7 μήνες αντίστοιχα (οι περιπτώσεις μας ήταν σχετικά απλές και για αυτό ξεμπερδέψαμε γρήγορα).

          Όσο εκρεμμεί η αίτηση πολιτογράφησης μπορείς να ταξιδεύεις (με την πράσινη κάρτα) δίχως πρόβλημα (αρκεί να μην μείνεις εκτός χώρας για μακρό διάστημα — νομίζω αν χρειαστεί να φύγεις πάνω από 6 μήνες χρειάζεσαι ειδική άδεια η οποία όμως χορηγείται γρήγορα και δίχως επίπονη διαδικασία).

          • Δεν αναφερομαι στο θεμα της φοιτιτητικης βιζας αλλα στον α’ βαθμο συγγενειας αν και κατανοω οτι το αναφερεις ως παραδειγμα.Για να το θεσω πιο συγκεκριμενα ή πιο προσωπικα αν θελεις, ποσο περιπου χρονο θα παρει η αιτηση αποκτησης αμερικανικης υπηκοοτητας απο αδερφο πολιτη ΗΠΑ σε αδερφο πολιτη Ελλαδος και μολις ο πολιτης Ελλαδος παρει υπηκοοτητα να καλεσει το παιδι του ετσι ωστε να παρει και αυτο αμερικανικη υπηκοοτητα? Συγνωμη αν εγινα ενοχλητικη!

          • Από αδερφό σε αδερφό, αυτή τη στιγμή εξετάζονται αιτήσεις πράσινης κάρτας που υποβλήθηκαν το 2001. Η περαίωση αυτών των αιτήσεων γίνεται σε 12-18 μήνες. Αλλά η αναμονή πριν εξεταστούν είναι ήδη 11 χρόνια.

            Απο τη στιγμή που θα γίνεις πολίτης, μπορείς αμέσως να ζητήσεις πράσινη κάρτα για τα άγαμα τέκνα σου κάτω των 21. Στην κατηγορία αυτή εξετάζονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2005. Η αναμονή δηλαδή είναι 7 χρόνια. Αλλά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η εξέταση μιας αίτησης, θα διεκπεραιωθεί σε 12-18 μήνες. Για έγγαμα τέκνα εξετάζονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2002.

            Υπάρχουν δηλαδή δυο περίοδοι αναμονής:

            Τ1: πόσο διαρκεί η διεκπεραίωση της αίτησης
            Τ2: πόσο περιμένεις πριν εξεταστεί η αίτησή του.

            Τ1 είναι 12-18 μήνες.

            Τ2 θεωρητικά θα έπρεπε να είναι 0. Αλλά επειδή κάθε χρόνο δίνεται περιορισμένος αριθμός πράσινων καρτών για συγγενείς πολιτών, μικρότερος από τον αριθμό αιτήσεων, δημιουργείται ουρά αναμονής.

            Για τις κατηγορίες που ρωτάς το Τ2 παίζει μεταξύ 7-12 χρόνια.

          • Μου’κανες την καρδια περιβολι τωρα αλλα δεν πειραζει! Κι αυτες οι αιτησεις πια τι εχουν και αργουν τοσο? Ενταξει ειναι αυστηρη η επιλογη,δεν ειναι σαν την Ελλαδα αλλα ειπαμε!Τελος παντων,κατι τελευταιο (προς το παρον!) Ας υποθεσουμε οτι ενας πολιτης ΗΠΑ στελνει αιτηση σε α’ βαθμου συγγενη του για να παρει υπηκοοτητα. Αν καποια στιγμη ο πολιτης ΗΠΑ χασει την υπηκοοτητα για τον οποιοδηποτε λογο,την χανει και ο συγγενης του που πηρε υπηκοοτητα μεσω αυτου?

          • Το καταλαβαίνω και λυπάμαι, αλλά δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα.

            Γιατί αργούν; Γιατί η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από τον αριθμό πράσινων καρτών που χορηγούνται σε συγγενείς. Αν δίνεις 10 κάρτες το χρόνο κι έχεις ζήτηση για 15, δημιουργείται ουρά.

            Στην περίπτωση πάντως που πάρεις υπηκοότητα μέσω συγγενούς κι αυτός την απωλέσει, δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει. Εξαρτάται με τις περιστάσεις αλλά θα έλεγα πως σε γενικές γραμμές δεν την χάνεις.

          • Μαλιστα! Ευχαριστω παρα πολυ για τις κατατοπιστικοτατες απαντησεις! Ελπιζω αν εχω καποια αλλη απορια στο μελλον να απαντηθει τοσο ικανοποιητικα οσο οι παραπανω!

        • Κανείς δεν είπε ότι γίνεσαι πολίτης ΗΠΑ σε 12-18 μήνες.

  4. καλησπερα! εχουμε ενα γνωστο εγω και ο θειος μου στις ηπα που θελει να μας καλεσει για εργασια σε εστιατοριο. εαν μας καλεσει πρεπει να ειναι με γραπτη προσκληση, σωστα? μετα περναμε και εμεις και ο εργοδοτης απο συνεντευξη? θα χρειαστει κατι αλλο…οπως ιατρικες εξετασεις,εξοδα κλπ? τι διαρκεια απαιτει ολο αυτο? ισχυει πως δεν δινουν αλλες βιζα για το 2013? εαν πανε ολα καλα και εκδοθει,για ποσο διαρκει? ανανεωνεται ευκολα η χρειαζεται παλι διαδικασιες? πολλες ερωτησεις συγγνωμη αλλα εχω αλλες τοσες! ευχαριστω!

    • Το νωρίτερο που μπορείτε να έρθετε είναι Οκτώβριος του 2013. Κι αυτό με την προϋπόθεση πως θα εγκριθεί η βίζα τύπου H1B. Κάτι που είναι απίθανο επειδή ο εργοδότης δύσκολα θα τεκμηριώσει πως δεν μπορεί να βρει Αμερικανούς για την ίδια δουλειά. Η βίζα H1B έχει 3ετή διάρκεια και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα 3 χρόνια. Στην εξαετία αυτή ή βγάζεις πράσινη κάρτα ή επιστρέφεις στην Ελλάδα.

      Όλα αυτά θεωρητικά επειδή η H1B δεν χορηγείται για την επαγγελματική κατηγορία που κοιτάς.

      Αν ο πιθανός εργοδότης σου όμως έχει πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές για τη βίζα τύπου H2B, μπορεί να σας καλέσει για εργασία. Προσοχή όμως: η πιστοποίηση αυτή αφορά τον εργοδότη (κάτι που δεν είναι τυπικό για μικρά οικογενειακά εστιατόρια). Και με τη λήξη της εργασίας οφείλεις να επιστρέψεις Ελλάδα — δηλαδή δεν δικαιούσαι να κάνεις αίτηση για πράσινη κάρτα.

  5. Γειά σας.

    Θα ήθελα να κάνω σχετικά μία ερώτηση με το κομμάτι [Με συγγενείς α’ βαθμού].

    Ο πατέρας μου έχει δύο αδέλφια (οι θείοι μου δηλαδή) στην Αμερική ( ζουν εκεί πάνω από 30+++ χρόνια ) και έχουν πάρει την αμερικάνικη υπηκοότητα. Ο πατέρας μου έζησε στην Αμερική πολλά χρόνια (10-20 χρόνια και σπούδασε κτλπ) αλλά δεν πήρε την υπηκοότητα (μην με ρωτήσετε γιατί δεν ξέρω -.-). Τώρα εγώ τι πρέπει να κάνω για να πάρω την υπηκοότητα? ή έστω να την πάρει ο πατέρας μου την αμερικάνικη υπηκοότητα και ύστερα να την δώσει σε εμένα? Για να καταλάβετε εγώ θέλω να τελειώσω τις σπουδές μου και να πάω να ζήσω εκεί (γίνεται?).

    Συγνώμη αν ενοχλώ με την ερώτηση μου.

    Ευχαριστώ.

    • Ποιά ήταν η μεταναστευτική ιδιότητα του πατέρα σου πριν φύγει από τις ΗΠΑ. Με 10+ χρόνια παραμονής δεν αποκλείεται να έλαβε την πράσινη κάρτα. Φεύγοντας όμως από τις ΗΠΑ και παραμένοντας εκτός χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι εξίσου πιθανό να απώλεσε την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου ΗΠΑ.

      Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κάποιο ευεργέτημα που θα μπορούσε να σε βοηθήσει. Θα πρέπει δηλαδή να ξεκινήσεις από την αρχή. Για παράδειγμα, να επιδιώξεις μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, στη συνέχεια προσωρινή άδεια εργασίας, μετά πράσινη κάρτα και τέλος υπηκοότητα. Πορεία που θα διαρκέσει γύρω στα δέκα χρόνια.

      Μια άλλη προοπτική, που εξαρτάται από το αντικείμενο των σπουδών σου και τις επιδόσεις σου, θα ήταν να επιδιώξεις εργασία στις ΗΠΑ, με προσωρινή άδεια εργασίας και στη συνέχει πράσινη κάρτα και υπηκοότητα — αυτή η πορεία θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 χρόνια.

      • Δεν κατάλαβα το “Ποιά ήταν η μεταναστευτική ιδιότητα του πατέρα σου πριν φύγει από τις ΗΠΑ. Με 10+ χρόνια παραμονής δεν αποκλείεται να έλαβε την πράσινη κάρτα. Φεύγοντας όμως από τις ΗΠΑ και παραμένοντας εκτός χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι εξίσου πιθανό να απώλεσε την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου ΗΠΑ.” τι εννοείται? Ο πατέρας μου έφυγε από την Ελλάδα όταν ήταν μικρός (οικογενειακός δηλαδή) και πήγαν στην Αμερική. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα εγώ ή ο πατέρας μου λόγο τον αδερφών του? δηλαδή εμένα δεν μπορεί ο θείος μου ή η θεία μου να με κάνουν πρόσκληση ή τον πατέρα μου (λόγο συγγένειας) και μετά απο λίγο καιρό να πάρω εγώ ή ο πατέρας μου την υπηκοότητα?

        • Γνωρίζεις αν ο πατέρας σου κατά την τελευταία ημέρα παραμονής του στις ΗΠΑ ήταν μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑΑ;

          Αν δεν ήταν μόνιμος κάτοικος, αν δηλαδή δεν είχε πράσινη κάρτα, πώς μπόρεσε να παραμείνει στις ΗΠΑ; Τι χαρτιά είχε; Αυτό εννοώ με την ερώτηση περι μεταναστευτικής ιδιότητας.

          Πάντως από τη στιγμή που δεν πήρε υπηκοότητα, τότε στην καλύτερη περίπτωση είχε πράσινη κάρτα. Αν είχε πράσινη κάρτα και αν έχει περάσει πάνω από ένα έτος από τότε που επέστρεψε στην Ελλάδα μόνιμα, τότε το πιθανότερο είναι πως η κάρτα αυτή δεν ισχύει πλέον.

          Στην περίπτωση αυτή, δυστυχώς, δεν έχεις απολύτως κανένα ευεργέτημα από την παραμονή του πατέρα σου στις ΗΠΑ.

          • Ο πατέρας μου με είχε πει ότι για να πάρω εγώ (και ο αδερφός μου) την αμερικανική υπηκοότητα πρέπει 1. Να κάνει πρόσκληση ο θείος μου ή η θεία μου τον πατέρα μου
            2. Να ζήσει στην Αμερική ο πατέρας για 1-2 χρόνια και να πάρει την υπηκοότητα και ύστερα μέσω του πατέρα μου να την αποκτήσω και εγώ.
            Αυτό ισχύει?

          • Το (1) παραπάνω δεν ισχύει.

            Για να απαντήσω στο (2) θα πρέπει να απαντήσεις την ερώτηση που έχω κάνει ήδη 2 φορές, και συγκεκριμένα:

            “Γνωρίζεις αν ο πατέρας σου κατά την τελευταία ημέρα παραμονής του στις ΗΠΑ ήταν μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ; Αν δεν ήταν μόνιμος κάτοικος, αν δηλαδή δεν είχε πράσινη κάρτα, πώς μπόρεσε να παραμείνει στις ΗΠΑ; Τι χαρτιά είχε;”

          • Λογικά είχε πράσινη κάρτα (θα τον ρωτήσω για 100%) αλλά έζησε 19 χρόνια (ρώτησα την μητέρα μου ^^) στην Αμερική λογικά δεν θα είχε?

          • Αν ο πατέρας σου είχε πράσινη κάρτα, κι αν έχει ζήσει στην Ελλάδα για περισσότερους από 12 μήνες από τότε που επέστρεψε από τις ΗΠΑ, τότε η πράσινη κάρτα δεν ισχύει. Έχει απωλέσει οριστικά την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου ΗΠΑ.

            Αν τον καλέσουν τα αδέρφια του, θα πάρει πάνω από 5 χρόνια για βγάλει νέα πράσινη κάρτα και να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Μετά θα χρειαστούν άλλα 5 χρόνια για να γίνει υπήκοος.

          • Ο Σύζυγος της αδερφής του πατέρα μου που έχει συνεργείο αυτοκινήτων (σπουδάζω και εγώ το ίδιο-μηχανικός αυτοκινήτων) γίνεται να με κάνει πρόσκληση?

  6. Γεια σου Λεωνίδα! Πραγματικά αυτό που κάνεις είναι εκπληκτικό. Καλό είναι να γνωρίζει ο κόσμος την πραγματικότητα γιατί τα μυαλά εδώ στην Ελλάδα έχουν φουσκώσει πολύ. Επίσης καλό είναι βέβαια να ξέρουν ότι σε καμία περίπτωση η Αμερική, πλέον, δεν είναι “Γη της Επαγγελίας”. Δύσκολα και εκεί απο πολλές απόψεις. Ένα άλλο που πρέπει να σκεφτούν οι λιλιπούτιοι μελλοντικοί μετανάστες είναι ότι η Αμερική απέχει περίπου 10 ώρες με το αεροπλάνο χωρίς πλέον απευθείας πτήση. Πρακτικά σημαίνει ότι πηγαίνοντας εκεί ρίχνεις μαύρη πέτρα. Πχ είσαι Λονδίνο στη βαράει, πίζει το μυαλό σου από την Αγγλίλα, παίρνεις το Αεροπλάνο την Παρασκευή και περνάς ένα ΣΚ στην πατρίδα.Ξελαμπικάρεις. Στις ΗΠΑ θα φας τις καταθλίψεις και θέλοντας ή μη τις χωνεύεις. Σαν την Ελλάδα πουθενά.

    Χαράς την υπομόνη σου που απαντάς σε όλα αυτά τα ερωτήματα με τους μπαρμπάδες, δευτεροξάδελφα, εργοδότες που καίγονται για Ελληνικά χέρια κτλ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ πάντως βοηθάς πολύ κόσμο.

    Αν και Αμερικανός πολίτης θα ήθελα να σου κάνω και εγώ μία ερώτηση. Αυτή τη στιγμή ζω και εργάζομαι(προς το παρόν) στην Ελλάδα. Η σύζυγος Ελληνίδα, ο γιος μου έγινε πρόσφατα Αμερικανάκι. Επειδή σύντομα θα την ρίξω τη μαύρη πέτρα μου θα ήθελα να μου πεις αν ξέρεις τον καλύτερο τρόπο να έρθει η σύζυγος? Να έρθει με τουριστική και να κάνω όλη τη διαδικασία απο εκεί? Αυτές τις immigrant- non immigrant visas δεν μπορώ να τις καταλάβω. Για να μιλησεις πλέον με την πρεσβεία εδώ δύσκολο. δεν ξέρω τι έχουν πάθει?
    Συνέχισε έτσι.

    • Να έρθει κάποιος στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα όταν η πρόθεση είναι η μετανάστευση συνιστά απάτη. Η σωστή επιλογή είναι η μεταναστευτική βίζα. Τέλος, καλό είναι ο αμερικανός πολίτης να είναι εντάξει με τις φορολογικές υποχρεώσεις του προς τις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων τριών ετών θα χρειαστούν για την μετανάστευση συζύγου – και αμερικανοί που ζουν και εργάζονται στην ελλάδα έχουν υποχρέωση για δήλωση εισοδημάτων στην αμερικανική κυβέρνηση.

      • Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Κατανοητό. Οπότε μόνοδρομος η immigrant visa. Είναι απαραίτητο για ένα χρονικό διάστημα να ζούμε χωριστά? Δηλαδή θα πρέπει να έρθω εγώ εκεί να την καλέσω και να περιμένουμε 3-5 μήνες ώστε να εκδοθεί η visa? Μήπως επειδή το μωρό μου είναι πολίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να επιστευτούν οι διαδικασίες(λέω εγώ τώρα)

        Φορολογικές δηλώσεις δεν έχω κάνει τα τελευταία 7 χρόνια από βλακεία μιας και είναι τυπικό. Αναδρομικά ξέρετε αν μπορούν να γίνουν? Υπάρχουν κυρώσεις?Βασικά εκτός από έναν καλό δικηγόρο θα χρειαστώ και έναν καλό λογιστή ε?

        Συγνώμη πολλές ερωτήσεις, ευχαριστώ και πάλι.

        • Οι φορολογικές δηλώσεις δεν είναι τυπικό ζήτημα οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο πρόστιμο επιπλέον των φόρων και τόκων που θα πρέπει ίσως να πληρώσεις αναδρομικά.

          Η υπηκοότητα του γιου δεν είμαι βέβαιος ότι μπορεί να επισπεύσει τη διαδικασία για την σύζυγο.

          Πόσο χρόνο θα πάρει για να βγει η βίζα της συζύγου; Θεωρητικά πολύ λίγο επειδή, αν δεν κάνω λάθος, η περίπτωσή της (spouse of US citizen) δεν υπόκειται σε αριθμητικούς περιορισμούς.

          Με βάση τα παραπάνω, θα πρότεινα να ξεκινείστε και να υποβάλετε την αίτηση I-130 όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Αυτή τη βδομάδα η αρμόδια υπηρεσία χορηγεί πράσινες κάρτες σε συζύγους υπηκόων για αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2012. Η αναμονή είναι κοντά στους 6-8 μήνες δηλαδή.

          Στην περίπτωση που ταξιδέψετε οικογενειακώς στις ΗΠΑ (και η σύζυγος έρθει με τουριστική βίζα) και στη συνέχεια κάνετε αίτηση για την πράσινη κάρτα της, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε δικηγόρο.

          Τέλος θα πρέπει να κοιτάξεις το ζήτημα με τις φορολογικές δηλώσεις. Ένας CPA/JD (λογιστής και δικηγόρος δηλαδή) θα σου φανεί πολύ χρήσιμος.

          • Ευχαριστώ Λεωνίδα! με το τυπικό εννοώ βλακεία που δεν έκανα δήλωση μιας και δεν θα πλήρωνα φόρους αφού το εισόδημά μου σαφώς και είναι κάτω από 92000$. όπως να έχει χρειάζομαι λογιστή και δικηγόρο για όλα αυτά τα θέματα. Πολύτιμη η βοήθειά σου ξέρω απο που να ξεκινήσω.

            Σήμερα άκουσα προβλεψη ανεργίας για τον Ιούνιο 37% και το πιστεύω πραγματικά. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά αυτό το κράτος διώχνει τα παιδιά της, Αυτή τη φορά όμως τους επιστήμονες τους καλλιεργημένους τα μυαλά που θα μπορούσαν να αλλάξουν κάτι. Κουράγιο σε όλους,

    • Η βασική διαφορά μεταξύ immigrant και non immigrant visas είναι το intent (η πρόθεση δηλαδή) να μεταναστεύσει κάποιος. Αν έχεις τέτοια πρόθεση και επιδιώξεις non immigrant visa επειδή θα σε φέρει στις ΗΠΑ ευκολότερα, αυτό συνιστά δόλο και ίσως να έχει αρνητικές συνέπειες στο μέλλον.

      Απο κει και πέρα όσον αφορά την περίπτωσή σου, επειδή είσαι Αμερικανός πολίτης, τα πράγματα για τη σύζυγο θα είναι σχετικά εύκολα. Για να βρείτε την καλύτερη λύση θα πρότεινα να βρείτε κάποιον καλό δικηγόρο.

      Η πρεσβεία (και το προξενείο) των ΗΠΑ στην Αθήνα δεν είναι αρμόδια να δίνουν συγκεκριμένες πληροφορίες για ειδικές περιπτώσεις.

      Ρίξε μια ματιά, για αρχή, εδώ.

  7. Κατατοπιστικότατα τα κείμενα σου και με βοήθησαν αρκετά. Παρόλα αυτά είναι απογοητευτικό το πόσο δύσκολο είναι να περάσεις και να μείνεις Αμερική. Θα ήθελα να παραθέσω και εγώ αυτά που μας συμβαίνουν αυτές τις μέρες μήπως και πάρω κάποια σίγουρη απάντηση στα εμπόδια μας.
    Όντας άνεργοι και εγώ και ο φίλος μου και μετά απο αρκετή πίεση Αμερικανού εργοδότη αποφασίσαμε να το τολμήσουμε. Το δύσκολο βέβαια είναι το πως θα φτάσουμε εκει μιας και ναι μεν η ειδικότητα του φιλου μου είναι αρκετά διαδεδομένη και εκει (ηλεκτρονικός), σε αυτό όμως που ειδικεύεται (και τον θέλουν και απο Αμερική) δεν πιστοποιείται από κάποιο ειδικό έγγραφο πέραν του πτυχίου του. Που και το πτυχίο του δηλαδή από ότι ψάξαμε αναγνωρίζεται μόνο στην Ε.Ε όπως και το δικό μου σαν απλή γραμματέας.
    Μαζί με τον μελλοντικό (αμήν) εργοδότη είπαμε να ξεκινήσουμε με ΕΣΤΑ για 3 μήνες έτσι ώστε να βολιδοσκοπήσουμε την κατάσταση εκει και μετά βλέπουμε. Είναι διατεθειμένος να μας καλύψει τα έξοδα αεροπορικών εισητηρίων και από Ελλάδα για Αμερική και τον γυρισμό μας καθώς και διαμονή τους 3 αυτούς μήνες. Να σημειώσω επίσης ότι υπάρχει εργασία και για μένα στην εταιρεία του. Ήδη άτυπα έχουμε μιλήσει και για τους μισθούς μας και για μας μοιάζουν όνειρο τα ποσά που ανέφερε στην Ελλάδα του σήμερα. Παρεπιπτόντως έχω συγγενείς στην Αμερική αλλά δυστυχώς δεν είναι πρώτου βαθμού και έτσι μάλλον αδίκως το αναφέρω.

    Αυτό που φοβάμαι είναι ότι στο τέλος θα τα καταφέρει ο φίλος μου και εγώ θα μείνω πίσω. Ούτε να το σκέφτομαι δε θέλω. Από ότι μας είπε ο μελλοντικός εργοδοτης θα ήταν πιο εύκολο να παντρευόμασταν πιο πριν. Ισχύει?

    Με εργατική βίζα όμως γίνεται? Μιας και τα πτυχία μας δεν περνάνε ετσι απλά.
    Παίζει καθόλου ρόλο η τόση επιμονή του? Μπορεί να το κυνηγήσει περισσότερο αυτός απο κει ώστε να έχουμε θετικά νέα?

    Αυτά από μένα και ευχαριστώ προκαταβολικά!
    Βιβή!

    • Βιβή θα σε απογοητεύσω αλλά ESTA και εργασία στις ΗΠΑ είναι ασυμβίβαστα. Αν δηλαδή εργαστείτε ενώ βρίσκεστε στις ΗΠΑ με ESTA, τόσο εσείς όσο κι ο εργοδότης σας παρανομείτε.

      Αν ο φίλος σου έχει πτυχίο που αναγνωρίζεται στην ΕΕ, μάλλον θα αναγνωρίζεται και στις ΗΠΑ; Τι πτυχίο είναι (ΑΕΙ, ΤΕΙ, βασικό (πρώτο) πτυχίο, Masters, κτλ) κι απο ποιό ίδρυμα.

      Αν λόγω επαγγελματικής κατάρτησης/παιδείας ο φίλος σου βρει άδεια εργασίας, μπορείς να τον ακολουθήσεις κι εσύ και να επιδιώξεις άδεια εργασίας επίσης. Το νωρίτερο που μπορείτε να έρθετε στις ΗΠΑ με άδεια εργασία τύπου H1B είναι πλέον ο Οκτώβριος του 2014. Αν συμβεί αυτό καλό είναι να κάνετε έναν (πολιτικό τουλάχιστον) γάμο πριν λάβει τη βίζα H1B ώστε να ευεργετηθείς κι εσύ. Θα λάβεις έτσι τη βίζα H4 που θα σου επιτρέψει να ακολουθήσεις τον σύζυγο — δεν θα μπορέσεις όμως να εργαστείς νομίμως.

      Ως γραμματέας όμως ίσως να μην δικαιούσαι να αναβαθμίσεις την H4 βίζα σε άδεια εργασίας H1B. Εξαρτάται από το επίπεδο σπουδών σου και την ειδικευσή σου. Σε γενικές γραμμές, όπως λες, θα δυσκολευτείς αρκετά αλλά δεν είναι και κάτι το ακατόρθωτο να βρεις εργασία και να περάσεις σε μεταναστευτική βίζα.

      Με την H4 βίζα όμως θα μπορέσεις να φοιτήσεις σε πανεπιστήμιο αν ενδιαφέρεσαι, να βελτιώσεις την κατάρτισή σου, και με τα νέα προσόντα να επιδιώξεις άδεια εργασίας H1B.

      Να σημειώσω επίσης πως από τη στιγμή που ο σύζυγος (με το καλό) λάβει την πρώτη Η1Β θα μπορέσει να κάνει και αίτηση για πράσινη κάρτα. Αν η αίτηση εγκριθεί, θα πιάσει κι εσένα. Με πράσινη κάρτα θα μπορείς να δουλέψεις όπως και όπου επιθυμείς, αν υπάρχει προσφορά εργασίας.

      • Kαταρχήν ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Το πτυχίο του φίλου μου είναι από το ΙΕΚ Δέλτα αλλά χωρίς την πιστοποίηση. Η ειδικότητα όμως που εξειδικεύεται που κάτα κάποιο τρόπο είναι πρόεκταση του πτυχίου Ηλεκτρονικής που έχει είναι εξαιρετικά σπάνια δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πτυχίο η κάποιες σπουδες γενικά. Σε αυτή τη περίπτωση τι γίνεται?
        Ήδη ο φίλος μου εργάζεται πάνω σε αυτό μέσω ιντερνετ κυρίως με Αμερική μιας και προφανώς εκεί δεν υπάρχουν άτομα να το καλύψουν και κατέφυγαν στο διαδίκτυο.

        Άρα και ο εργοδότης εκεί δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα όσο και να το θέλει σωστα?
        Ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι!

        • Αν είναι 3ετές ή 4ετές πτυχίο δεν αποκλείεται να επαρκεί ως τεκμήριο επιστημονικής κατάρτισης για βίζα εργασίας H1B. Αν δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη βίζα αυτή, δύσκολα σας βλέπω ΗΠΑ με άδεια εργασίας φέτος.

          Θεωρητικά υπάρχει ακόμη χρόνος για να ξεκινήσει ο εργοδότης τη διαδικασία της βίζας ώστε να υποβάλει αίτηση ως τις αρχές Απριλίου (μετά εξαντλούνται οι διαθέσιμες άδειες και θα πρέπει να περιμένετε το 2014). Αν καταφέρετε να υποβάλλετε την αίτηση ως τις αρχές Απριλίου και να βγάλετε τη βίζα, το νωρίτερο που μπορείτε να έρθετε στις ΗΠΑ (με τη βίζα αυτή) είναι αρχές Οκτωβρίου 2013.

  8. Καλησπερα…θα ηθελα να μου πεις αν παω στην αμερικη με τουριστικη visa μπορω να δουλεψω καπου εκτος πανεπιστημιου part time?η υπαρχει καποιος τροπος να ωγαλω εκει μια αδεια εργασιας?

  9. kalhspera sas!!! mpika ayth thn evdomada sthn amerikanikh presbia gia toyristikh viza kai moy thn aporipsane. moy zhthsan thn forologikh dhlosh ta teleytea 3 xronia kai xrhmata sto logariasmo moy. thelw na ksanariksw ta xartia alla den kserw ti eisodima prepei na exw kai posa xrhmata prepei na exw. 8a me boh8hsei poly h apanthsh sas eyxaristw.

  10. Καλησπέρα,θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος ταξιδέψει με τουριστική βίζα,μετα απο κάποιο διάστημα κατα την παραμονή του στην Αμερική θα μπορούσε να κάνει αίτηση για αλλαγή σε φοιτητική βίζα?Η αλήθεια έιναι πως γνωρίζω μια περίπτωση που έχει γίνει αλλα απ’ότι καταλαβαίνω δεν είναι και ο πιό ασφαλέστερος τρόπος.Γι’αυτό θα ήθελα και την γνώμη σας.

    • Όχι. Mε τις αλλαγές που έγιναν μετά τις 11.9.2001, η φοιτητική βίζα εκδίδεται μόνο από τα προξενεία. Συνεπώς η αλλαγή από τουριστική σε μεταναστευτική ενόσω ο ενδιαφέρομενος βρισκεται στις ΗΠΑ, είναι αδύνατη.

      • Σύμφωνα με το 9 FAM 41.61 N16.2, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης τουριστικής βίζα Β-2, για prospective student. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει αλλαγή status σε φοιτητικό F-1 χωρίς να απαιτείται ταξίδι σε αμερικανικό προξενείο.

        • Συγνώμη για να καταλάβω καλύτερα.Εγω εχω συγγενείς στην Αμερική και εχω ταξιδέψει ήδη 2 φορές για να τους επισκεφθώ.Πρόσφατα πήρα καινούρια βίζα που λέει Β1/Β2.Μ’αυτή την βίζα γίνεται αλλαγή status?Και όταν λέτε χωρίς να απαιτείται ταξίδι σε αμερικανικό προξενείο,εννοείται χωρίς να αναγκαστώ να επιστρέψω στην Ελλάδα?

          • Δε νομίζω πως μπορεί να γίνει αλλαγή status ενόσω βρίσκεσαι στις ΗΠΑ. Η υποπερίπτωση που αναφέρει ο usimmigration.gr παραπάνω, αφορά άτομα τα οποία έχουν ήδη επιδείξει στο προξενείο της χώρας τους τα δικαιολογητικά για την φοιτητική βίζα (το έντυπο I20 δηλαδή), και απλώς επιθυμουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ 30 ή περισσότερες μέρες νωρίτερα πριν την έναρξη των σπουδών τους.

          • Δηλαδή αυτο : For instance, if you arrived here as a tourist but want to become a student, you must submit an application to change your status. We recommend that you apply as soon as you determine that you need to change to a different nonimmigrant category (απο το http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=92f23e4d77d73210VgnVCM100000082ca60aRCRD&vgnextchannel=92f23e4d77d73210VgnVCM100000082ca60aRCRD).Πιστεύεται οτι δέν ισχύει?

          • Έτσι όπως είναι γραμμένο παραπάνω, φαίνετα να ισχύει. Αυτό φαίνεται άλλωστε και σε άλλες σελίδες.

            Δεν μου έχει τύχει ποτέ φοιτητής που να άλλαξε τη βίζα απο τουριστική σε φοιτητική κι έτσι δεν έχω λεπτομερή γνώση για τη διαδικασία. Φαντάζομαι όμως πως αν κάποιο σχολείο σε δεχτεί να ξεκινήσεις τον Σεπτέβριο, για παράδειγμα, και στο μεταξύ λήξει η τουριστική βίζα θα πρέπει να επιστρέψεις στην Ελλάδα για προξενική θεώρηση εκεί.

            Από την άλλη, έτσι όπως είναι γραμμένο παραπάνω, φαίνεται πως αν είσαι ήδη στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα που δεν έχει λήξει, μπορείς κάτω απο συγκεκριμένες συνθήκες να την αλλάξεις σε φοιτητική. Αυτό δεν το γνώριζα και το μαθαίνω τώρα από την παραπομπή που δίνεις παραπάνω.

            Θα πρότεινα να το επιβεβαιώσεις με τον αρμόδιο υπάλληλο (Designated School Officer DSO) στο πανεπιστήμιο που ενδιαφέρεσαι να παρακολουθήσεις. Τον DSO θα τον βρείς στο τμήμα που εξυπηρετεί ξένους φοιτητές (πχ International Student Office).

          • Αν η Β-2 βίζα δεν έχει την ένδειξη “prospective student” πάνω, δεν συνιστάται αίτηση για αλλαγή status σε F-1 διότι υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί ότι υπήρχε misrepresentation των προθέσεων σου κατά την είσοδο στη χώρα. Οι συνέπειες σε αυτήν την περίπτωση είναι ένα finding of inadmissibility as per INA 212(a)6)(C)(i).

            Επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα σχετικά με την αλλαγή status από B-2 σε F-1, όπως ότι διαρκεί μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και ότι δεν μπορείς να αρχίσεις τις σπουδές πριν ολοκληρωθεί καθώς και το ρίσκο να βρεθείς inadmissible, δεν συνιστάται.

            Σχετικά με το σχόλιο του Λ., μπορείς να πάρεις Β-1 σαν prospective student και χωρίς Ι-20 σύμφωνα με το 9 FAM 41.61 N16.3. Τέλος το ότι μια ιστοσελίδα γράφει ότι κάνει γίνεται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και η συνιστώμενη και καλύτερη επιλογή στην συγκεκριμένη περίπτωση.

          • To 9 FAM 41.61 N16.3 δεν αφορα κατόχους απλής τουριστικής βίζας όπως η Ελένη. Στην ερώτησή της αν μπορεί να αλλάξει από τουριστική σε φοιτητική, η απάντηση είναι όχι. Η Ελένη έχει απλή B2 δίχως το endorsement που απαιτείται από το 16.3 ή το 16.2.

            Η δική μου συμβουλή είναι να ακολουθήσεις την τυπικότερη και ασφαλέστερη οδό: δηλαδή να διαλέξεις το σχολείο που σ’ ενδιαφέρει, να κάνεις αίτηση, να γίνεις δεκτή, να λάβεις το έντυπο I20, να βγάλεις φοιτητική βίζα στο προξενείο των ΗΠΑ στην Αθήνα, και να έρθεις ΗΠΑ με τη βίζα αυτή. Εξαιρέσεις και υποπεριπτώσεις υπάρχουν πάντα αλλά όπως γράφει κι ο Κώστας απαιτούν χρόνο, ενέχουν ρίσκο, και κοστίζουν κιόλας αν αναγκαστείς να ζητήσεις τη βοήθεια δικηγόρου.

          • To FAM δεν έχει νομική ισχύ στις ΗΠΑ παρά μόνο σε προξενικές αρχές του εξωτερικού. Η αλλαγή status στις ΗΠΑ διέπεται από το INA 248 και το 8 CFR 248. Δεν έχω υπόψιν μου κάποια διάταξη που να μην επιτρέπει γενικά την αλλαγή status από Β-2 βίζα όταν η βίζα δεν έχει την ένδειξη “prospective student”, αλλά βέβαια μπορεί να υπάρχουν άλλα ζητήματα στην κάθε περίπτωση που να κάνουν την αλλαγή status δύσκολη υπόθεση και κακή επιλογή.

          • Κατάλαβα.Απλά εφόσον είδα αυτές τις πληροφορίες απο ένα έγκυρο site σκέφτηκα με την κοινή λογική οτι εφόσον σου δίνουν την δυνατότητα να κάνεις αίτηση για αλλαγή status σημαίνει οτι δέν είναι και αδύνατον.Άλλα όπως είπατε μια τέτοια κίνηση ενέχει μεγάλο ρίσκο. Το πιθανότερο είναι πως θα ακολούθησω τον ασφαλέστερο τρόπο.Σας ευχαριστώ και τους δύο για την βοήθεια.

          • Απο αυτά που διάβασα και εγώ κατάλαβα πως μπορεί να γίνει αν βέβαια γίνει σωστή διαχείριση και δέν έχει λήξει η τουριστική βίζα και επίσης με την προυπόθεση οτι γίνει δεκτή η αλλαγή status.Πάντως ήθελα να επιβεβαιώσω ότι δεν είναι και αδύνατο τελικά.Σ’ευχαριστώ για την συμβουλή!

  11. Καλησπέρα Λεωνίδα!Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου.
    Το άρθρο σου είναι πολύ χρήσιμο και ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.
    Είμαι στην Αμερική ενάμιση χρόνο. Τελείωσα τις σπουδές μου και τώρα είμαι σε ΟΡΤ.
    Θα κάνω αίτηση για Η-1Β 1/4 και αν εγκριθεί, θα είναι διαθέσιμη 1/10. Γνωρίζεις αν μπορώ να ταξιδέψω Ελλάδα το μεσοδιάστημα χωρία να έχω προβλήματα στη επιστροφή μου στις Η.Π.Α.?

    Ευχαριστώ πολύ.

    Με εκτίμηση,
    Στέλιος

    • Στέλιο όταν βρέθηκα στην ίδια ακριβώς θέση με σένα ταξίδεψα στην Ελλάδα δίχως πρόβλημα. Ελπίζω να μην έχει αλλάξει κάτι από το 1997!

  12. Pingback: Σπουδες στην Αμερικη USA

  13. Καλημερα σας
    Να σας ζαλισω και’γω λιγο λοιπον
    Τελικα ειναι εξαιρετικα δυσκολο το να μεταναστευσει κανεις στο America
    Ειναι ασχετο το εαν σου εκδωθει βιζα Η1Β1,με το εαν εχεις προσκληση απο καποια εταιρεία ?
    Και ποσο ακατορθωτο σου ακουγεται το να εκδωθει η βιζα
    εαν σου πω τα κατωθι ?

    εχω μηδενικες φορ. δηλωσεις τα τελευταια τρια χρονια (μαυρη οικ. εργασια βλεπεις)
    τα πτυχια που εχω ειναι
    Απο ΤΕΕ ψυκτικος Α’ & Β’ κυκλου αλλα χωρις πρακτική εξασκηση
    & απο ΙΙΕΚ Προγραμματιστης Η/Υ και Διαδυκτιου παλι χωρις πρ.εξ.
    Αλλα εχω

    Βεβαιωσεις απο την Vodafone & την Wind

    ως πολιτής υπηρεσιων σε κατ/τα κινητης τηλ/νιας
    + 5 & 2 χρονια εργσιας/προυπηρεσιας σε αυτες

    Σε ευχαριστω προκαταβολικα

    • Φοβάμαι πως θα σε απογοητεύσω φίλε μου. Δύσκολα σε βλέπω να ικανοποιείς τις προδιαγραφές για Η1Β.

      • Με ολο το θαρρος & εαν γνωριζεις

        Ας πουμε υποθετικα οτι συμπληρωνω τις απαραιτητες φορμες και συνεντευξεις

        π.χ στην AT&T και με δεχονται ως Η3 ή Η4

        μπορει να γινει μετατροπη περαν του χρονικου οριου σε Η1Β ?

        • Η H4 είναι βίζα για τα μέλη οικογένειας ατόμου στο οποίο χορηγείται H1B βίζα. Η H3 είναι βίζα που χορηγείται σε άτομα που προσκαλούνται στις ΗΠΑ για επαγγελματική κατάρτιση. Δεν μπορώ να φανταστώ τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να σε καλέσει η ΑΤ&Τ με H3 βίζα.

          Αν όμως γίνει αυτό, δεν αποκλείεται η επαγγελματική κατάρτιση που θα αποκτήσεις κατά τη διάρκεια της H3 να οδηγήσει σε προσφορά εργασίας που να δικαιολογεί Η1Β.

          Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποια περίπτωση που να συνέβει αυτό.

          • Ευχαριστω παρα πολυ και παλι !!!

            Υ.Γ
            Το να προσπαθησω δεν ειναι κακο…ειναι ?
            οπως ειπες και εσυ εξαλλου,χρειαζεται και λιγο…θρασσος

  14. Geia sou Leonida ! na eisai kala gia tin politimi voitheia pou mas prosfereis!
    mporo na exo ena email sas 🙂
    Eyxaristo

  15. Kalispera Leonida 🙂 kaneis poli kali douleia edo! na eisai kala !
    mporo na exo kapoio email sou gia na rotiso ti gnomi sou gia kati ?
    eyxaristo

  16. Ολο το κειμενο ειναι πολυ κατατοπιστικο και σε ευχαριστουμε , εχω μια ερωτηση που οσο και αν εψαξα δεν βρηκα κατι να με βοηθησει : ειμαστε ετοιμη για να μεταναστευσουμε αμερικη εγω ο συζυγος και τα δυο ανηλικα παιδια μας ! ονπατερας μου ειναι αμερικανος πολιτης , για να προλαβουμε ομως το σχολικο ετος λεμε να μπουμε με εστα . θα εχουμε προβλημα μετα στην εκδοση της πρασινης καρτας ; θα μπορουν να μας βαλουν μπλακ λιστ ; τι γινεταιβσε περιπτωση που πρωτς πας εκει και μετα γινει καταθεση της προσκλησης ; γιατι αν εχει γινειβπρωτα η προσκληση και ετα ταξιδεψουμε φανταζομαινοτι αυτο το βρισκουν στα αρχεια της εισοδου στην χωρα σωστα ;

    • Θα δημιουργηθεί πρόβλημα επειδή η ESTA χορηγείται σε ταξιδιώτες που δεν έχουν την πρόθεση να μεταναστεύσουν. Έχοντας τέτοια πρόθεση και χρησιμοποιώντας την ESTA για την ταχύτερη/ευκολότερη είσοδό σας στις ΗΠΑ δεν είναι κάτι που θα συμβούλευα. Θα πρότεινα θα μιλήσετε μ έναν εξειδικευμένο δικηγόρο ώστε να δει τι ακριβώς πρόσκληση μπορεί να σας κάνει ο πατέρας σου και τι χρονικό διάστημα απαιτείται για την επιτυχή διεκπεραίωση της πρόσκλησης.

      Η πρόσκληση είναι επίσημη διαδικασία που διαρκεί αρκετό καιρό για να ολοκληρωθεί. Αν στο διάστημα αυτό σκοπεύεται να παραμείνετε στις ΗΠΑ με την ESTA αφενός θα λείξει η άδεια παραμονής σας κι αφετέρου θα έχετε σοβαρά προβλήματα αφού δεν θα μπορείτε να εργαστείτε νομίμως ή να συνάψετε δικαιοπραξίες εύκολα.

  17. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.ΕΙΜΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ(Φ.Κ.Σ) ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ,Ο ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΣΥΖΗΓΟΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΩΣ 2 ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΗΔΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΚΕΙ,ΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ.ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ?ΕΓΩ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ?ΕΧΩ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΑΛΛΑ ΘΕΙΕΣ ΚΛΠ…ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ…ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

    • Δεν είμαι βέβαιος αν η ναυτική ιδιότητα του μέλλοντος συζύγου βοηθά στο μεταναστευτικό. Δηλαδή δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιο επιπλέον μεταναστευτικό ευεργέτημα για ναυτικούς.

  18. θελω να μεταναστευσω,για σπουδες και για αργοτερα μονιμα.Τι θα κανω με της πανελληνιες;εχω ακουσει οτι δεν χρειαζεται να δινεις πανελληνιες αλλα μονο ενδοσχολικες.ευχαριστω

    • Για προπτυχιακές σπουδές είναι απαραίτητο το απολυτήριο λυκείου. Συνεπώς θα πρέπει να περάσεις όλες τις εξετάσεις που είναι απαραίτητες για το απολυτήριο.

  19. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνεις εδώ
    μέσα. Εδώ και λίγο καιρό αποφασίσαμε εγώ
    και ένα φιλικό ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά τους να μεταναστεύσουμε στην
    Αμερική. Η κατάσταση μας έχει ως εξής, εγώ και η σύζυγος του φίλου μου έχουμε
    αμερικάνικο διαβατήριο αλλά μένουμε Ελλάδα. Ο φίλος μου έχει κάνει αίτηση για βίζα
    εργασίας με σπόνσορα τον μόνιμο κάτοικο Αμερικής, αδελφό της γυναίκας του. Το πρόβλημα είναι ότι την τελευταία στιγμή για
    λόγους που δεν γνωρίζουμε ο σπόνσορας αρνείται να στείλει στην Πρεσβεία το 1040
    που όπως μας λένε από την Πρεσβεία είναι το τελευταίο που χρειάζονται. Τι
    μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση? Μπορεί να συνεχίσει η διαδικασία με
    1040 από κάποιον άλλο γνωστό ή να το παραβλέψουμε με κάποιο τρόπο? Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος η γυναίκα του ή εγώ
    να τον βοηθήσουμε να μπει στην Αμερική και να μπορεί να εργαστεί?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Λίγο μπερδεμένα μου ακούγονται όλα αυτά.

      Μπορείς να διευκρινήσεις τι ποιά ακριβώς βίζα εργασίας συζητούμε, που απαιτεί τη φορολογική ενημερότητα (1040) του σπόνσορα;

      Κι από τη στιγμή που ο φίλος σου είναι σύζυγος αμερικανίδας υπηκόου γιατί δεν κοιτά να αποκτήσει πράσινη κάρτα λόγω γάμου και πάει για βίζα εργασίας μέσω του κουνιάδου του;

      • Έκανα λάθος για πράσινη καρτα έχει κάνει τα χαρτιά του άλλα επειδή η γυναίκα του δεν έχει εισοδήματά εκεί ζήτησαν δεύτερό σπόνσορα αυτός έχει στείλει όλα τα χαρτιά εκτός από το1040με τη δικαιολογία ότι έχει.όλα τα προσωπικά του στοιχειά και φοβάται σε ποια χέρια θα πέσουν μπορούν με κάποιο τρόπο να παρακάμψουν αυτό το χαρτί;

        • Ως σύζυγος αμερικανής υπηκόου δικαιούται πράσινη κάρτα ανεξαρτήτως εισοδημάτων της συζύγου του. Η πράσινη κάρτα μέσω εργοδοσίας είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία. Μέσω γάμου είναι ζήτημα λίγων μηνών.

          • Το θέμα είναι ότι χωρίς το 1040 δεν μας δίνουν την εγκριση. Μπορεις να μας συμβουλέψεις τι άλλο μπορούμε να κάνουμε?

          • Δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω πέραν των όσων έχω γράψει.

            Αν το 1040 είναι απαραίτητο τότε ο σπόνσορας πρέπει να το υποβάλλει. Τι θα πει μην πέσει σε τίνος χέρια θα πέσει; Σε ομοσπονδιακή υπηρεσία θα πάει. Μήπως πρόκειται για περίπτωση που δεν θέλει να ζυμώσει και προτιμά να κοσκινίζει ο σπόνσορας;

            Τα προσωπικά στοιχεία που εμπεριέχονται στην 1040 υπάρχουν ήδη στην αίτηση που υποτίθεται πως έχει κάνει για την πράσινη κάρτα του φίλου σας.

            Κι από τη στιγμή που η σύζυγος του ενδιαφερομένου έχει αμερικανική υπηκοότητα, γιατι δεν διαλέγει ο ενδιαφερόμενος τον απλούστερο και ταχύτερο τρόπο για πράσινη κάρτα;

          • Χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω Φοβάται ο σπόνσορας γιατί μπορεί ο υποψήφιος για πράσινη κάρτα αν δεν έχει εισοδήματα να κινηθεί νομικά εναντίoν του και να ζητήσει πραγματικά σπονσοράρισμα. Μου έτυχε κ εμένα το αποφεύγουν οι “συγγενείς”. Λύνεται με χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου αλλά νομίζω άνω των 50k.

          • Ρίξτε μια ματία στο usimmigration.gr κι ελάτε σε επαφή με τον Κώστα. Είναι νομικός καταρτισμένος σε μεταναστευτικά θέματα και ίσως να μπορεί να σας βοηθήσει.

          • den isxuei auto..gia na parei karta san suzugos amerikanou polith tha prepei h amerikanh uphkoos na vgazei tosa xrhmata oso to 125% tou poverty line..ean dn ta vgazei prepei na vrei sponsor gia na deiksei oti o suzugos ths dn tha ginei varos stis Hnwmenes Politeies..an k to affidavit of support den einai to 1040!!

  20. geiasou file leonida pragmatika h doulia pou kaneis edo einai apsogi na se rotiso kai ego tora me tin seira mou eimai etoimos na fygo gia amerika h aderfi mou einai amerikanida ypikoos mporeis na mou peis poies einai oi diadikasies?na prostheso oti stin arxi exoume kanonisei na pao na mino sto spiti tis kai siga siga na psaxno douleia ekei episis to meros einai to miami.se eyxaristo prokatabolika

    • Μπορείς να αποκτήσεις πράσινη κάρτα λόγω της αδελφής που είναι αμερικανίδα υπήκοος. Η διαδικασία, με τα σημερινά δεδομένα, θα πάρει γύρω στα 10+ χρόνια δυστυχώς. Αν ταξιδέψεις ως τουρίστας και μείνεις στις ΗΠΑ, αφενός μάλλον θα ξεπεράσεις την προβλεπόμενη άδεια παραμονής. Αν εργαστείς ενώ βρίσκεσαι με τουριστική ιδιότητα, θα παραβιάσεις επιπλέον νόμους. Αυτές οι παραβάσεις μπορούν να δημιουργήσουν επιπλοκές στην πορεία προς την πράσινη κάρτα και ουσιαστικά να την ακυρώσουν.

  21. ayto gia ta 10 xronia to gnorizo toso ekane kai h aderfi mou na ginei ypikoos alla taytoxrona douleye na episimano pos einai giatros ekei.diladi ego px pou thelo na doulepso px sta starbucks den tha mporeso.ti tropoi yparxoun?

    • Ένας μεγάλος εργοδότης όπως τα Starbucks δεν θα σε προσλάβει δίχως να έχεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πχ πράσινη κάρτα). Η 10ετία της αδερφής σου μπορεί να είναι διαφορετική: πχ για 2-3 χρόνια να εργάστηκε έπειτα από σπουδές μέσω άδειας πρακτικής εξάσκησης, στη συνέχεια να απέκτησε Η1Β εργασιακή βίζα για 3+3 χρόνια, και τέλος να απέκτησε πράσινη κάρτα εργαζόμενη στο μεταξύ με employment authorization document, και έπειτα από 5ετία με πράσινη κάρτα να απέκτησε υπηκοότητα.

      Η διαδικασία δεν είναι η ίδια για σένα. Εσύ θα επιδιώξεις πράσινη κάρτα ως αδερφός αμερικανής υπηκόου. Θα περιμένεις περίπου 10 χρόνια να πάρει σειρά η αίτησή σου. Μόλις πάρεις σειρά θα περιμένες 10-12 μήνες να βγει η πράσινη κάρτα.

      Εναλλακτικά αν βρεις εργοδότη στις ΗΠΑ να χορηγήσει εργασιακή βίζα για σένα, μπορείς να μεταναστεύσεις νωρίτερα. Τέτοιες βίζες κατά κανόνα χορηγούνται με αποφοίτους πανεπιστημίου, ίσως και μεταπτυχιακού, σε επιστήμες, τεχνολογία, κτλ.

  22. Αν έχετε συγγενείς α’ βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να σας
    μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία
    παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε
    προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ. Το κόστος είναι γύρω στα
    $1500-$5000 αν δεν χρειαστείτε δικηγόρο. Η διαδικασία αίτησης είναι
    σχετικά απλή αλλά αν αναθέσετε την υπόθεση σε δικηγόρο, να υπολογίστε
    επιπλέον $1500-$2000

    ayto to exete grapsei eseis mporeite mou dosete perisoteres leptomeries epi tou thematos?

    • Στην παραπάνω παράγραφο επίσης διευκρινίζω πως η συνολική διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να υπερβεί τα 10 έτη. Τι συγγενή α’ βαθμού έχεις;

  23. h aderfi mou einai ekei opos sas eipa extes kai einai ypikoos alla emena me endiaferei na mou pite leptomeries sxetika me ayto pou exte grapsei.

    Η διαδικασία
    παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε
    προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ

  24. Καλησπέρα.Συχνά πέφτω στην σελίδα σας και βλέπω οτι γνωρίζετε αρκετά όσο αφορά το θέμα εργασία στην Αμερική.Γι’αυτό τον λόγο θέλω να σας ρωτήσω και εγω κάποιες πληροφορίες.

    Πρόσφατα ενημερώθηκα οτι η πρόσκληση απο Αμερικάνο Εργοδότη δεν ισχύει και για να μπορέσεις ν’αποκτήσεις h1b visa και πρέπει ν’απευθυνθείς στο U.S. Citizenship and Immigration Services ώστε να σου βρεί μια δουλειά (αν υπάρχει)και ύστερα να διεκδικήσεις αυτη που σ’ενδιαφέρει.Δηλαδή να ξεκινήσεις απο σερβιτόρος και αφου έχεις βίζα να πας σε interview για πχ Manager.Ισχύει κάτι τέτοιο?Και πόσο εφικτό είναι που πρώτη απριλίου ανοίγει το fiscal year για το 2014?

    Αν σας μπερδεύω κάπου μου λέτε 🙂 ευχαριστώ

    • Δεν ισχύει απ όσο γνωρίζω.

      Όσον αφορά την προθεσμία της 1ης Απριλίου φέτος, αν δεν έχεις υποβάλλει ήδη την αίτηση (μέσω του εργοδότη), θα περιμένεις ως του χρόνου, επειδή το πιθανότερο είναι πως και φέτος οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ξεπερνούν τον διαθέσιμο αριθμό αδειών εργασίας.

      • Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας.Η λογικη του last minute offer δεν ισχύουν εδώ ε?Υπάρχει ενδεχόμενο να εμφανιστούν ανάγκες πχ τώρα?Eπειδή λαμβάνω newsletter απο το myvisajobs που υποστηρίζει οτι πχ σήμερα εμφανίστηκε μια ανάγκη σε μια εταιρία και εμφάνισε θέσεις εργασίας.

        • Η διαδικασία για την Η1Β παίρνει κάποιους μήνες. Συνεπώς δεν έχει νόημα να μιλούμε για last minute offer από τη στιγμή που θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον 3 μήνες μεταξύ προσφοράς και αδειδότησης. Αν σήμερα μια εταιρεία εμφανίζει θέσεις εργασίας, πώς είναι δυνατόν να υποβάλλουν αίτηση Η1Β ως την Δευτέρα, για να σε φέρουν εδώ το φθινόπωρο;

          Νομίζω ότι αυτές οι προσφορές της τελευταίας στιγμής αφορούν κυρίως κατόχους H1B που μπορούν να αλλάξουν εργοδότη και να βγάλουν νέα H1B δίχως να υπόκεινται πλέον στους αριθμητικούς περιορισμούς.

          • Σας ευχαριστώ πολύ!Και κάτι τελευταίο.Γνωρίζετε αν σε κάποια ενότητα του Immigration Service υπάρχουν αναρτημένες εργασίες όπου μέσω αυτού μπορείς να βρείς?Το έψαξα λίγο και μόνο βρήκα πληροφορίες για τις αιτήσεις.Προαιρετική απάντηση αλλα επιθυμητή.Σας ευχαριστώ πολύ πάντως για την βοήθεια σας.

  25. Καλησπερα!θα ηθελα να ρωτησω οσον αφορα το θεμα σπουδων..δεν ειναι μονο πανεπιστημια που χορηγουν F1 αλλα και διαφορες σχολες οπως υποκριτικης για παραδειγμα που εγω προσπωπικα θελω να παρακολουθησω καποια μαθηματα…αν με κανουν δεκτη και στειλουν τα χαρτια της αποδοχης μου με f1 θα εχω καποιο προβλημα με την εγκριση της visas?

    • Από τη στιγμή που τα πανεπιστήμιο θα σου στείλει το έντυπο I-20 (με το οποίο μπορείς να βγάλεις στο προξενείο τη φοιτητική βίζα F1), δύσκολα θα σου αρνηθούν τη βίζα. Έχουν τη διακριτική ευχέρεια να το κάνουν βεβαίως. Αλλά στα 24 χρόνια μου ως φοιτητής και εργαζόμενος σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ δεν έχω ακούσει για απόρριψη φοιτητικής βίζας σε Έλληνα ή Ελληνίδα.

      • Μαλιστα!αν δεν ειναι πανεπιστημιο αλλα καποιο ινστιτουτο-στουντιο που δεχονται αλλοδαπους φοιτητες και χορηγουν φοιτητικη βιζα υπαρχει προβλημα επειδη δεν ειναι πανεπιστημιο??

        • Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (πανεπιστήμια, ινστιτούτα, κέντρα, κα) δεν χορηγούν βίζα. Η βίζα χορηγείται από τα αρμόδια προξενεία. Εκπαιδευτικά ιδρύματα που πληρούν τις προϋποθέσεις των σχετικών νόμων είναι εξουσιοδοτημένα να χορηγούν δικαιολογικά (όπως το έντυπο/πιστοποιητικό I-20) με τα οποία ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει αίτηση για τη συγκεκριμένη βίζα.

          Αν λοιπόν το ίδρυμα στο οποίο ενδιαφέρεσαι να σπουδάσεις είναι εξουσιοδοτημένο να χορηγεί I-20, τότε δεν θα έχεις πρόβλημα. Μπορείς να αναζητήσεις το ινστιτούτο και να δεις αν είναι εξουσιοδοτημένο να δέχεται διεθνείς φοιτητές εδώ: http://studyinthestates.dhs.gov/school-search

  26. Καλησπέρα…κάνετε υπέροχη δουλειά στο site…!Το αγόρι μου θα πάει για διδακτορικό σε πανεπιστήμιο της Αμερικής.Θα του παρέχουν και μία προσωρινή κάρτα για μερική εργασία.Εγώ είμαι πτυχιούχος παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης.Υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να μπορέσω να πάω και εγώ μαζί (δεδομένου ότι εγώ έχω μόνο το πτυχίο που σίγουρα θα υπάρχει κάποιος άλλος Αμερικανός πολίτης με αυτό το πτυχίο).Οποιαδήποτε πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη.Ευχαριστώ πολύ!!!

    • Αν παντρευτείτε, θα μπορέσεις να πας ως dependent, αλλά δύσκολα θα βρεις εργασία υπό το καθεστώς αυτό. Τουλάχιστον θα είστε μαζί. Και το πιθανότερο είναι να βρεις μια εθελοντική θέση ή ακόμη και να ξεκινήσεις μεταπτυχιακό. Πολλά ζευγάρια ξεκίνησαν έτσι.

      Αν μείνετε απλό ζευγάρι δίχως το τυπικό του γάμου, το πανεπιστήμιο δεν θα μπορέσει να σε βοηθήσει. Θα πρέπει, στην περίπτωση αυτή, να επιδιώξεις και να γίνεις αποδεκτή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του κλάδου σου — αν και δύσκολα θα βρεις υποτροφίες ή δυνατότητες μερικής απασχόλησης ως μεταπτυχιακή σε παιδαγωγικό πρόγραμμα.

      Από την άλλη, αν μείνεις Ελλάδα και βλέπεστε Χριστούγεννα, Πάσχα και Skype, από προσωπική πείρα σου λέω πως τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα — βεβαια όταν ήμουν μεταπτυχιακός στις ΗΠΑ κι η κοπέλα μου είχε μείνει Ελλάδα, δεν είχαμε … Skype. Η 4ετής σχέση δεν κράτησε.

      • Ευχαριστώ πάρα πολύ!!την τρίτη εκδοχή την έχουμε εμπεδώσει!.. :)) Όντως το skype λύνει χέρια αλλά αν είναι πολλών χρόνων η απόσταση και ένα αβέβαιο μέλλον είναι αρκετά δύσκολο.Για μεταπτυχιακό το σκέφτομαι αλλά είναι πολλά τα λεφτά γιατί εκτός από το ποσό που δίνεις στο πανεπιστήμιο σου ζητάνε και ένα ποσό χρημάτων διόλου ευκαταφρόνητο θα έλεγα για να αποδείξεις ότι έχεις χρήματα για να ζήσεις εκεί. Τουλάχιστον αν χωρίσουμε θα ξέρουμε ότι προσπαθήσαμε τα πάντα αλλά…!!!Σ’ ευχαριστώ και πάλι, και αν έχω κάποια άλλη απορία θα σε ξαναενοχλήσω.

  27. θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : συμμετείχα στη κλήρωση DV2014 και συμπληρωνοντας το confirmation number στα αποτελέσματα αναφερει ότι δεν εχω κληρωθει ως τωρα. υπαρχει ενδεχόμενο να κληρωθώ μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας?

      • αυτή είναι η απαντητική επιστολή
        Based on the information provided, the Entry HAS
        NOT BEEN SELECTED for further processing for the Electronic
        Diversity Visa program at this time.

        Please verify that you have entered all information correctly. You may
        re-check the Entry status by clicking on the ESC Home Page link below.

        PAPERWORK REDUCTION ACT: Public
        reporting burden for this collection of information is estimated to average 30
        minutes per response, including time required for searching existing data
        sources, gathering the necessary documentation, providing the information and/or
        documents required, and reviewing the final collection. You do not have to
        supply this information unless this collection displays a currently valid OMB
        control number. If you have comments on the accuracy of this burden estimate
        and/or recommendations for reducing it, please send them to: A/GIS/DIR, Room
        2400 SA-22, U.S. Department of State, Washington, DC 20522-2202.

        CONFIDENTIALITY STATEMENT: AUTHORITIES: The information asked for
        on this form is requested pursuant to Section 222 of the Immigration and
        Nationality Act. Section 222(f) provides that the records of the Department of
        State and of diplomatic and consular offices of the United States pertaining to
        the issuance and refusal of visas or permits to enter the United States shall be
        considered confidential and shall be used only for the formulation, amendment,
        administration, or enforcement of the immigration, nationality, and other laws
        of the United States. Certified copies of such records may be made available to
        a court provided the court certifies that the information contained in such
        records is needed in a case pending before the court. PURPOSE: The U.S.
        Department of State uses the facts you provide on this form primarily to
        determine your classification and eligibility for a U.S. immigrant visa.
        Individuals who fail to submit this form or who do not provide all the requested
        information may be denied a U.S. immigrant visa. Although furnishing this
        information is voluntary, failure to provide this information may delay or
        prevent the processing of your case. ROUTINE USES: If you are issued an
        immigrant visa and are subsequently admitted to the United States as an
        immigrant, the Department of Homeland Security will use the information on this
        form to issue you a Permanent Resident Card, and, if you so indicate, the Social
        Security Administration will use the information to issue a social security
        number. The information provided may also be released to federal agencies for
        law enforcement, counterterrorism and homeland security purposes; to Congress
        and courts within their sphere of jurisdiction; and to other federal agencies
        who may need the information to administer or enforce U.S. laws.

        ,

  28. σε ενατίθεση με μένα ο φίλος μου έχει επιλεχθεί από τη λοτταρία. πως θα μπορούσαμε να μεταβούμε μαζί ενώ δεν εχουμε παντρευτει ακόμα τι θα πρέπει να κάνουμε ?

    • Δεν είμαι βέβαιος αν υπάρχουν περιθώρια να πάρετε την πράσινη κάρτα ταυτοχρόνως ακόμη κι αν παντρευτείτε τώρα. Το καλύτερο θα ήταν να τελειώσει αυτός τη διαδικασία και μετά να συνάψετε γάμο και σταδιακά να σε φέρει στις ΗΠΑ.

      • Ευχαριστω πάρα πολύ για τις πληροφορίες. Τίθεται ένα άλλο ζήτημα , εμένα ο αδελφός μου ειναι ήδη στην Αμερική παντρεμένος με Αμερικανίδα υπήκοο σε 1-2 έτη παίρνει το μπλε διαβατήριο . Αν ο φίλος μου καταφέρει και τελειώσει τη διαδικασία επιτυχώς και παντρευτούμε στην πορεία , με ποια πρόσκληση έχω την πιο γρήγορη πρόσβαση στη χώρα …. με πρόσκληση από τον αδερφό μου ή με πρόσκληση αρραβωνιαστικού? αν κάνουνε και οι δύο?

        επίσης στον φίλο μου τώρα που κληρώθηκε μας καλούνε για να βάλουμε από εκεί δικηγόρο για να μας συμπληρώσουνε την αίτηση 2000€ είναι φυσιολογικό?

        • Καλύτερα να μιλήσεις με έναν μεταναστευτικό δικηγόρο για να αναλύσει τα δεδομένα της υπόθεσης σου. Η σύσταση να παντρευτείτε μετά την μετανάστευση του φίλου σου ίσως να μην είναι ο καλύτερος τρόπος σε αυτήν την περίπτωση. Πρόσκληση αρραβωνιαστικού γίνεται μόνο από πολίτες ΗΠΑ.

          Σχετικά με το κόστος του δικηγόρου, το κόστος κυμαίνεται – αλλά γενικά ένας δικηγόρος στις ΗΠΑ χρεώνει από 200 μέχρι 500 δολάρια ανά ώρα εργασίας – και όταν ο δικηγόρος ορίζει flat τιμές, τις ορίζει με βάση μια εκτίμηση σχετικά με το χρόνο που απαιτεί η κάθε υπόθεση.

  29. Καλησπέρα…
    Εγώ θα ήθελα να παραθέσω μια άλλη εμπειρία και να παραθέσω τους προβληματισμούς μου πάνω σε αυτό…
    Έχω και εγώ ένα θείο στην Αμερική, μόνιμο κάτοικο και αμερικανό πολίτη πλέον μετά απο 30+ χρόνια εκέι…
    Η ιδέα είναι να μεταβώ με την τουριστική ιδιότητα καθαρά για να βολιδοσκοπίσω την κατάσταση, τη ζωή και τις συνθήκες και κυρίως για μια οικογενειακή επίσκεψη, να χαρώ τα ανιψάκια μου ρε αδελφέ…
    Όσο και αν έψαξα για πληροφορίες σχετικά με την τουριστική Β2 βίζα δεν βρήκα αρκετά πράγματα, ο λόγος επιλογής Β2 ήταν γιατί είχα σκοπό να μείνω 5-6 μήνες, από το Πάσχα μέχρι λίγο μετά το καλοκαίρι (να επωφεληθούμε και τις καλοκαιρινές διακοπές) και απέφυγα να δοκιμάσω το waiver ή αλλιώς ΕΣΤΑ…
    Έκανα την αίτηση μου έκλεισα το ραντεβού μου και κόπηκα….
    Είχα επιλέξει στην αίτηση να δηλώσω πως τα έξοδα θα είναι δικά μου κάτι μερικώς λάθος, η διαμονή και η διατροφή μου θα ήταν free… Είχα βιβλιάριο καταθέσεων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης πράγμα που δεν βοήθησε καθώς το υπόλοιπό μου είναι μηδενικό (έχω κινήσεις βέβαια τα τελευταία 2 χρόνια αλλά πλέον προτιμούμε τη λύση του “κάτω από το στρώμα”).. Μου ζητήθηκε φορολογική δήλωση την οποία δεν είχα (δεν υποβάλω καν βέβαια)… Ρωτήθηκα επίσης αν έχω δάνειο ή ακίνητο στο όνομά μου, που απάντησα αρνητικά βεβαίως…
    Τώρα είμαι στο εξής δίλημμα .. Να καταθέσω πάλι για Β2 ή θα επιβαρύνω τη θέση μου;;; Η υπάλληλος μου δήλωσε πως είναι απίθανο πλεόν να πάρω ΕΣΤΑ εφόσον απορρίφθηκα από την Β2.. Μέγα λάθος μου το ξέρω…
    Τι κάνω τώρα;; Αν καταθέσω πάλι για Β2 τι χαρτιά θα πρέπει να έχω μαζί μου; Μπορώ βέβαια να επαναφέρω στο λογαριασμό μου ενα κεφάλαιο για να αποδείξω οτι μπορώ να καλύψω τα προσωπικά μου έξοδα για 5-6 μήνες εκεί…
    Κάποια απάντηση σχετικά με την κατηγορία αυτή έχουμε;;
    Είναι πολύ πρόωρο να ψάξω για μεταναστευτική βίζα καθώς δεν είμαι σίγουρος αν θα ήθελα ακόμη να εγκαταλείψω τα πάτρια αλλά μια ανάσα Αμερικής ίσως να με βοηθούσε να αποφασίσω..
    Τα φώτα σας pls…

    • Φυσικά μπορείς να ξανακάνεις αίτηση για τουριστική βίζα B2, παρέχοντας περισσότερο εχέγγυα αυτή τη φορά που να δείχνουν πως έχεις ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Ελλάδα — ώστε να είναι σχεδόν βέβαιο πως θα γυρίσεις πισω. Βεβαίως υπάρχει και η πιθανότητα να ξανακοπείς αν κατά την κρίση του προξενικού υπαλλήλου οι δεσμοί σου με την Ελλάδα δεν είναι αρκετά ισχυροί.

      • Αυτό είναι το πρόβλημα όμως…
        Ισχυροί οικονομικοί δεσμοί αν δεν κάνω λάθος έχουν να κάνουν με την οικονομική και περιουσιακή κατάστασή σου…
        Εγώ δυστυχώς δεν έχω κάποιο κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά μου, δεν καταθέτω φορολογική δήλωση και το μόνο μου εχέγγυο είναι ο τραπεζικός μου λογαριασμός που παρουσιάζει κάποιες σοβαρές κινήσεις τα τελευταία χρόνια..
        Μαύρη εργασία βλέπεις ανάθεμα την Ελληνική πραγματικότητα…
        Αν καταθέσω πάλι αίτηση και εμφανιστώ στη συνέντευξη εξηγώντας τους λόγους που θέλω να πάω, δείχνοντας το τραπεζικό μου λογαριασμό και παραθέτοντας το πλάνο του ταξιδιού, είναι αρκετά; Υπάρχει περίπτωση να μου ζητήσει φορολογική δήλωση ή επιπλέον στοιχεία;;
        Είναι καλύτερο να δηλώσω τα έξοδα του ταξιδιού ως δικά μου ή του ανθρώπου που θα με φιλοξενήσει (θείος);
        Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως επιβαρύνω τη θέση μου και καταφέρω να κερδίσω τον περίφημο αποκλεισμό από το να καταθέσω πάλι αίτηση…
        Μήπως είναι καλύτερο να προσπαθήσω για ΕΣΤΑ;;;
        Συγνώμη αν κουράζω αλλά είμαι λίγο στα σκοτάδια….

    • καλησπέρα θα ήθελα να σε ρωτήσω επειδή και εγώ κάνω τώρα την αίτηση για ds 160 για β1/β2 και έχω ένα φόβο : τι θα μου ζητήσουν άραγε στην πρεσβεία?
      -έχω μισθωτήριο 10ετές για το σπίτι που νοικιάζω
      – υπάρχει και δανειακή σύμβαση
      -έχω σταθερη δουλειά
      πόσο χρήματα πρέπει να φαίνονται μέσα στολογαριασμό για 4 μήνες διαμνής στην Αμερική 4000-6000€ είναι αρκετά ? όταν η διατροφή και η στέγη είναι καλυμένα

      • Γεια σου.
        Είμαι ένα δανειστή που αναγνωρίζεται σε όλες σχεδόν τις ηπείρους και εγώ έχει ένα κεφάλαιο 25 720.000 € που θα μου δανεισμού ιδιωτικό βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που κυμαίνονται από €1.000 έως το άπειρο σε κάθε σοβαρός άνθρωπος που είναι σε θέση να κάνουμε σωστή χρήση και καλή επιστροφή κεφαλαίων. 3% τόκοι που ανάλογα με το έτος έτοιμο ποσό επειδή οι συγκεκριμένες δεν θα παραβιάζει το νόμο σχετικά με την τοκογλυφία. Μπορείτε να πληρώσετε πάνω από 5 έως 25 ετών και άνω στο ανώτατο όριο ανάλογα με το ποσό έτοιμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω E-mail: leferfrancisjean@gmail.com

  30. KALIMERA . 2012 PIRA TOURISTIKI VIZA USA B1/B2 OPOIO LIGEI 2022. AKOMA DEN EXO PAI FEUGO AUGOUSTO . SKEUTOMAI NA MINO EKI. TI MPORO NAKANO KAI NA MINO MONIMA ?SAS PARAKALO EAN MPORITE APANTISTE MOU. SAS EUXARISTO.

    • Με τουριστική βίζα είναι παράνομο να μείνεις μόνιμα στις ΗΠΑ.

      Η εργασία υπό τουριστική βίζα είναι παράνομη. Πάντως αρκετός κόσμος εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα εύκολης εισόδου που παρέχει η συγκεκριμένη βίζα. Βρίσκουν δουλειές και σταδιακά καταφέρνουν να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους.

      Αυτό ενέχει αρκετούς κινδύνους. Καταρχήν, ως παράνομος εργαζόμενος αναγκάζεσαι να δεχτείς χαμηλότερους μισθούς, τραβηγμένα ωράρια, περιορισμένες διακοπές, και μηδαμινή ασφάλιση. Επιπλέον όταν έρθει η ώρα της νομιμοποίησης μπορεί να αντιμετωπίσεις σοβαρά προβλήματα που οδηγούν ακόμη κι ως και την απέλαση. Στο διάστημα που εργάζεσαι παρανόμως, επίσης μπορείς να βρεθείς αντιμέτωπος με απέλαση αν σε πιάσουν. Θα δυσκολευτείς επίσης σε πολλές συναλλαγές με δημοτικούς και πολιτειακούς φορείς (πχ άδεια οδήγησης) και ίσως με τράπεζες.

  31. εγω για παραδειγμα θελω να δω τον jackie chan που μενει στην ηπα τι πρεπει να κανω

  32. γεια σας και απο εμενα,θα ηθελα μια μικρη διευκρινιση ,εαν ειναι δυνατον, ως προς τις σπουδες στις ΗΠΑ. Του χρονου που τελειωνω το σχολειο σκεφτομαι να παω να σπουδασω σε ενα αμερικανικο πανεπιστημιο ,αλλα δεν ειμαι ενημερη για το αν χρειαζονται οι πανελληνιες η αρκει το απολυτηριο του λυκειου..
    σας ευχαριστω πολυ.

    • Απαραίτητο είναι το απολυτήριο λυκείου. Θα χρειαστείς επίσης TOEFL ή άλλο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας — τα περισσότερα πανεπιστήμια ζητούν το TOEFL. Αναλόγως με το πανεπιστήμιο θα χρειαστείς συγκεκριμένη βαθμολογία, δοκίμιο που να περιγράφει τα ακαδημαϊκά σου σχέδια, κτλ. Επίσης θα πρέπει να είσαι σε θέση (οι γονείς/κηδεμόνες σου δηλαδή) να επιδείξουν οικονομική επάρκεια που θα καλύψει τα έξοδα των σπουδών σου. Η διαδικασία αιτήσεων ξεκινά 12-18 μήνες πριν ξεκινήσεις τις σπουδές σου.

  33. Καλησπερα Λεωνιδα..Πραγματικα δεν πιστευα οτι θα ηταν τοσο δυσκολο να πας στην αμερικη!!!
    Μολις πηρα το πτυχιο μου στο Μαθηματικο Αθηνας και επειδη ειναι πλεον πολυ δυσκολα τα πραγματα εδω στον δικο μου τομεα (δουλεια πουθενα ουτε σε σχολεια ουτε σε φροντιστηρια )οποτε σκεφτομαι για εξωτερικο . Αν καταφερω και βρω δουλεια σε ελληνικα σχολεια της αμερικης τι visa πρεπει να μου χορηγηθει , ποσο θα κανει για να βγει και ποσα πρεπει να πληρωσω? και αν καταλαβα καλα υπαρχουν και πιθανοτητες να απορριφθω!!
    τι προυποθεσεις πρεπει να πληρω?
    τετοια απογοητευση δεν εχω ξανανιωσει..
    ευχαριστω εκ των προτερων..

    • Εξαρτάται από το είδος της δουλειάς που θα σου προσφερθεί. Αν πρόκειται για προσωρινή θέση μικρής διαρκείας (περίπου1 χρόνο) δεν αποκλείεται να σου χορηγηθεί μια J1 βίζα η οποία όμως δεν κατοχυρώνει δικαίωμα μετανάστευσης. Αν πρόκειται για θέση μεγαλύτερης διάρκειας μάλλον θα πας για H1 που θα σου δώσει το δικαίωμα μετανάστευσης. Η J1 κανονικά θα πρέπει να εκδοθεί σε 2-4 μήνες. H1 πριν τον Οκτώβριο του 2014 δύσκολα βλέπω.

      Οι πιθανότητες να απορριφθεί η αίτηση βίζας είναι σχετικά μικρές. Μικρότερη όμως είναι η πιθανότητα να βρεθεί εργοδότης που να σου κάνει τη σχετική προσφορά.

  34. Poly kalhspera!eimai arketo kairo anergos sthn ellada kai arxisa na skeftomai na fygw sto ekswteriko poly sovara kai skefthka na paw amerikh!exw ena gnwsto pou exei super market kai estiatoria kai mou eipe oti borei na mou parexei douleia kai spiti ekei!omws m ayta pou diavazw peri nomimhs ergasias ekei exw apogohteytei!thelw na rwthsw an paw ekei me thn touristikh visa kai doulevw gia 6 mhnes paranoma tha boresw na vgalw prasinh karta oso tha mai ekei?einai megales oi pithanothtes na me apelasoun?epishs einai alhtheia mia fhmh pou akousa oti otan allaksei proedros kaloun tous paranomous metanastes gia na tous kanoun nomimous?otan tha eimai ekei borw na agorasw prasinh karta kai an nai posa xrhmata xreiazontai?eyxaristw ek twn proterwn!

    • Πράσινη κάρτα έπειτα από 6 μήνες παράνομης εργασίας δεν είναι δυνατόν να βγει. Ούτε είμαι σε θέση να πω ποιές είναι οι πιθανότητες να σε πιάσουν και να σε απελάσουν. Η πράσινη κάρτα δεν αγοράζεται. Την αποκτάς με τα προσόντα σου και με βάση την κείμενη νομοθεσία — το κόστος της διαδικασίας κυμαίνεται ανάλογα με την περίπτωση του καθενός. Με την αλλαγή προέδρου δεν δίνεται αμνηστεία στους παράνομους μετανάστες.

      Από πρώτο χέρι, γνωρίζω μια μονο περίπτωση παράνομου μετανάστη που ήρθε από την Ιρλανδία το 1995, έμεινε και δούλεψε στις ΗΠΑ ως μεταφορέας μετακομίσεων (από λογιστής που ήταν στον τόπο του), παντρεύτηκε Αμερικανίδα υπήκοο πριν 4 χρόνια, και αυτή τη βδομάδα περνάει συνέντευξη για την πράσινη κάρτα. Δεκαοχτώ χρόνια δηλαδή εκ των οποίων τα 14 στην παράνομη εργασία εκτός αντικειμένου.

      Όπως έχω γράψει και σε άλλα σχόλια δεν μπορώ να ενθαρύνω την παράνομη μετανάστευση. Μπορώ όμως να παρατηρήσω πως πολλοί από τους παράνομους μετανάστες που έρχονται στις ΗΠΑ, καταφέρνουν και βρίσκουν δουλειά. Ζουν όμως και δουλεύουν εκτός συστήματος, συχνά δίχως τραπεζικό λογαριασμό ή ασφάλιση. Βρίσκονται στο έλεος συναδέλφων τους οι οποίοι μπορεί να τους καρφώσουν στις αρχές ανά πάσα στιγμή. Συχνά τους εκμεταλλεύονται και οι εργοδότες. Εργάζονται για το κατώτατο ημερομίσθιο, δίχως προοπτική εξέλιξης, δίχως συνταξιοδοτικές εισφορές. Έπειτα από πολλά χρόνια μερικοί βρίσκουν τρόπο να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους. Ανα πάσα στιγμή κινδυνεύουν να απελαθούν χάνοντας τα πάντα.

      Εύχομαι καμιά φορά να μην είχα γράψει ποτέ αυτά τα τρία κείμενα για τη μετανάστευση. Επειδή απαντώντας σε ερωτήσεις σαν και τις δικές σου συνειδητοποιώ τον πόνο, την αγωνία και τις δυσκολίες που ζουν συνάνθρωποί μου στην Ελλάδα. Και δυστυχώς πέρα από αυτά που γράφω εδώ δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω.

      • se eyxaristw poly file mou!!den kserw pou eimai perissotero xamenos tha to skeftw poly prin apofasisw na kanw to vhma!na sai kala…

  35. Γειά,είμαι η Γετμήρα και κατάγομαι από την Αλβανία.
    Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: Πώς μπορώ να μεταναστεύσω μόνιμά στην Αμερική, με σκοπό να παντρευτώ ένα παιδί από εκεί; Σημειωτέον,η άδεια διαμονής μου στην Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις ίδιες μέ όλες τις υπόλοιπες των Αλβανών που βρίσκονται στην Ελλάδα νόμιμα,ωστόσο,το διαβατήριο μου είναι αλβανικό,κάνω ανανέωση δηλαδή κάθε χρόνο.Σπουδάζω εδώ,οπότε θα ήθελα να μάθω άμεσα τι δικαιολογητικά μπορώ να προσκομμίσω για την έκδοση visa με σκοπό την μόνιμή εγκατάστασή μου στα Ηνωμένα Έθνη.Πρέπει να απευθυνθώ κάπου;

    • Υπάρχει συγκεκριμένο άτομο που σκοπεύεις να παντρευτείς ή ρωτάς γενικά. Αν πρόκειται για συγκεκριμένο άτομο, είναι Αμερικανός πολίτης;

  36. Καλησπέρα. Θα ηθελα, πληροφοριακά, να γνωριζω τις συνεπιες που θα εχω σε περιπτωση που συλληφθω για 1. παραμονη εισοδο και 2. παραμονη εργασια στις Η.Π.Α. Ευχαριστώ.

  37. Γεια σας και συγχαρητήρια για το site και την βοήθεια που προσφέρετε.
    Θα ήθελα σας παρακαλώ την βοήθειά σας στο εξής θέμα…τί γίνεται σε περίπτωσης
    απόρριψης αίτησης φοιτητικής βίζας σύμφωνα με το Άρθρο 214(b). Πρόκειται για την περίπτωση
    του αδερφού μου ο οποίος έγινε δεκτός σε πανεπιστήμιο της Αμερικής για να απόκτηση δεύτερο πτυχίο master αφού είναι είδη προκάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού τίτλου Ελλάδος.
    Ο ίδιος του εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση σαν αναπληρωτής κάθε χρόνο.

    Θέλω επίσης να σημειώσω ότι η κοπέλα του είναι ελληνοαμερικάνα και κατοικεί
    εκεί, γι αυτό και απορρίφτηκε η αίτηση του όταν τον ρώτησε ο αξιωματούχος της πρεσβείας
    για τα μελλοντικά του σχέδια και ο ίδιος ανάφερε το γεγονός ότι αν όλα παν καλά
    σκοπεύει να παντρευτεί και να μείνει Αμερική.

    Τι μας συμβουλεύεται εσείς; Να ξανακάνει αίτηση για φοιτητική βίζα; Και αν
    ναι τι συμπληρωματικά χαρτιά πρέπει να δείξει αυτή τη φορά για να μην απορριφθεί πάλι;
    Να προχωρήσουν στο γάμο και να γίνει αίτηση-μετανάστευση λόγω γάμου με πολίτη
    της ΗΠΑ;
    ¨Η μήπως να τον προσκαλέσει η κοπέλα με την ιδιότητα της αρραβωνιαστικιά
    του;

    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτερων

    • Από τη στιγμή που έδειξε πρόθεση μετανάστευσης, λογικό ήταν να απορριφθεί η αίτησή του. Αν ξανακάνει αίτηση για τουριστική βίζα θα πρέπει να εξηγήσει τί άλλαξε από την προηγούμενη φορά. Από τη στιγμή που η κοπέλα του είναι στις ΗΠΑ και η σχέση είναι σοβαρή, ο προξενικός υπάλληλος τον αντιμετωπίζει ως μετανάστη που επιδιώκει είσοδο στη χώρα με μη-μεταναστευτική βίζα. Θα κοπεί ξανά.

      Αν η κοπέλα του έχει Αμερικανική υπηκοότητα, μπορεί να κάνει αίτηση για να του χορηγηθεί βίζα αρραβωνιαστικού. Αν ταξιδέψει στις ΗΠΑ με τέτοια βίζα, θα πρέπει να παντρευτούν εντός 90 ημερών από την άφιξή του.

      • Αχαχα ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου και για την κουμπαριά αλλά η ιστορία θα διαδραματιστεί προς Georgia μεριά. Να είσαι καλά και χαιρετίσματα στο Chicago!

  38. καλησπερα,θελω να μαθω για μια γνωστη μου ποσο καιρο κανει να βγει μια μεταναστευτικη καρτα..ειναι ο αδερφος της εκει με την οικογενεια του χρονια..θα της στειλει προσκληση,μπορει ηδη να το χει κανει..ποσο χρονο μπορει να παρει συνολικα?

    • Αν ο αδερφός της είναι Αμερικανός πολίτης μπορεί να την καλέσει. Θα περιμένει 10-11 χρόνια μέχρι να εξεταστεί η αίτησή της. Από την εξέταση της αίτησης ως την έγκριση θα περάσει περίπου ένας ακόμη χρόνος. Συνολικά 12-13 χρόνια.

      Το νέο μεταναστευτικό πρόγραμμα που συζητείται στις ΗΠΑ φέτος, θα καταργήσει την πράσινη κάρτα για αδέρφια Αμερικανών πολιτών.

      • δεν υπαρχει περιπτωση για λιγοτερο χρονο??

        • Δυστυχώς όχι — εκτός αν η γνωστή σου εμπίπτει σε άλλες λιγότερο χρονοβόρες μεταναστευτικές κατηγορίες.

          • συγνωμη αν σε κουραζω,αλλα ποιες μπορει να ναι αυτες??παρανομες εννοεις??

          • Είναι οι κατηγορίες που αναφέρω στο άρθρο παραπάνω καθώς και στο 2ο μέρος (σύνδεσμος εδώ). Συνοπτικά στις ΗΠΑ μπορεί να μεταναστεύσει κανείς νομίμως: με κλήρωση, με συγγενείς α’ βαθμού (αλλά θα πάρει 12+ χρόνια), με εργοδοτική προσφορά, και μέσω σπουδών.

            Όπως έχω γράψει και σε άλλα σχόλια δεν μπορώ να ενθαρύνω την παράνομη μετανάστευση. Μπορώ όμως να παρατηρήσω πως πολλοί από τους παράνομους μετανάστες που έρχονται στις ΗΠΑ, καταφέρνουν και βρίσκουν δουλειά. Ζουν όμως και δουλεύουν εκτός συστήματος, συχνά δίχως τραπεζικό λογαριασμό ή ασφάλιση. Βρίσκονται στο έλεος συναδέλφων τους οι οποίοι μπορεί να τους καρφώσουν στις αρχές ανά πάσα στιγμή. Συχνά τους εκμεταλλεύονται και οι εργοδότες. Εργάζονται για το κατώτατο ημερομίσθιο, δίχως προοπτική εξέλιξης, δίχως συνταξιοδοτικές εισφορές. Έπειτα από πολλά χρόνια μερικοί βρίσκουν τρόπο να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους. Ανα πάσα στιγμή κινδυνεύουν να απελαθούν χάνοντας τα πάντα.

  39. καλησπερα!επισκευθηκα τις ΗΠΑ ως τουριστας πριν 1 χρονο παραλληλλα προσπαθησα να βρω καποιο τροπο να μεινω μονιμα εκει.μιλησα με παρα πολλους ελληνοαμερικανους και μου ειπαν πως ειναι αρκετα δυσκολο και ο πιο ευκολος τροπος ειναι ο γαμος αλλα δυστυχως δεν ετυχε να γνωρισω καποια προθυμη!μιλησα με μια κοπελα ελληνογερμανιδα λοιπον που δουλευε στη Νεα Υορκη και μου ειπε πως για να μπορεσει να μεινει γραφτηκε μεσω Καναδα σε μια σχολη στη Νεα Υορκη για να της χορηγηθει φοιτητικη βιζα καθως ειχε μπει σπονσορας το μαγαζι που δουλευει μου ειπε οτι πληρωνει 4.500$ ΤΟ ΧΡΟΝΟ στη σχολη.μου φανηκαν παραξενα φθηνα τα διδακτρα.υπαρχει εστω και η παραμικρη πιθανοτητα με εναν μισθο σερβιτορου να
    μπορεις να καλυψεις διδακτρα + ενοικιο + λιπα εξοδα?(για Νεα Υορκη ενδιαφερομαι)μπορω να βρω καποια τοσο φθηνη σχολη??ρωταω
    εσενα γιατι απ’οτι καταλαβα εισαι και εσυ ελληνας της αμερικης και θα
    εχεις καποια ιδεα.μπορει να με βοηθησει και ο θειος μου οικονομικα λιγο και να γινει σπονσορας αλλα δεν θα ηθελα να γινομαι βαρος οσω αφορα την οικονομικη ενισχυση.σε ευχαριστω εκ των προτερων..

    • Η εργασία υπό φοιτητική βίζα είναι παράνομη. Επιπλεόν αν η δουλειά σου σε εμποδίζει από την απρόσκοπτη πρόοδο στις σπουδές σου, θα έχεις επιπτώσεις. Μετά τις 11/9/01 τα πανεπιστήμια έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τις αρχές για άτομα με φοιτητικές βίζες τα οποία χάνουν μαθήματα.

      Όπως έχω γράψει και σε άλλα σχόλια δεν μπορώ να ενθαρύνω την παράνομη μετανάστευση. Μπορώ όμως να παρατηρήσω πως πολλοί από τους παράνομους μετανάστες που έρχονται στις ΗΠΑ, καταφέρνουν και βρίσκουν δουλειά. Ζουν όμως και δουλεύουν εκτός συστήματος, συχνά δίχως τραπεζικό λογαριασμό ή ασφάλιση. Βρίσκονται στο έλεος συναδέλφων τους οι οποίοι μπορεί να τους καρφώσουν στις αρχές ανά πάσα στιγμή. Συχνά τους εκμεταλλεύονται και οι εργοδότες. Εργάζονται για το κατώτατο ημερομίσθιο, δίχως προοπτική εξέλιξης, δίχως συνταξιοδοτικές εισφορές. Έπειτα από πολλά χρόνια μερικοί βρίσκουν τρόπο να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους. Ανα πάσα στιγμή κινδυνεύουν να απελαθούν χάνοντας τα πάντα.

  40. Γεία σας!! παίρνω πτυχίο σε ένα χρόνο! σκεφτομαι σοβαρα για μεταπτυχιακο στην Αμερικη!! Ποια ειναι η διαδικασια και ποσο καιρο θα παρει? Πρέπει να ξεκινησω απο τώρα ???
    Ευχαριστω εκ των προτερων!

    • Σε γενικές γραμμές θα έλεγα να ξεκινήσεις αιτήσεις 10-18 μήνες πριν την έναρξη των μεταπτυχιακών σπουδων σου. Τα περισσότερα πανεπιστήμια ξεκινούν τους νέους μεταπτυχιακούς φοιτητές Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Σε πολλά ιδρύματα πάντως υπάρχει μια ευελιξία για ξεκίνημα τον Ιανουάριο.

      Η διαδιακασία έχει ως εξής. Πρώτα διαλέγεις 5-10 ιδρύματα στα οποία θες να πας. Τα πανεπιστήμια χρεώνουν τέλη αίτησης (application fee) που κυμαίνεται μεταξύ $50 και $150, γι αυτό και προτείνω να περιορίσεις τον αριθμό στα οποία θα κάνεις αίτηση.

      Στη συνέχεια μελέτησε τα προγράμματα σπουδών τους. Και προσδιόρισε τι πιστοποιητικά ζητούν. Εκτός δηλαδή από το πτυχίο σου θα χρειαστείς πιστοποίηση γλωσσομάθειας (πχ TOEFL) και μεταπτυχιακής επάρκειας (πχ GRE).

      Τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα ζητούν να γράψεις ένα σύντομο δοκίμιο για τα σχέδιά σου. Το δοκίμιο αυτό αξιολογείται για δυο λόγους: αφενός για να διαπιστώσουν πως έχεις επάρκεια στον γραπτό λόγο και αφετέρου πως έχεις την επαγγελματική ωριμότητα να περιγράψεις την σταδιοδρομία που επιθυμείς.

      Έχε υπόψη σου πως τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν ξεχωριστά κριτήρια και διαδικασίες αξιολόγησης υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών. Για παράδειγμα με άλλα κριτήρια αξιολογούνται οι ενδιαφερόμενοι για Masters και με άλλα οι ενδιαφερόμενοι για PhDs. Τα κριτήρια για PhDs ειναι αυστηρότερα — ειδικά αν το πανεπιστήμιο σκοπεύει να σε καλύψει με υποτροφία.

      • Ευχαριστώ πολύ!! όσον αφορά την έκδοση Visa, ποια διαδικασια πρέπει να ακολουθήσω, που να αποταθώ και πόσο καιρό θα μου πάρει? (είμαι από Κύπρο, δεν έχω πλέον συγγενεις πρώτου βαθμού στην Αμερική!)

        • Κάθε πανεπιστήμιο που θα σε δεχτεί, θα σου χορηγήσει τα δικαιολογητικά με τα οποία θα πας στο προξενείο των ΗΠΑ στην Αθήνα (ή στη Λευκωσία) και θα κάνεις εκεί την αίτηση για φοιτητική βίζα. Αν δεν υπάρχουν προβλήματα με την αίτησή του, η βίζα χορηγείται μέσα σε λίγες μέρες. Τα πανεπιστήμια φροντίζουν να στέλνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά 3-5 μήνες πριν την έναρξη των σπουδών σου.

          • Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας!!!

  41. geia sas tha hthela na rothso ti xartia prepei na kano gia na mporo na tajideco sthn amerikh gia doyleia!

    • Βαλάντη διάβασε προσεκτικά το αρχικό άρθρο καθώς και το 2ο μέρος του. Οι πληροφορίες που ψάχνεις είναι όλες στο άρθρο.

  42. Καλησπέρα σας, είμαι στην Αμερική εδω και 1μιση μήνα περίπου, έκανα αίτηση esta για τρίμηνη παραμονή όμως,μιας και δεν επιτρέπουν παραπάνω, χωρίς να κάνει πρόσκληση η αδερφη μου, η οποία έχει αμερικανική υπηκοότητα, και θέλω απλά να πω πως οποίος ενδιαφέρεται Για 3μηνη επίσκεψη δεν είναι καθόλου δύσκολο, την αίτηση την συμπλήρωσα εγω απο το σπίτι και μου απάντησαν μέσα σε 12 ώρες, το κόστος είναι 14$, έκανα την εκτύπωση και τέλος, ευχαριστω.

    • θα κανω και εγω αιτηση για εστα… πρεπει να εχω βγαλει εισητηριο με επιστροφη αρχικα?

    • με την εστα μπορεις να εργαστεις? μηπως γνωριζεις αν απο την ελλαδα δινουν καρτες εργασιας γα δουλεια στην αμερικη?

  43. θελω να ταξιδεψω με εστα για αμερικη αρχικα να δω πως ειναι, μπορω να εργαστω εστω για 3 μηνες ή τουλαχιστον να βρω εργοδοτη να με καλεσει ? γνωριζεις αν η χωρα μας δινει καρτα εργασιας που ισχυει για ενα χρονο (οπως με αλλα κρατη συμβαινει)

  44. Καλησπερα..! Θα ηθελα να κανω και γω μια ερωτηση.. Προκειται να πανρευτω σε κατι μηνες και ο μελλοντικος μου συζηγος εχει αμερικανικη υπηκοοτητα.. ειναι ειδη εκει τωρα,θα γυρισει,θα κανουμε τον γαμο και μετα θελουμε να φυγουμε μαζι αμερικη.. πως μπορει να γινει αυτο?

    • θα ηθελα την βοηθεια σας γιατι εχω ανχωθει αρκετα με αυτο το θεμα..

    • Μετά το γάμο δικαιούσαι πράσινη κάρτα λόγω αμερικανού συζύγου. Η διαδικασία θα πάρει λίγους μήνες μέχρι να σου επιτραπεί να τα ταξιδέψεις στις ΗΠΑ. Αν θέλετε να πάτε στις ΗΠΑ μαζί αμέσως μετά το γάμο, καλό είναι να έρθετε σε επαφη με δικηγόρο που μπορεί να σας κατατοπίσει περισσότερο. Θα πρότεινα να μιλούσατε με τον Κώστα στο http://usimmigration.gr.

      • Λεωνίδα ξέρεις αν καθώς περιμένει η/ο σύζυγος την έκδοση της cr1 δεν μπορεί να ταξιδέψει στις ΗΠΑ με τουριστική visa B2(την έχει ήδη), για μικρό χρονικό διάστημα και βέβαια να επιστρέψει Ελλάδα? δηλαδή πρέπει το ζευγάρι να μείνει χωριστά τόσους μήνες? Ευχαριστώ

        • Δεν γνωρίζω γι αυτό προτείνω να έρθετε σε επαφή με τον Κώστα.

          Από τη στιγμή που έχει όμως η σύζυγος Β2 μπορει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Υπάρχει ίσως μια πιθανοτητα να μην γίνει δεκτή στην είσοδο όταν φτάσει στον προορισμό της. Ο ελεγκτής διαβατηρίων δηλαδή μπορεί να της αρνηθεί είσοδο αν διαπιστώσει πως έρχεται με Β2 για να επισκεφτεί τον σύζυγό της που είναι Αμερικανός πολίτης.

          Αν όμως μπει στις ΗΠΑ με Β2 και στη συνέχεια ο σύζυγος υποβάλλει την απαραίτητη αίτηση για πράσινη κάρτα, και η αίτηση εγκριθεί ενόσο η σύζυγος βρίσκεται στις ΗΠΑ εντός των προθεσμιών της Β2, τότε λύθηκε το πρόβλημά σας. Απίθανο όμως να εγκριθεί η αίτηση τόσο γρήγορα.

          Μια άλλη λύση θα ήταν να καλέσει ο μέλλον σύζυγος την μέλλουσα με βίζα αρραβώνα, να τελέσετε γάμο εκεί μόλις φτάσεις και στη συνέχεια αίτηση για πράσινη κάρτα. Πάλι όμως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να εκπνεύσει η διάρκεια της βίζας αρραβώνα ενόσω εκκρεμεί η αίτηση πράσινης κάρτας μετά το γάμο. Στην περίπτωση αυτή η σύζυγος μάλλον θα πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

          Γι αυτό προτείνω να μιλήσετε με δικηγόρο.

          Σε κάθε περίπτωση και για να ελαχιστοποιήσετε χρονοτριβές και καθυστερήσεις θα πρέπει να έχετε προγραμματισμένα τα βήματα που θα κάνετε, με τις απαραίτητες αιτήσεις συμπληρωμένες, τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτοιμα, ώστε να μην χάσετε ούτε μια μέρα μεταξύ γάμου και αίτησης για πράσινη κάρτα.

      • Ευχαριστω παρα πολυ για τις παραπανω πληροφοριες..! :)))

  45. Καλησπέρα σε όλους… Μια βοήθεια please…. Είμαι 27 ετών… Και έχω γνωστό στην Νέα Υόρκη ο οποίος είναι πρόθυμος να μου κάνει πρόσκληση εργασίας, είναι επιχειρηματίας, αμερικανός πολίτης…. Εγώ όμως είμαι ανειδίκευτους, δηλαδή δεν έχω κάποιες σπουδές η κάποιο συγκεκριμένο χαρτί το οποίο να πιστοποιεί ότι είμαι ειδικευμένος.στην Ελλάδα η δουλειά μου είναι ελασματουργος σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη… Αυτό υπάρχει περιπτώσει να παίξει ρόλο σε όλη την ιστορία και να μην μπορώ να πάω;;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων….

    • Οι τρόποι με τους οποίους ένας αμερικανός επιχειρηματίας μπορεί να προσλάβει αλλοδαπούς εργαζόμενους είναι λίγοι και καθορισμένοι. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για τις άδειες εργασίας H1B και για τις εποχιακές βίζες αγροτικών κυρίως εργασιών. Οι H1B απαιτούν επιστημονική/επαγγελματική ειδίκευση με 4ετές πτυχίο τουλάχιστον.

      • Με λίγα λόγια τρώω άκυρο πανηγυρικό ; Κάποιο παραθυράκια να μπορέσω να χωθω και εγώ;;; Είναι καλή δουλειά και ο εργοδότης είναι θείος μου αλλά όχι πρώτου βαθμού..

      • Καλησπερα. Υπαρχει καποιο mail επικοινωνιας μαζι σας; Ευχαριστω.

        • Αν πρόκειται για γενικές ερωτήσεις θα τις προτιμούσα μέσω του ιστολογίου, υπό μορφή σχολίου. Αν πρόκειται για κάτι αυστηρά προσωπικό που θα ταυτοποιούσε τον ενδιαφέρομενο, ευχαρίστως μέσω της εξής email διεύθυνσης:lgreco+istologio@gmail.com. – λ:ηρ

  46. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΗΓΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗ ΑΜΕΡ.ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΒΙΖΑ ΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΡΩΤΗΘΗΚΕ.ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΒΙΖΑ ΣΑΝ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΑΩ ΣΕ ΦΙΛΟ ΝΑ ΜΕΙΝΩ.ΟΧΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΤΛΠ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΣΟΥ ΕΓΚΡΙΘΕΙ.

    • Στο προξενείο προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσο περισσότερο γίνεται, πως έχεις ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα ώστε να επιστρέψεις και να μην παραμείνεις στις ΗΠΑ ως παράνομος μετανάστης. Τέτοιοι δεσμοί είναι ανήλικα τέκνα, ακίνητα, καταθέσεις, μόνιμη εργασία, φροντίδα ηλικιωμένων γονέων κτλ. Το εισιτήριο της επιστροφής από μόνο του δεν αρκεί ως αποδεκτικό της πρόθεσής σου να επιστρέψεις.

      Στο προξενείο δηλαδή σε αντιμετωπίζουν ως ύποπτο παράνομης μετανάστευσης — έτσι επιβάλλουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί σε όλα τα προξενεία των ΗΠΑ όχι μόνο στην Ελλάδα. Οφείλεις να τους αποδείξεις πως δεν είσαι.

      Για παράδειγμα: αν μεσα στους τελευταίους 3 μήνες ανανέωσες ή σύναψες ενοικιαστήριο συμβολαιο για 1 χρόνο, αυτό θεωρείται δεσμός με τον τόπο και μειώνει την πιθανότητα πως θα προσπαθήσεις να μείνεις στις ΗΠΑ παράνομα.

  47. Καλημέρα σας. Ο πατέρας μου είναι Έλληνας και η μητέρα μου Βορειοπειριώτισσα. Εγώ έχω ελλήνική ιθαγένεια. Σπουδάζω νοσηλευτική και σκέφτομαι να φύγω αμερική μόλις πάρω πτυχίο. Έχω ένα γνωστο ιατρό που δουλεύει στο Chicago. Δεν κάνω φορολογική δήλωση και στο όνομα μου δεν υπάρχει κάποιο ακίνητο. Θα μπορέσω να πάρω πράσσινη κάρτα για να βρω δουλεία σε κανένα νοσοκομείο;

    • Η πρώτη προτεραιότητα είναι να βρεις εργοδότη που θα έχει την ικανότητα, δυνατότητα, και διάθεση να κινήσει τις απαραίτητες μεταναστευτικές διαδικασίες για να σε προσλάβει. Το επαγγελματικό καθεστώς νοσηλευτών στις ΗΠΑ εξελίσσεται διαρκώς αλλά υπάρχει γενικά έλλειψη προσωπικού. Τα πανεπιστήμια εδώ στήνουν διαρκώς νέα προγράμματα εκπαίδευσης νοσηλευτών αλλά και πάλι δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

      Θα χρειαστεί πρώτα να κοιτάξεις αν το πτυχίου σου είναι ισοδύναμο με τις απαιτήσεις των εργοδοτών εδώ. Θα πρέπει να έχεις πανεπιστημιακό πτυχίο — αλλιώς δεν μπορεί ο εργοδότης να σε υποστηρίξει για βίζα εργασίας. Και θα πρέπει να περάσεις τις εξετάσεις επαγγελματικής πιστοποίησης για νοσηλευτές στις ΗΠΑ. Εννοείται πως θα πρέπει να έχεις εξαιρετικές ικανότητες στην αγγλική και ειδικά στην αγγλική κλινική ορολογία.

      Δίχως πτυχίο πανεπιστημίου ο εργοδότης δεν θα μπορέσει να σε υποστηρίξει για βίζα εργασίας. Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να μπορεί να σε υποστηρίξει κατευθείαν για πράσινη κάρτα, αναλόγως των προσόντων σου και των αναγκών του.

      Καλή δύναμη.

  48. Geia se olous.

    Tha ithela ta fota sas gia ergasia stin Ameriki, me zitane apo mia eteria ekei kai me rotoun ean exo US immigration status & work visa.
    Parepiptontos eimai Ellinas kai exo kai Afstraliani ypikotita.
    Mporei kapoios na me katatopisei?

  49. Αγαπητε Λεωνιδα, συγχαρητηρια για το αρθρο σου. Εαν εχεις την καλωσυνη μπορεις να με βοηθησεις σε κατι? Μου προτεινουν μια δουλεια για ενα ετος το λιγοτερο στην Αμερικη με εκδοση βιζας τυπου ¨Ο¨ σαν εξαιρετικος επιστημονας. (ειμαι ιατρος και με θελουν για μια ερευνα). Συμφερει να δεχτω αυτη την βιζα, θα μου επιτρεψει εαν μπορεσω να συνεχιζω να εργαζομαι εκει και μετα τον χρονο, και θα μπορω να κανω αιτηση για πρασινη καρτα? Εχει τιποτα αλλα μειονεκτηματα? Ποιοσ τυπος καρτας θα ηταν ο καλυτερος για εμενα? Σε ευχαριστω εκ των προτερων, Λαμπρος.

    • Λάμπρο η βίζα O δεν είναι μεταναστευτική — δηλαδή δεν μπορείς να κάνεις αίτηση για πράσινη κάρτα στηρίζομενος στην O. Αν ο εργοδότης είναι διατεθιμένος να σε στηρίξει για O σημαίνει πως πληρείς τα υψηλά κριτήρια διάκρισης που απαιτεί η βίζα αυτή.

      Αλλά… η O ισχύει για μια τριετία και μπορεί να ανανεώνεται ετησίως μετά, αν σε θέλει ο εργοδότης. Στην πορεία μπορείς να πείσεις τον εργοδότη (με την ποιότητα της δουλειάς σου) να σε υποστηρίξει για πράσινη κάρτα. Να ξεκινήσει δηλαδή νέα μεταναστευτική διαδικασία για σένα ώστε είτε να βγάλεις πράσινη κάρτα είτε τουλάχιστον H1b που είναι μεταναστευτική βίζα.

      Σε συμφέρει να δεχτείς την O βίζα; Εξαρτάται από τις άλλες επιλογές σου. Αν ο εργοδότης σε θέλει στις ΗΠΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα, η O είναι ίσως ο ταχύτερος τρόπος. Ίσως δηλαδή ο εργοδότης να μην επιθυμεί την πολύμηνη διαδικασία της H1b ή της πράσινης κάρτας που είναι θεωρητικά οι άλλες δυο επιλογές σου.

      Έχω συναντήσει στο παρελθόν δυο κατόχους O που τους προσέλαβε το πανεπιστήμιο στο οποίο εργαζόμουν, ως καθηγητές. Ο ένας είχε Nobel Ιατρικής, ο άλλος το Fields στα Μαθηματικά. Με τον καιρό και οι δυο πήραν πράσινες κάρτες και υπηκοότητα.

      • Φιλε Λεωνιδα σε υπερευχαριστω για την απαντηση σου.
        Εαν μου επιτρεπεις να καταχραστω την καλωσυνη σου και να σου κανω αλλη μια ερωτηση γιατι απο εδω ειναι σχεδον αδυνατον να βρουμε πληροφοριες. Θα ερθει μαζι μου και η μνηστη μου αλλα δεν εχουμε παντρευτει ακομα. Μου καλυπτουν την ιατρικη ασφαλιση , αλλα οχι και την δικια της.Πως θα καταφερω να εχει ιατρικη περιθαλψη? Ποσο θα ειναι το κοστος?
        Χιλια ευχαριστω εκ των προτερων!

        • Βεβαίως θα έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την οποία όμως θα πληρώνεις από την τσέπη σου. Για παράδειγμα, αν το κόστος της κάλυψης για ένα άτομο είναι 100 και για δυο 250, θα πληρώνεις απο την τσέπη σου την διαφορά των 150, αφού τη δική σου ασφάλιση θα καλύπτει ο εργοδότης.

          Τώρα καλό είναι να κοιτάξουμε τι εννοείς όταν λες σου καλύπτουν ιατροφαρμακευτική περίλθαλψη.

          Κατά κανόνα οι μεγάλοι εργοδότες επιδοτούν την ασφάλιση αλλά δεν την καλύπτουν 100%. Όόταν ο εργοδότης λέει ότι καλύπτει την ασφάλιση, το πιθανότερο είναι πως σου προσφέρουν ένα πρόγραμμα στο οποίο πληρώνεις κι εσύ ενα ποσό κάθε μήνα — αλλά πολύ μικρότερο απο αυτό που θα πλήρωνες αν έκανες ατομική ασφάλιση. Ο εργοδότης δηλαδή έχει διαπραγματευτεί μεγάλες εκπτώσεις με τον ασφαλιστικό φορέα, λόγω μεγέθους.

          Για παράδειγμα: πληρώνω $60 το μήνα για ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Ο εργοδότης μου καταβάλει άλλα $500 για λογαριασμό μου στον ασφαλιστικό φορέα. Έχω ετήσιο deductible $1200 — που σημαίνει πως θα πρέπει πρώτα να πληρώσω $1200 από την τσέπη μου πριν αρχίσει να πληρώνει ο ασφαλιστικός φορέας. Κι όταν συμβεί αυτό, πάλι θα έχω κάποια συμμετοχή, πχ $30 για επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς, $10 για 3-μηνιαία συνταγογράφηση γενόσημου, κτλ.

          Τα $1200 μπορώ να τα εξαιρέσω από το φόρο εισοδήματος, οπότε ουσιαστικά μου κοστίζουν περίπου $890 αφού είναι αφορολόγητα.

          Θα πρότεινα λοιπόν να συμβουλευτείς το benefits brochure του εργοδότη σου. Να συγκρίνεις τα διάφορα πακέτα ασφάλισης που προσφέρει (άλλα έχουν υψηλότερο deductible άλλα χαμηλότερο· άλλα σε περιορίζουν σε συμβεβλημένους γιατρούς άλλα σε επιτρέπουν να πας και σε γιατρούς εκτός δικτύου τους κτλ).

          Δες και το κόστος συμμετοχής για self+spouse. Δεν πιστεύω να έχει σημασία ότι δεν είστε παντρεμένοι. Είστε couple και από τη στιγμή που θεωρείς τη μνηστή σου ως spouse σου, πιστεύω πως μπορείς να την καλύψεις μέσω των προγραμμάτων που προσφέρει ο εργοδότης σου.

          Το κόστος ασφάλισης για δυο άτομα και με υψηλό deductible (γύρω στα $1200 το χρόνο) θα κυμανθεί μεταξύ $150 και $400 το μήνα, αναλόγως του ασφαλιστικού φορέα και των υπηρεσιών που προσφέρει. Έχε υπόψη σου πως γενικά εδώ τα οδοντιατρικά και τα οφθαλμολογικά αποτελούν ξεχωριστές ασφαλιστικές καλύψεις. Είναι πιθανόν δηλαδή να χρειαστείς 3 διαφορετικές καλύψεις.

          Έριξα μια ματιά στις δικές μου ασφαλιστικές εισφορές (μηνιαίες):

          Οδοντιατρική κάλυψη: $8
          Ιατροφαρμακευτική: $45
          Οφθαλμομετρικά: $6

          Αυτά καλύπτουν μόνο εμένα. Η σύζυγος έχει ατομική κάλυψη παρόμοια με τη δική μου μέσω του δικού της εργοδότη.

          Υπενθυμίζω όμως ότι τα πρώτα $1200 σε ιατρικές δαπάνες τα πληρώνω από την τσέπη μου κάθε χρόνο. Το καλό είναι πως οι περισσότερες προληπτικές εξετάσεις (αιματολογικά δυο φορές ετησίως, οδοντιατρική προφύλαξη κτλ) παρέχονται δωρεάν ή σε μειωμένες τιμές (πχ $10 για αιματολογικά).

          • Σε ευχαριστω παρα πολυ φιλε Λεωνιδα! Δουλευω στην Κυπρο αυτη την στιγμη, εαν χρειαστεις οτιδηποτε σε σχεση με εδω, μην διστασεις να επικοινωνησεις μαζι μου! Σου εκανα αιτημα φιλιας στο fb.

          • Αγαπητε Λεωνιδα, σου ευχομαι χρονια πολλα και καλη χρονια.
            Μετα απο πολυ καιρο πηρα το θαρρος να επικοινωνησω ξανα μαζι σου για να ζητησω την γνωμη σου σε κατι.
            Ειμαι ιατρος και τελικα μου προσφερουν θεση σε μια νεα βιοχημικη εταιρεια στο Richmond Virginia με ετησιο μισθο μαζι με τα μπονους 205000$ ανα ετος. Η γνωμη σου ειναι οτι ειναι ικανοποιητικος για την Αμερικη για ιατρο? Ποσο πιστευεις οτι πανω κατω θα μου μενει καθαρος τελικα ανα έτος υπολογιζοντας οτι θα νοικιασω σπιτι, αγορασω αυτοκινητο κλπ? Επισης μου προσφερουν συμβολαιο με at will συνεργασια χωρις συγκεκριμενη δεσμευση για χρονικο οριο, ειναι αυτο συνηθες στην Αμερικη? Επισης η συζυγος μου θα καλυπτεται απο την δικη μου ιατρικη ασφαλεια που μου παρεχουν?
            Σε ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σου εκ των προτερων!

          • Λάμπρε συγχαρητήρια.

            Υπολόγισε κοντά στα 130.000 καθαρά, μετά τις παρακρατήσεις για φόρους, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά.

            Αν υπολογίσεις 5.000 το μήνα για νοίκι, αυτοκίνητο, τρόφιμα, κτλ, άνετα σου μένουν 5.000 για αποταμίευση κτλ.

            Ο μισθός είναι ικανοποιητικός. Θα έλεγα όμως να μην υπολογίζεις το bonus. Πάρε τον βασικό μισθό, αφαίρεσε 40% για παρακρατήσεις, και το υπόλοιπο 60% είναι τα καθαρά που θα περιμένεις. Με βάση αυτά θα κάνεις τον προϋπολογισμό για το σπίτι, αυτοκίνητο, κτλ. Αν στο τέλος του χρόνου λάβεις bonus, ακόμη καλύτερα. Μην κάνεις όμως προϋπολογισμό θεωρώντας το bonus δεδομένο.

            Η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ είναι at will, Πρόκειται για συμβάσεις αορίστου χρόνου που μπορούν λυθούν μονομερώς και χωρίς πολλές υποχρεώσεις από τη μεριά του εργοδότη.

            Θα μπορέσεις να καλύψεις ιατροφαρμακευτικά τη σύζυγο χωρις κανένα πρόβλημα αν ο εργοδότης σου προσφέρει ιατροφαρμακευτική κάλυψη για το προσωπικό του.

          • Φιλε Λεωνιδα σε ευχαριστω πολύ για την απαντηση σου.
            Δεν ξερεις ποσο πολύτιμη είναι η βοηθεια σου γιατι δεν υπαρχει κανενας αλλος τροπος να βρει καποιος πληροφοριες για την Αμερική. Ειμαστε φιλοι στο Facebook (το επωνυμο μου είναι Μητσελος) θα ηταν χαρα μου να συνομιλήσουμε εάν συμπεσουμε on-Line. Αυτή την στιγμη εργαζομαι στην Κυπρο και εάν μπορω να σε βοηθησω σε κατι είμαι στην διαθεση σου.
            Πιθανότατα θα σε ξαναενοχλησω, ελπιζω στην βοηθεια σου.
            Σε ευχαριστω παρα πολύ, να εισαι καλα!
            Λαμπρος

  50. geia sas,diavasa genikotera tis erotisis sas,pos mporo na agoraso kanonika mia viza gia ameriki ??ki an nai poso kostizei?kai ektos aftoy me ti viza mporo na ziso poso kairo?

Comments are closed.