Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

Ενημέρωση 26.07.2019: τα σχόλια στο άρθρο αυτό έχουν απενεργοποιηθεί επειδή η συζήτηση έχει κλείσει τον κύκλο της και έχουν καλυφθεί οι περισσότερες ερωτήσεις.

Καθώς πυκνώνουν τα κακά μαντάτα για την Ελληνική οικονομία και ολοένα περισσότεροι Έλληνες αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα για την μεταναστευτική εμπειρία στις ΗΠΑ. Μέσα από το κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω μια ιδέα των διαδικασιών, του κόστους, και του χρόνου που απαιτείται για να μεταναστεύσει κάποιος στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας με τη δική μου εμπειρία, θα σημειώσω πως οι ΗΠΑ (μαζί με τον Καναδά και την Αυστραλία) είναι χώρες στις οποίες οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως και να μην θεωρηθούν πολίτες 2ης κατηγορίας — κάτι που έχω τη συναίσθηση πως συμβαίνει σε αρκετές βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Για τους Έλληνες υπάρχουν τέσσερεις βασικές επιλογές για μετανάστευση στις ΗΠΑ: σπουδές, συγγενείς α’ βαθμού, εργοδοσία, και κλήρωση.

Με κλήρωση

Κάθε χρόνο η Αμερικανική κυβέρνηση κληρώνει έναν μικρό αριθμό αδειών μόνιμης παραμονής («πράσινες κάρτες») μέσω του προγράμματος Diversity Immigrant Visa. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτεί δικηγόρο ή άλλη επαγγελματική διαμεσολάβηση. Το 2011 κληρώθηκαν πράσινες κάρτες σε 62 Έλληνες — άγνωστο παραμένει πόσοι έκαναν αίτηση. Γενικως οι πιθανότητες είναι μικρές. Ο χρόνος που απαιτείται από την στιγμή της αίτησης ως την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι περίπου 12 μήνες. Με πράσινη κάρτα μπορεί κανείς να κατοικήσει μόνιμα στις ΗΠΑ και να αναζητήσει εργασία.

Με συγγενείς α’ βαθμού.

Αν έχετε συγγενείς α’ βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να σας μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ. Το κόστος είναι γύρω στα $1500-$5000 αν δεν χρειαστείτε δικηγόρο. Η διαδικασία αίτησης είναι σχετικά απλή αλλά αν αναθέσετε την υπόθεση σε δικηγόρο, να υπολογίστε επιπλέον $1500-$2000.

[Διευκρίνηση: η διαδικασία διαρκεί 12-18 μήνες (ίσως και λιγότερο) από τη στιγμή που θα έρθει η σειρά εξέτασης της αίτησης. Στην περίπτωση της Ελλαδας (και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών) η σειρά της αίτησης έρχεται μετά από 9+ έτη)]

Με εργοδοτική προσφορά

Αν έχετε εξασφαλίσει προσφορά εργασίας από εργοδότη στις ΗΠΑ που είναι πρόθυμος να μεριμνήσει για τα μεταναστευτικά σας, θα πάρει 6-9 μήνες να σας χορηγηθεί μια ειδική άδεια εισόδου, η H1B. Πρόκειται για θεώρηση εισόδου (βίζα) που σας επιτρέπει να εργαστείτε μόνο για τον συγκεκριμένο εργοδότη. Η έκδοσή της θεώρησης αυτής είναι προβληματική για δυο κυρίως λόγους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει γύρω στις 65.000 τέτοιες θεωρήσεις ετησίως. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που οι αιτήσεις ξεπερνούν τον αριθμό αυτό από την πρώτη μέρα που διατίθενται οι βίζες αυτές. Ο δεύτερος λόγος, είναι το κόστος για τον εργοδότη: μια H1B βίζα κοστίζει γύρω στις $6.000 και στο διάστημα που η αίτηση εκκρεμεί ο εργοδότης μένει με μια θέση εργασίας κενή. Αν χορηγηθεί η βίζα ο εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει εργοδότη σχετικά απλά — επειδή η έκδοση νέας H1B για τον επόμενο εργοδότη δεν υπόκειται σε αριθμητικούς περιορισμούς.

Από τη στιγμή πάντως που θα αποκτήσετε την H1B μπορείτε να κάνετε αίτηση για πράσινη κάρτα. Η βίζα H1B έχει διάρκεια 3 ετών και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία. Στο διάστημα των 6 αυτών ετών θα πρέπει να αποκτήσετε πράσινη κάρτα. Αλλιώς, στο τέλος της 6ετίας θα πρέπει να επιστρέψετε στην Ελλάδα.

Η χορήγηση πράσινης κάρτας απαιτεί 1-2 χρόνια και κοστίζει $5000-$10000 — ίσως και περισσότερο. Η ανάθεση της υπόθεσης σε έμπειρο δικηγόρο είναι αναπόφευκτη.

Πέντε χρόνια μετά την χορήγηση της πράσινης κάρτας έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την Αμερικανική υπηκοότητα. Η διαδικασία πολιτογράφησης κοστίζει περίπου $700, δεν απαιτεί δικηγόρο, και παίρνει γύρω στους 9 μήνες. Η πολιτογράφηση δεν προϋποθέτει την απεμπόληση της Ελληνικής υπηκοότητας. Η διπλή υπηκοότητα δεν είναι πρόβλημα εκτός κι αν έχετε πρόθεση να εργαστείτε σε ευαίσθητους τομείς (πχ Άμυνα) για τους οποίους απαιτείται ειδική διαβάθμιση (security clearance).

Με σπουδές

Τελειώνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό) έχετε το δικαίωμα προσωρινής άδειας εργασίας (Optional Practical Training). Η άδεια αυτή διαρκεί 12 μήνες. Αν οι σπουδές σας είναι σε συγκεκριμένο θετικό/τεχνολογικό κλάδο η άδεια αυτή διαρκεί 29 μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τμηματικά, πχ, 12 μήνες μετά το πρώτο πτυχίο και 17 μήνες μετά το Masters. Κατά τη διάρκεια της OPT και εφόσον επιδείξετε αξιόλογο προσόντα είναι πιθανόν ο εργοδότης σας να μεριμνήσει για την χορήγηση H1B.

Το πρόβλημα με την μετανάστευση μέσω σπουδών είναι το κόστος σε χρόνο και έξοδα. Σημειώνω επίσης πως οι σπουδές πρέπει να γίνουν σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο (regionally accredited university). Τα δίδακτρα για ένα μονοετές πρόγραμμα masters ξεκινούν από $10.000. Υπολογίστε άλλα $15.000 για έξοδα διαμονής και διατροφής. Στο τέλος θα αποκτήσετε ένα πτυχίο, ίσως μια προσωρινή εργασία, και την πιθανότητα να εξασφαλίσετε την H1B.

Ολοένα και συχνότερα σήμερα οι εργοδότες αρνούνται να προσλάβουν άτομα με μεταναστευτικές εκκρεμότητες κυρίως λόγω του προβληματικου συστήματος γύρω από την βίζα H1B. Μεγάλοι εργοδότες όπως η Microsoft, Google κ.ά. θα αναλάβουν να τακτοποιήσουν τις μεταναστευτικές εκκρεμότητες, αλλά μικρότεροι εργοδότες μάλλον θα κοιτάξουν για άλλους υποψήφιους.

Στο 2ο μέρος της σειράς αυτής: ειδικά θέματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ σχετικά με εργοδοσία και άδειες εργασίας.

Share

775 thoughts on “Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

  1. Άψογο Λεωνίδα! Καταλαβαίνεις ότι δεν είναι χρήσιμο μόνο σε όσους θέλουν να φύγουν απο Ελλάδα, αλλά και σε όσους βρίσκονται εκτός Ελλάδας και δε θέλουν να γυρίσουν πίσω!

  2.  Από την εμπειρία μας στην Ελβετία επιβεβαιώνω ότι η νοοτροπία στη χώρα είναι αρκετά πιο προκατειλημμένη στους μετανάστες και την εθνική τους προέλευση. Η Ευρώπη γενικότερα είναι πιο δομημένη γύρω από τα εθνικά κράτη. Αυτό συνδυαζόμενο με τις πολύ μικρότερες εθνικές αγορές και τη μεγαλύτερη τάση για ολιγοπωλιακά συστήματα  έχει επιπτώσεις στην αξιοκρατία και νεποτισμό στην επαγγελματική ανέλιξη πχ σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι στις ΗΠΑ.

    • Απόλυτα σωστό. Η Ελβετία τοποθετεί τους μετανάστες σε ενα σύστημα κάστας με τρείς παράμετρους, τήν εθνική προέλευση, την ράτσα και τήν οικονομική κατάσταση. 

  3. Pingback: Προτεινόμενες αναρτήσεις: Μετανάστευση στις ΗΠΑ « digital-era

  4. Στην περίπτωση που κάποιος είναι παντρεμένος με αμερικανό πολίτη, τι ισχύει;  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση 😉

    • Ευγενία, αν κάποιος είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη τότε δικαιούται πράσινη κάρτα. Στο διάστημα που μεσολαβεί, από την αίτηση ως την χορήγηση πράσινης κάρτας, ο δικαιούχος έχει απεριόριστη άδεια εργασίας στις ΗΠΑ (λαμβάνει δηλαδή ένα employment authorization document το οποίο ανανεώνεται κάθε χρόνο εως ότου χορηγηθεί η πράσινη κάρτα). Παίρνει περίπου 12-24 μήνες για τέτοια πράσινη κάρτα. Πέντε χρόνια μετά τη χορήγηση πράσινης κάρτας ο δικαιούχος μπορεί να λάβει την αμερικανική υπηκοότητα.

      • @Eleni:  Thank you so much for the info!  You’ve been very helpful 🙂
        @831e770d51f8a6227fa4cd591167559e:disqus @550825a236b8d2b22cdd70130a3e43d2:disqus Λ:ηρ:  Σ’ ευχαριστώ πολύ κι εσένα!

    • (Personal experience and sorry for my English. I thought it would be better than greeklish :)).
       If you marry a US citizen, you apply for a conditional green card which you receive within 3 months [1] and as soon as you get the card you are authorized to work for any employer. Two years later you apply for removing the conditions [2] from your green card status and you extend your   green card for 10 years.  Note [1]: The process to get the conditional green card through marriage consists of a thorough interview of the married couple who they have to convince the immigration officers for the legitimacy of their marital relationship.  The application costs $1500 – $2000 and if you hire a lawyer (which is very likely) it is going to cost $3000 more.Note [2]: The conditional green card you get  for the first two years is equivalent to the regular green card except from the duration part.  The ‘conditional’ part has only to do with the  two years (trial) period in order for them to evaluate/examine the nature of your marriage (within these 2 years) and force you to reapply (by submitting joint tax returns,  joint bank accounts etc).  They do that due to many green cards through marriage fraud cases.

      – Eleni

  5. Στην περίπτωση που κάποιος είναι παντρεμένος με αμερικανό πολίτη, τι ισχύει;  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση 😉

  6. Pingback: Guest Post: Κύμα μετανάστευσης – Ψάχνοντας για δουλειά στη Βρετανία – Μέρος Α « digital-era

  7. Pingback: Ενοικιάζεται: Πληροφορίες Εντός « digital-era

  8. Pingback: Προτεινόμενη ανάρτηση | Graduate Schemes στη Βρετανία από τον NdN « digital-era

  9. Pingback: Μικρά, ενδιαφέροντα, χρήσιμα | oraelladas.gr

  10. ειμαι παντρεμενη και εχω ενα παιδι. 2 ετων.  Η θεια του συζυγου μου (αδελφη του πατερα του) εχει εργοστασιο σις ΗΠΑ. κατα ποσο θα ηταν ευκολο αν μας καλεσει να εργαστουμε στο εργοστασο της να παμε και τα τρια μελη?

    • Υποθέτω πως η θεία είναι αμερικανή υπήκοος. Επειδή όμως ο σύζυγος δεν είναι συγγενής πρώτου βαθμού, δεν καλύπτεται από τη σχετική πρόβλεψη και συνεπώς δεν μπορεί να μετακληθεί στις ΗΠΑ με συνοπτικές (σχετικά) διαδικασίες.

      Θα μπορούσε όμως η θεία του, με την ιδιότητά της ως εργοδότριας, να του προσφέρει θέση εργασίας που να ανταποκρίνεται στα προσόντα του. Για τη θέση αυτή θα πρέπει να πιστοποιήσει πως δεν βρέθηκε αμερικανός υπήκοος ή μόνιμος κάτοικος που να πληροί τις απαιτήσεις της. Η διαδιασία θα διαρκέσει περίπου 12-18 μήνες. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η συνδρομή δικηγόρου.

  11. Pingback: Λίγα λόγια για την καινούρια αρχή στην Αγγλία « digital-era

  12. Pingback: Προτεινόμενη ανάρτηση: Γιατί ΝΑ ΜΗΝ μεταναστεύσεις στην Σκωτία « digital-era

  13. Pingback: Guest Post: Κύμα μετανάστευσης – Ψάχνοντας για δουλειά στη Βρετανία – Μέρος Β « digital-era

  14. Pingback: Λίγα λόγια για τα άσχημα στην Αγγλία « digital-era

  15. Pingback: Προτεινόμενη ανάρτηση: Λίγα Λόγια Περί Μετοίκισης Στη Φιλανδία « digital-era

  16. Pingback: Ελλάδα-Αγγλία με οικογένεια μέρος 2 « nation of two plus one

  17. Pingback: Ελλάδα – Αγγλία με οικογένεια μέρος 3 « nation of two plus one

  18. Pingback: Ελλάδα – Αγγλία με οικογένεια μέρος 4 « nation of two plus one

  19. Pingback: Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια (συμβουλές εν πλω πάντα) « γαϊτανακι

  20. Pingback: Λίγα λόγια για τη δουλειά στην Αγγλία « digital-era

  21. Λεωνίδα θα ήθελα να αναδημοσιεύσω τα άρθρα σου για τις ΗΠΑ, με την άδειά σου, και φυσικά με αναφορά της πηγής, σε ένα νέο forum που έχω δημιουργήσει με θέμα την παραμονή ή οχι στην Ελλάδα (www.stayorgo.gr)

    • Σωτήρη ευχαρίστως. Τα κείμενα του ιστολογίου εξάλλου καλύπτονται από

      Creative Commons CC BY-NC-SA. Μακάρι όμως να μην υπήρχε ανάγκη ούτε να είχαν γραφτεί ούτε να αναδημοσιευτούν.

  22. Κατατοπιστικότατος! Πολύ καλό ευχαριστούμε!

  23. Καλησπέρα,θα ήθελα αν γίνεται να επιβεβαιώσει  κάποιος οτι η διαδικασία με τους συγγενείς διαρκεί 12-16 μήνες.
    Ευχαριστώ προκαταβολικά.

    • Εγω φίλε μου. Δυστυχώς … Η διαδικασία πρόσκλησης απο συγγενή ά βαθμού έχει μέση διάρκεια τα δέκα χρόνια. Πληροφορίες μπορείς να πάρεις στέλνωντας email στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Θα σου απαντήσουν άμεσα

    • Γεια σου Μιχάλη αν και καθυστερημένα θα σου πω πως η διαδικασία για πράσινη κάρτα με 1  βαθμού συγγένεια κράτησε 2-3 μήνες σε  μένα  , πλήρωσα 1000$ σε δικηγόρο και κοντά στα 500$ ακόμα για την διαδικασία, 

    •  Μιχάλη,

      μπορείς να διαπιστώσεις και μόνος σου τον πραγματικό χρόνο που απαιτείται, κοιτώντας τους πίνακες που δημοσιεύει κάθε βδομάδα η αρμόδια υπηρεσία. Αυτοί οι πίνακες είναι και οι πιο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης. Μπορείς να τους βρεις στον εξής σύνδεσμο:

      https://egov.uscis.gov/cris/processingTimesDisplay.do

      Πήγαινε στο τέλος της σελίδας και διάλεξε το CSC-California Service Center (είναι το κέντρο που επεξεργάζεται τις αιτήσεις για συγγενείς).

      Για τη βδομάδα αυτή δίνει περίπου 5-20 μήνες αναλόγως της περιπτώσεως για την κατηγορία Ι-130.

      Οι χρόνοι αυτοί ισχύουν στην περίπτωση που δεν παρουσιαστούν εμπλοκές ή κενά στην αίτηση.

  24. Pingback: Λίγα λόγια για τα έξοδα στην Αγγλία « digital-era

  25. Pingback: Λίγες ερωτήσεις για τη μετακίνηση στην Αγγλία « digital-era

  26. ειμαι νεος δικηγορος και η κοπελα μου γιατρος που ψαχνει για ειδικοτητα. η κοπέλα μου εχει υπηκοοτητα. Εχω γραφειο ελλαδα, αλλα τα πραγματα ειναι δυσκολα με την κριση. Εχω πληροφοριες οτι εαν παρει  το USMLE η κοπελα μου, θα παιρνει καλο μισθο. Αξίζει να εγκαταλειψω την ελλάδα? τι οικονομικες συνθηκες επικρατουν στην αμερικη για εναν νεο? ειναι ευκολο να βρω δουλεια? και γνωριζετε τι ισχυει για τους δικηγορους?

    • Οι εξετάσεις USMLE είναι απαραίτητες αν η κοπέλλα σου θέλει να εργαστεί ως γιατρός και έχει τελειώσει ιατρική σχολή που δεν είναι αναγνωρισμένη στις ΗΠΑ. Οι εξετάσεις αυτές θα της πάρουν 6-18 μήνες μέχρι να προετοιμαστεί και να τις δώσει με επιτυχία. Μετά την πιστοποίηση θα μπορεί να εργαστεί ως γιατρός.

      Οι μισθοί εξαρτώνται από την ειδικότητα, το νοσοκομείο και την περιοχή. 

      Θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε μεγάλα αστικά νοσοκομεία. Σε μια μεγάλη πόλη θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης και για σένα.

      Για να εργαστείς ως δικηγόρος στις ΗΠΑ πρέπει να περάσεις εξετάσεις, το Bar Exam στην πολιτεία που επιθυμείς να εργαστείς. Σε γενικές γραμμές δεν μπορείς να δώσεις τις εξετάσεις αυτές αν προηγουμένως δεν αποφοιτήσεις από νομική σχολή που είναι αναγνωρισμένη από το American Bar Association.

      Αν διαθέτεις πτυχίο Ελληνικής νομικής σχολής το πιθανότερο είναι πως θα πρέπει να ξαναφοιτήσεις σε νομική εδώ για να μπορέσεις να εργαστείς ως δικηγόρος. Δεν είμαι βεβαιος αν αξίζει.

      Υπάρχουν όμως ευκαιρίες να αξιοποιήσεις τη νομική σου κατάρτηση. Αρκετές εταιρείες συμβούλων, οικονομικών/χρηματοδοτικών κτλ, μεταφορών/logistics, καθώς και πολυεθνικές συχνά ψάχνουν για άτομα με νομική κατάρτιση σε ευρωπαϊκο δίκαιο και σε εθνικό δίκαιο συγκεκριμένων χωρών. Είναι θέμα υπομονής και τύχης.

      Οι συνθήκες στην Αμερική είναι καλύτερες από την Ελλάδα. Προβλήματα όμως υπάρχουν κι εδώ. Η αγορά εργασίας για πτυχιούχους είναι γενικά καλή. Για να βρεις δουλειά όμως θα πρέπει να έχεις πρώτα τακτοποιημένο το μεταναστευτικό σου.

      Αξίζει να εγκαταλείψεις την Ελλάδα: αυτό είναι μια μεγάλη απόφαση που θα πάρεις μόνος σου. Το να «εγκαταλείψεις» είναι μεγάλη κουβέντα. Το να μεταναστεύσεις είναι πιο πρακτική ερμηνεία των προθέσεών σου.

  27. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή. Θα συμφωνήσω με τον 
    @ngel   , καθώς εγώ βρίσκομαι ήδη στο εξωτερικό. Η δικιά μου ερώτηση είναι η εξής λοιπόν: Εμένα με ενδιαφέρει η υπηκοότητα γιατί θα ήθελα να δουλέψω σε σώματα ασφαλείας. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν απ’ οτι διάβασα παραπάνω είναι αναγκαία μια “άλλου είδους” υπηκοότητα (
    για τους οποίους απαιτείται ειδική διαβάθμιση  ).  Ακόμα απ’οτι κατάλαβα (αναφέρομαι στην περίπτωση των σπουδών), αν εγώ ψάξω ένα ετήσιο μάστερ μπορώ να αποκτήσω μια βίζα 17 μηνών. Σε αυτήν την περίπτωση, που εγώ θέλω να εργαστώ για το κράτος, τι ισχύει? τι είδους βίζα χρειάζεται μετά το πέρασμα των 17 μηνών?
     Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

    • Για να εργαστεί κανείς σε τοπικά σώματα ασφαλείας και σε κάποια πολιτειακά, ελάχιστη προϋπόθεση είναι η πράσινη κάρτα. Για ομοσπονδιακά σώματα ασφαλείας, η υπηκοότητα είναι απαραίτητη, καθώς επίσης και η ικανότητα αν αποκτήσει κανείς ασφαλή διαβάθμιση (security clearance).

  28. καλησπερα εγω εχω ενα αλλο προβλημα που  νομηζω οτι ειναι τρομερα συμαντηκο, δεν ξερω πως θα το αντιμετοπησουν τα παιδια εδω, αλλα πρεπει να το αναφερο!! ειμαι παντρεμενος με ενα αμερηκανο εδω και 2 χρονια (gay) ειχε μια εταιρια και με την βοιθια της εταιριας πηρα H1B visa η εταιρια καταστραφηκε τον αυγουστο με την κατεγηδα IRINI αν εχετε ακουστα τα χασαμε ολα το κτηριο τα παντα η εταιρια εκλεισε και μηναμε στον δρομο αποφασησαμε και μετακομησαμε στην Φλοριδα εκεινος εχει την δουλεια του αλλα εγω δεν μπορω να κανω τιποτα γιατι η visa μου ειναι για την εταιρια που ειχαμε!! εχω ακομα αλλους 13 μηνες με visa τελιονη η visa μου Σεπτεβριο του 2013! τι μπορω να κανω σε αυτο εχουμε πελαγωσει ειληκρνα μπορει καποιος να μου πει τη μπορ να κανω σε αυτο πιστεψτε με ειναι καταδικη φωβαμαι να βγω εξω στο δρομο!!!
    ευχαρηστο πολυ!!

    • Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά νομικά περιθώρια. Η κυβέρνηση Obama έχει δώσει οδηγίες στο DOJ να μην εφαρμόζει το DOMA και είναι ζήτημα χρόνου πριν ο νόμος κριθεί στο SCOTUS. Απο τη στιγμή που θα αναγνωριστεί δικαστικά στο SCOTUS το δικαίωμα ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο, θα τακτοποιηθούν και τα σχετικά μεταναστευτικά ζητήματα. Κάτι τέτοιο δεν πρόκεται να γίνει πριν το 2013.

      Στο μεταξύ το DHS εφαρμόζει prosecutorial discretion σε περιπτώσεις ομόφυλων ζευγαριών και υπάρχει ένα μικρό περιθώριο. Η καλύτερη λύση είναι να αναζητήστε έμπειρο νομικό με ειδικότητα στα μεταναστευτικά.

      •  σε ευχαριστο πολυ Λεωνηδα, εχω τον δηκηγορο που μου εφτιαξε την visa εχω καποιους μηνες καιρο και εχουμε αρχησει να το ψαχνουμε, ελπιζω να γυνει κατι , μεχρι στυγμης λεμε να ανηξουμε ενα μικρο ζαχαροπλαστειο ελπιζω πριν τον οκτωβριο του 2012 που ολα τα χαρτια της επηχηρησεις θα ειναι στο ονομα μου και πιστευω οτι εχω μια καλη πιθανοτητα να παρω αναβολη της visa μου και να αρχησω της διαδηκασιες της πρασηνης καρτας!!! σε ευχαρηστο πιστεψε με με εκανες και ενιωσα λιγο καλητερα με το e-mail σου!! αν εχεις καποια ιδεα και θεωρης καλη την σκεψη να ανηξω αυτο το μαγαζι σε εκληπαρω στειλε μου να  παρω λιγο κουραγιο!!
        Σε ευχαρηστο παρα παρα πολυ για την απαντησει σου!!!
        και πολλα συνχαριτηρια για την προτοβουλια αυτης της σεληδας βοηθας παρα πολυ κοσμο!!!

        • Σου εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη και καλή τύχη. Η περίπτωση όπως την περιγράφεις (καταστροφή με την Irene κτλ) είναι νομίζω κατάλληλη για το prosecutorial discretion που εφαρμόζει το DHS. Οπότε μ’ έναν καλό δικηγόρο κάτι μπορεί να γίνει. Ακόμη και σε immigration judge να πας, κι εκεί μπορείς να ζητήσεις prosecutorial discretion και να προχωρήσει το ζήτημα.

          •  χιλια ευχαρηστο Λεωνηδα θα δω τη θα κανω και θα σου στειλω να μου δωσεισ συμβουλες!! με κανεις και νιωθω καλητερα!! και παλι συνχαριτιρια για αυτο που κανεις!! σου ευχομαι τα καλητερα!!!

  29. Καλησπέρα Λεωνίδα.Η Αδερφη μου είναι κάτοικος Αμερικής εδω και 7 Χρονια.Εχει πράσινη κάρτα και μπορεί να πάρει υπηκοότητα ενα πάσα στιγμή.Θέλει να μου κάνει πρόσκληση γιατί θα ήθελα να μείνω εκεί.Εγω έχω σκοπό να παντρευτώ άμεσα απλά δεν γνωρίζω αν μπορω να του κανω πρόσκληση εγώ μετα τον Γάμο και τι είναι καλύτερο και αν μπορω να δουλέψω είτε εγώ είτε ο μελλοντικός μου σήζυγος.Οποιαδήποτε πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη.Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου!

    • Γειά σου Ναταλία. Καλό είναι να το κοιτάξει η αδερφή σου με κάποιον αξιόπιστο δικηγόρο που ειδικεύεται στα μεταναστευστικά, αλλά θα έλεγα πως το καλύτερο θα ήταν να παντρευτείτε πρώτα και μετά να γίνει η πρόσκληση.

      • Σ´ευχαριστώ πολυ για την απάντηση και το ενδιαφέρον!Ελπίζω όλα να πάνε καλα!Αν έχω νεότερο θα σας ενημερώσω.Καλή συνέχεια!!

        • Μόνο αμερικανοί πολίτες μπορούν να προσκαλέσουν αδέρφια και η αναμονή είναι πάνω από δέκα χρόνια. Πάντως όταν έρθει η σειρά σου μετά την πρόσκληση θα μπορείς να μεταναστεύσεις μαζί με σύζυγο και τέκνα κάτω των 21.

    • Παιδια θελω κ εγω να κανω μια νεα αρχη μενω στην Ελλαδα 12 χρονια κ επειδη τα πραγματα δν πανε κλ αναγκαζωμαι να μεταναστησω ξανα καταγωμαι απο την Βουλγαρια οπου κ γεννηθηκα ειναι ευρωπαικη χωρα για ωσους δεν ξερουν…περυσι μπηκα στην κληρωση μ ειπαν οτι επιλεχθηκα ομως διαβαζα πολλα φορουμ στα οποια ανεφεραν πολοι οτι προκειται για απατη. Εχω εναν γνωστο μου εργοδοτη στο Μανχαταν κ θα ηθελα να μ πειτε αν ξερεται τι μπορω να κανω για να φταση η χαρη μου στην USA.???
      Any idea…

  30. καλησπερα λεωνιδα. εγω και η συζηγος μου (αλοδαπη) θα ταξιδεψουμε στην νεα υορκη με τουριστικη δεκαετη βιζα (βγηκε σχετικα ευκολα αφου ειμαι δημοσιος υπαλληλος και οι γονεις μου εχουν και 2 σπιτια), αρχες σεπτεμβριου και ψαχνουμε να βρουμε πληροφοριες για το πως μπορουμε να μεινουμε και να εργαστουμε εκει. εκει μενει η νονα μου με την οικογενεια της 40 χρονια ( ειναι αμερικανοι πολιτες) μας εχει βρει δουλειες και στους 2 .Α) τι κινησεις πρεπει να κανουμε ωστε να μπορεσουμε να μεινουμε και να εργαστουμε περα απο το τελος του 6μηνου που σου επιτρεπει?? Β) ποσες φορες μπορω να μπω και να βγω απο την χωρα και σε τι συχνοτητα Γ)μπορω να αλαξω την βιζα εκει??και τι βιζα να διεκδικησω??

    • Όσον αφορά το νόμο, η εργασία με τουριστική βίζα στις ΗΠΑ είναι παράνομη.

      Η 10ετής τουριστική βίζα σου δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών ταξιδιών στις ΗΠΑ κατά τη 10ετία που ισχύ η βίζα. Δεν σου επιτρέπει όμως 10ετή παραμονή. Το πολύ 90 μέρες (το εξάμηνο που λες δεν το ‘χω ξανακούσει). Επίσηε με παραξενεύει το γεγονός πως έχετε βγάλει τουριστική βίζα. Εδώ και 2 περίπου χρόνια δεν απαιτείται τουριστική βίζα για Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.

      Αν και η εργασία υπό τουριστική βίζα είναι παράνομη, αρκετός κόσμος εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα εύκολης εισόδου που παρέχει η συγκεκριμένη βίζα. Βρίσκουν δουλειές και σταδιακά καταφέρνουν να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους.

      Αυτό ενέχει αρκετούς κινδύνους. Καταρχήν, ως παράνομος εργαζόμενος αναγκάζεσαι να δεχτείς χαμηλότερους μισθούς, τραβηγμένα ωράρια, περιορισμένες διακοπές, και μηδαμινή ασφάλιση. Επιπλέον όταν έρθει η ώρα της νομιμοποίησης μπορεί να αντιμετωπίσεις σοβαρά προβλήματα που οδηγούν ακόμη κι ως και την απέλαση. Στο διάστημα που εργάζεσαι παρανόμως, επίσης μπορείς να βρεθείς αντιμέτωπος με απέλαση αν σε πιάσουν. Θα δυσκολευτείς επίσης σε πολλές συναλλαγές με δημοτικούς και πολιτειακούς φορείς (πχ άδεια οδήγησης) και ίσως με τράπεζες.

      Πρόκειται δηλαδή για μια εξαιρετικά επισφαλή κατάσταση. Για πολύ κόσμο αξίζει το ρίσκο, για άλλους όχι.

      Η νόμιμη, αν και χρονοβόρα, διαδικασία είναι να σου εξασφαλίσει ο εργοδότης σου πρώτα άδεια εργασίας (όπως η βίζα H1B1) και στη συνέχεια να σε βοηθήσει να βγάλεις πράσινη κάρτα.

      • εχεις δικιο σε αυτα που λες και τα γνωριζω.90 μερες μπορεις να μηνεις αμα ταξιδεψεις με το visa waiver, ομως ακομα μπορεις να κανεις αιτηση για βιζα η οποια σου επιτρεπει 6μηνο. θα ηθελα να ξερω ομως αν μπορω να αλαξω την βιζα οσο ειμαστε στην αμερικη. εχω τον εργοδοτη με το μερος μου και δεν θα εχει προβλημα να μας βοηθησει. σε ευχαριστω για τον χρονο σου!!!

        • Εξαρτάται για τι αλλαγή βίζας ενδιαφέρεσαι.

          Για ν’ αλλάξεις τη βίζα από B2 σε H1B1 εντός εξαμήνου το βλέπω αρκετά δύσκολο. Αν έχετε όλα τα δικαιολογητικά έτοιμα, και τα υποβάλετε αμέσως μόλις φτάσετε ΗΠΑ, τότε αν υπάρχουν διαθέσιμες H1B1 και δεν υπάρξουν επιπλοκές στα δικαιολογητικά σας, ίσως (και πάλι ίσως) να προφτάσετε.

          Στην παραπάνω περίπτωση βλέπω τα εξής προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν:

          Πρώτον, οι ΗΠΑ χορηγούν περιορισμένο αριθμό H1b1 κάθε χρόνο και συνήθως αυτές εξαντλούνται αμέσως επειδή τις ζητούν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας για μηχανικούς, προγραμματιστές κτλ.

          Δεύτερον, θα πρέπει να περάσετε από διαδικασία labor certification, να πιστοποιήσει δηλαδή ο εργοδότης σας πως δεν υπάρχει αμερικανός πολίτης ή μόνιμος κάτοικος που μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά. Η διαδικασία αυτή είναι και η πλέον χρονοβόρα.

          Τρίτον, η μεταναστευτική υπηρεσία μπορεί να παρατηρήσει πως πάτε από B2 σε H1B1 και να εγείρει ζήτημα πρόθεσης (intent). Δηλαδή μπήκατε ως επισκέπτες (με δεδομένη την πρόθεσή σας να μην μεταναστεύσετε στις ΗΠΑ) και τώρα ζητάτε βίζα που να σας επιτρέπει αυτή την πρόθεση; Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα εδώ. Διότι άλλο είναι να κάτσεις ΗΠΑ 2-3 μήνες ως επισκέπτης και να αλλάξουν οι προθέσεις σου. Κι άλλο ν αλλάξουν αυτές μέσα σε 2-3 μέρες.

          Πάντως έχετε μεγάλο πλεονέκτημα από τη στιγμή που υπάρχει εργοδότης που ενδιαφέρεται προσωπικά να σας βοηθήσει.

          Τέλος μια παρατήρηση επειδή βλέπω πως δηλώνεις δημόσιος υπάλληλος: δικαιολογείται τέτοια ανορθογραφία σε δημόσιο υπάλληλο; Συγνώμη που ρωτώ αλλά μου κάνει εντύπωση.

  31. καλησπέρα, καταρχας συγχαρητηρια για τις πολυτιμες συμβουλές σου. Εγω και ο σύζυγος (46+47 ετων αντίστοιχα) θα πάμε ν.υόρκη τον οκτώβριο σαν τουρίστες, ( για 1 τρίμηνο) μετά από πρόταση του κουμπάρου μας ο οποιος είναι αμερ.υπήκοοςκαι θα μας φιλοξενήσει με σκοπό να ψάξουμε τι πιθανότητες έχουμε για εργασία. Εγω είμαι επιφυλακτική γιατί διάβασα τις πληροφορίες που μας δίνεις καθώς και άλλα forum για το ίδιο θέμα και το site της αμερ.πρεσβείας. Ο αντρας μου έχει ξεσηκωθεί σημειωτέον δεν ξέρει αγγλικά, εγώ ξέρω πολύ καλά εργαζόμουν σε τράπεζα (θα έκανα οποιαδήποτε εργασία γραφείου ή κάποια άλλη) και αυτός σε γρ.τελετών. Θα μένουμε Αστόρια που έχει σπίτι ο κουμπάρος και αυτός μας λέει ότι οταν θα πάμε εκεί θα πάμε σε δικηγόρους που θα μας τακτοποιήσουν επίσης θα μας συστήσει σε έλληνες εργοδότες και θα βρούμε δουλειά. Πες μου υπάρχει τέτοια πιθανότητα να τακτοποιήσουμε τα πράγματα από εκεί?Επίσης υπάρχουν εδώ δικηγόροι που ασχολούνται με μετανάστευση? Ευχαριστώ εκ των προτερω ν Ελένη Διακ.

    • Πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα να έρθετε εδώ ως τουρίστες και να μείνετε. Η αλλαγή από τουριστική βίζα σε άδεια εργασίας και μάλιστα μέσα σε 3 μήνες είναι σπάνια περίπτωση. Θεωρητικά δεν γίνεται — ειδικά όταν μιλάμε για 3μηνη παραμονή ως επισκέπτες, πιθανόν θα βγάλετε άδεια εισόδου με απαλλαγή βίζας (visa waiver). Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα είναι πολύ στριμωγμένα.

      Μου φαίνεται δηλαδή απίθανο να πήγε ο κουμπαρος σας σε δικηγόρο και να έγινε η εξής συζήτηση.

      Κουμπάρος- Κύριε δικηγόρε θα έρθου με visa waiver ως τουρίστες οι κουμπάροι μου από την Ελλάδα και θα μεινουν μαζί μου για 3 μήνες. Στο διάστημα αυτό πιστεύω πως θα βρουν δουλειά στη ΝΥ. Μπορούμε να τους αλλάξουμε τα χαρτιά ώστε να παραμείνουν και να ξεκινήσουν να δουλεύουν αμέσως δίχως να χρειαστεί να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να μπουν στη διαδικασία για άδεια εργασίας;

      Δικηγόρος – Ναι.

      Μάλλον στο “ελάτε και θα δούμε” μου φαίνονται αυτά που περιγράφεις. Από την άλλη όμως ελάτε — τι έχετε να χάσετε; Προσοχή όμως στους δικηγόρους. Μην ξοδέψετε τα λεφτά σας σε κανέναν ψιλοαπατεώνα.

      • καλά στο μυαλό του είσαι? ακριβώς αυτό είπε ελάτε και θα δούμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες να’σαι καλά που βοηθάς τον κόσμο.

  32. Τι βοήθεια μπορεί να σου παρέχει η ελληνική κοινότητα της περιοχής στην οποία επιθυμείς να πας; Πιο συγκεκριμένα πόσο μπορεί να βοηθήσει το να έχεις, στην πόλη που θέλεις να πας να πας, κάποιον γνωστό ο οποίος να μπορεί να έρθει σε επαφή με την υπάρχουσα ελληνική κοινότητα της πόλης για να σου βρει δουλειά;

    • Η κοινότητα θα βοηθήσει όσο μπορεί ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπως Σικαγο, Νέα Υόρκη, κτλ. Οι δυνατότητες όμως της κοινότητας δεν επαρκούν πλέον για τη ζήτηση που υπάρχει. Θέλει υπομονή και επιμονή.

  33. Καλησπέρα. Ο φίλος μου έχει πάει Αμερική, συγκεκριμένα στην Atlanta,Ga, για διδακτορικό και ψάχνουμε τρόπο για να μπορέσω να πάω κι εγώ μαζί του. Αν εξαιρέσεις τις σπουδές σαν επιλογή και τη λοταρία με τις πράσινες κάρτες, υπάρχει κανένας άλλος τρόπος ώστε να μπορέσω να τον ακολουθήσω? Κατά προτίμηση έχοντας τη δυνατότητα να εργαστώ. Να σημειώσω ότι συγγενείς εκεί δεν υπάρχουν, για να κάνουν πρόσκληση. Η ελληνική κοινότητα τι βοήθεια θα μπορούσε να προσφέρει? Και τέλος, με αυτά τα internships τι ακριβώς παίζει? Θα μπορούσα θεωρητικά να βρω ένα paid internship ή έστω και χωρίς πληρωμή για ένα χρονικό διάστημα και αυτό να οδηγούσε σε μια θέση εργασίας? Επίσης να αναφέρω ότι οι σπουδές μου έχουν τελειώσει, δηλαδή δεν είμαι σε κάποιο πανεπιστήμιο ώστε να κανονιστεί ένα internship μέσω αυτού. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο.

    • Αν έχει πάει με βίζα F1 θα μπορούσες να ακολουθήσεις με βίζα F2 αλλά θα πρέπει πρώτα να παντρευτείτε. Η F2 όμως δεν σου επιτρέπει να εργαστείς. Θα μπορούσες να βρεις μια δουλειά στα κρυφά. Με μειωμένο ημερομίσθιο και με το άγχος να σε καταγγείλει ο εργοδότης για να μην σε πληρώσει (ή να σε καταγγείλουν οι άλλοι εργαζόμενοι). Δίχως ασφαλιστική κάλυψη. Και με το μεγάλο ρίσκο να απελαθείτε κι οι δυο αν σε πιάσουν να εργάζεσαι παρανόμως.

      Για paid internship πρέπει να έχεις άδεια εργασίας. Θα μπορούσε ίσως να βρεις εργασία στο πανεπιστήμιο, για λίγες ώρες τη βδομάδα, που ίσως να επιτρέπονται από την F2 αλλά το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο.

    • Kalhmera theodwra eimai apo thn ellada alla twra briskomai sthn indianapolis ths amerikhs kai epidi kai egw psaxnw tropw gia na meinw edw thelw na sou pw opws sosta eipan kai prin 3 tropoi uparxoun. emeis san ellines mporoume na paroume mia touristiki viza h opoia diarki 3 mhnes mono kalh lisu einai an exeis teliosei kapoio panepistimio kai exeis spoudes 4 xronia mporei na psakseis edw gia sponsora pio eukola apo kapoion pou den exei ptixio. to polu periergo edw einai pws o sponsoras prepei na zithsei tin H1P kai na apodiksei oti exeis kapoia prosonda pou den ta exei allos amerikanos giati koitane polu auto. kai bebea oti me tin isodo sou sthn douleia den tha xasei th douleia tou o idi ergazomenos amerikanos pou apasxoli ekei. xriazese kai peripou 2000$ giati mazi me thn sitish gia H1P plironeis kai einai risko giati den einai sigouro oti gtha egkrithei. entometaksi an lixi h touristiki sou biza gyrizeis pisw kai perimeneis an einai na se kalesoun.. fekse mou kai glistrisa.meta mporeis na pareis kai esu mathimata se panepistimio alla ta leuta einai para polla opws eipan oi filoi pio panw. an pali protimiseis na kaneis mia douleia paranoma ektos tou oti kathe tris mhnes prepei na mpenobgeneis apo th xwra an se piasoun exei mia ebdomada filaki kai apelasi kai den mporeis POTE na epistrepseis sthn amerikh. euxomai na boithisa ligo sou euxomai kali tyxh!

  34. Καλησπέρα. Θα μπορούσα να ρωτήσω κι εγώ κάτι; Είμαι ελληνίδα υπήκοος και έχω σχέση με αμερικανίδα που ζει στην πολιτεία του Τέξας όπου ο gay γάμος δεν αναγνωρίζεται. Τι πιθανότητες έχω αν ζητήσω βίζα για Αμερική και ποια βίζα;
    Υπάρχει κάποιος τρόπος να μείνουμε εκεί μαζί και νόμιμα;

    • Δες το σχόλιό μου παρακάτω, για παρόμοιο ζήτημα. Σχετικός σύνδεσμος:
      http://irakliotis.gr/blog/?p=3014#comment-583417597

      Το πρόβλημα δεν είναι η στάση της πολιτειακής κυβέρνησης στο Τέξας αλλά της ομοσπονδιακής. Τα μεταναστευτικά είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυτη τη στιγμή δεσμεύεται από το Defense Of Marriage Act (DOMA) που μας άφησε πεσκέσι ο Bush.

      Η μεταναστευτική υπηρεσία έχει μια διακριτική ευχέρεια να διευκολύνει ομόφυλα ζευγάρια αλλά τα κριτήρια δεν είναι ξεκάθαρα ούτε ομοιόμορφα — γι αυτό μιλάμε για διακριτική ευχέρεια. Καλό θα ήταν να βρείτε έναν δικηγόρο που να έχει εμπειρία σε μεταναστευτικά ομόφυλων ζευγαριών.

      Φαντάζομαι πως προϋπόθεση για να υπάρχει διακριτική ευχέρεια, είναι να έχετε συνάψει γάμο ή σύμφωνο αστικής συμβίωσης (civil union). Για κάτι τέτοιο θα πρέπει να πάτε σε πολιτείες λίγο πιο ανοιχτόμυαλες από το Texas. Άν είστε έτοιμες για κάτι τέτοιο, μην χάνετε χρόνο.

  35. Καλησπέρα!

    Σκέφτομαι
    να πάω Αμερική απλά έχω μπερδευτεί με βίζες κλπ…

    Καταρχήν
    να πω πως Αμερική μένει ένας Θείος μου όπου αυτός με έκανε να σκεφτώ το
    ενδεχόμενο να πάω εκεί για σπουδές ή δουλειά αλλά και να μείνω μόνιμα αν όλα
    πάνε καλά…

    Τώρα θα ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζετε τι είδους βίζα πρέπει να βγάλω;

    Με την φοιτητική έχω ακούσει ότι πρέπει να είσαι γραμμένος ήδη σε ένα πανεπιστήμιο
    ή κάποιο κολέγιο Αμερική άρα δε μπορώ να βγάλω τέτοια διότι δεν ξέρω σίγουρα
    εάν θα σπουδάσω εκεί που θα πάω, με την τουριστική μπορεί κάποιος να κάτσει
    μόνο 3 μήνες αλλά δε ξέρω εάν υπάρχει τρόπος να μείνω μόνιμα, όπως επίσης εάν γνωρίζετε
    μήπως μπορεί να κάνει πρόσκληση ο θείος μου ώστε να πάω και εάν η
    μεταναστευτική βγαίνει εύκολα;;;

    θα σας ήμουν ευγνώμον εάν μου απαντούσατε!

    • Για τη φοιτητική βίζα θα πρέπει πρώτα να γίνεις δεκτός από πανεπιστήμιο. Το οποίο θα εκδώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να λάβεις τη φοιτητική βίζα. Γι αυτή τη διαδικασία έγραψα αναλυτικά παραπάνω (δες το αρχικό κείμενο προς το τέλος, παράγραφο με τίτλο “Με Σπουδές”).

      Θα πρέπει όμως να διαλέξεις πανεπιστήμια στα οποία να κάνεις αίτηση και να περάσεις κάποιες εξετάσεις (γλωσσομάθειας, ακαδημαϊκής επάρκειας, κτλ). Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 1 έτος. Οι εξετάσεις έχουν έξοδα. Και τα περισσότερα πανεπιστήμια χρεώνουν ένα τέλος αίτησης από 50-150 δολάρια συνήθως.

      Για τουριστική βίζα έχω γράψει στα σχόλια παρακάτω (πχ εδώ).

      Για πρόσκληση από τον θείο σου το βλέπω λίγο χλωμό. Οι προσκλήσεις γενικά ισχύουν για συγγενείς α’ βαθμού όπως περιγράφω στο κυρίως άρθρο παραπάνω.

  36. Γειά, ευχαριστώ πολύ για όλες αυτές τις πληροφορίες, μου ήτανε πολύ χρήσιμες και το γενικό συμπέρασμά μου είναι ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να γίνεις μόνιμος κάτοικος της Αμερικής. Θα ήθελα κι εγώ να ρωτήσω μερικά πράγματα γιατί μπερδευτικά κάπως. Σχεδιάζω να ζήσω στην Αμερική μετά τις σπουδές μου, τις οποίες δεν έχω αρχίσει ακόμη. Απ’ ό,τι κατάλαβα πρέπει να περάσω σε ένα εγκεκρειμένο αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο και να σπουδάσω εκεί. Μέτα όμως, πόσες πιθανότητες έχω για να βρω μια μόνιμη θέση εργασίας; Επίσης, αν μου χορηγηθεί η Η1Β από τον εργοδότη, μπορώ στη συνέχεια να πάρω πράσινη κάρτα; Συνολικά, πόσο θα κοστίσει ολόκληρη η διαδικασία και πόσο χρόνο θα μου πάρει; Επίσης αν παντρευτώ ένα πολίτη της Αμερικής, πόσο ευκόλα μπορεί να μου χορηγηθεί η πράσινη κάρτα, αν γίνεται και φυσικά, πόσος χρόνος θα χρειαστεί και πόσο θα κοστίσει;
    Θα το εκτιμούσα πάρα πολύ, αν απαντηθούν οι ερωτήσεις μου, και πάλι, ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες.

    • Θέση εργασίας στις ΗΠΑ μετα το πανεπιστήμιο μπορεί να βρει κανείς, αρκεί να έχει τελειώσει καλό πανεπιστήμιο, καλό πρόγραμμα, και με καλή βαθμολογία. Θα συνυπολογιστεί και η επίδοσή σου στις συνεντεύξεις για την πρόσληψη.

      Προγράμματα σπουδών με έμφαση στα μαθηματικά ή βιολογία έχουν καλές προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης. Ένα μεταπτυχιακό βοηθά πάντοτε και παντού.

      Επειδή ρωτάς για μόνιμη εργασία, καλο είναι να διευκρινίσω πως τετοια έννοια (μονιμοτητα) δεν υπάρχει γενικά στις ΗΠΑ. Ισχύει, γενικά, η αρχή του employment at will.

      Αν έχεις H1 απο τον εργοδότη μπορείς να ξεκινήσεις τη διαδικασία για πράσινη κάρτα. Η διαδικασία θα πάρει 12-36 μήνες και θα κοστίσει $5,000-$15,000, αναλόγως των περιστάσεων, σπανίως και περισσότερο.

      Αν παντρευτεις πολίτη ΗΠΑ, η διαδικασία για τη πράσινη κάρτα διαφέρει ανάλογα με τις περιστάσεις, πχ που έγινε ο γάμος, ποια ήταν η μεταναστευτική σου κατάσταση τη στιγμή του γάμου, κα. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πάντως πως οι περισσότερες περιπτώσεις γάμου, οδηγούν σε πράσινη καρτα σε λιγότερο απο δυο χρόνια και με λιγότερο απο $10,000.

  37. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο. Είμαι 28, η μητέρα μου είναι US citizen αλλα ζει Ελλάδα απο τα 10 της. Θέλω να πάω και να δουλέψω Αμερική. Τι δικαιώματα έχω;

    • Επειδή η μητέρα σου έφυγε μικρή απο τις ΗΠΑ δεν μπορεί να σου “περάσει” την υπηκοότητα. Μπορεί όμως να κινήσει τις διαδικασίες για να πάρεις πράσινη κάρτα. Αυτή τη στιγμή χορηγούνται πράσινες κάρτες για αιτήσεις, στη δική σου κατηγορία, που κατατέθηκαν τον Ιούνιο του 2010. Αυτό σου δίνει και μια εκτίμηση του χρόνου αναμονής. Αν δηλαδή κάνεις αίτηση αυτό τον μήνα, με τους τρέχοντες ρυθμούς, να υπολογίζεις πράσινη κάρτα γύρω στα τέλη του 2014.

      • Thanks for your answer! Σίγουρα αυτο περί 2 ετών; Νομιζα οτι θα ηταν περισσοτερα χρονια. Απο τον παππού μου που δεν είναι εν ζωή αλλα ως αμερικανός πολίτης έζησε 50 χρόνια εκεί μάλλον θα μπορώ να πάρω την υπηκοότητα, σωστά; Έχω όλα τα χαρτιά…

        Επίσης τώρα τι επιλογές έχω αν θέλω να πάω να μείνω Αμερική; Κανένα δικαίωμα; Δεν υπάρχει κάποια διευκόλυνση για αυτούς που έχουν γονέα αμερικανό;

        Τέλος, για πράσινη κάρτα αρκεί η συμπλήρωση και αποστολη του I130;

        • Για την διάρκεια της διαδικασίας μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ:

          https://egov.uscis.gov/cris/processTimesDisplayInit.do

          Πήγαινε στο κάτω μέρος της σελίδας διάλεξε ως Service Center την επιλογή “CSC – California Service Center” και μετά κάνε κλικ στο Service Center Processing Times.

          Οι πληροφορίες ανανεώνονται κάθε βδομάδα. Θα δείς λοιπόν πως αυτή τη βδομάδα τακτοποιούνται αιτήσεις, στη δική σου κατηγορία, που υποβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2010.

          Η υπηκοότητα μεταφέρεται από γονέα σε τέκνο· δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση ο παππούς δεν μπορεί να βοηθήσει ακόμη κι αν ήταν εν ζωή.

          Τι μπορείς να κάνεις στο μεταξύ; Ίσως το εξής: πριν κάνετε την αίτηση για την πράσινη κάρτα, να πάρεις μια τουριστική βίζα και να έρθεις ΗΠΑ. Αμέσως μόλις φτάσεις, να υποβάλλει η μητέρα σου την αίτηση (I-130). Επειδή θα είσαι ήδη ΗΠΑ όταν θα υποβληθεί η αίτηση ίσως (ξαναλέω, ίσως) να λάβεις προσωρινή άδεια παραμονής και εργασίας. Γι αυτό, καλό θα ήταν να το δεις αυτό με ειδικό δικηγόρο. Εννοείται πως αν γίνεται κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχετε κάνει όλη την προεργασία για την I-130 ώστε μόλις φτάσεις ΗΠΑ, να υποβάλετε την αίτηση αμέσως δίχως να χάσετε χρόνο.

          • Η απάντηση του Λεωνίδα στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι εσφαλμένη. Ο Bill θα πρέπει να κοιτάξει το visa bulletin σχετικά στο http://travel.state.gov/visa/bulletin/bulletin_5770.html – η αναμονή για την κατηγορία του είναι της τάξεως των επτά ετών περίπου. Το θέμα δεν είναι πόσο σύντομα θα εγκριθεί το immigrant petition, αλλά πότε το priority date θα είναι current. Άδεια εργασίας δεν δικαιούσαι μέχρι τότε.

            -K

  38. Καλησπέρα

    Σήμερα πήγα για συνέντευξη για τουριστική βίζα και δεν πήρα την έγκριση γιατί δεν πληρώ τις σύμφωνα με το αρθρο 214(b) και απο ότι κατάλαβα στη συνέντευξη με τον πρόξενο με ρώτησε εάν δουλεύω εδώ και του είπα ελευθερος επαγγελματιας ως τεχνικος υπολογιστων “την αλήθεια δηλαδή” και κατα 90% δε μου την έγκρινε για τον λόγο επειδή δεν έχω σταθερή δουλειά…

    Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να ταξιδέψω αμερική ώς τουρίστας;
    Μπορώ να βγάλω viza waiver τώρα εφόσον δεν μου εγκρίθηκε η κανονική τουριστική visa;

    Ευχαριστώ εκ τον προτέρων!

    • Το πιθανότερο είναι πως ο πρόξενος έκρινε πως έχεις μεταναστευτικές προθέσεις και γι αυτό δεν σου έδωσε τη βίζα. Για να εξασφαλίσεις τουριστική βίζα είναι απαραίτητο να επιδείξεις πως δεν έχεις πρόθεση να μεταναστεύσεις στις ΗΠΑ. Κι έτσι όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, είμαι βέβαιος πως το προξενείο είναι αυστηρό στην αξιολόγηση αυτής της πρόθεσης.

      Από τη στιγμή που σου αρνήθηκε βίζα στη συνέντευξη, είναι κάπως δύσκολο να βγάλεις waiver. Κανονικά θα έπρεπε να προσπαθήσεις πρώτα με το waiver και μετά με τη συνέντευξη. Στο waiver υπάρχει ερώτηση αν σου έχει απορριφθεί στο παρελθόν αίτηση για βίζα. Θα πρέπει να απαντήσεις ναι πλεον, κι αυτό θα σημάνει μάλλον απόρριψη του waiver.

      Τι μπορείς να κάνεις; Καταρχήν η απόρριψη βάση του 214(b) είναι without prejudice, αν δεν κάνω λάθος. Δηλαδή δεν σε εμποδίζει να κάνεις νέα αίτηση. (Θα πρέπει να συμπληρώσεις νέο έντυπο, να πληρώνεις νέο τέλος, και να πας σε νέα συνέντευξη).

      Στη νέα συνέντευξη θα πρέπει να επιδείξεις: σταθερότερη δουλειά (πχ δείχνοντας παραστατικά που να τεκμηριώνουν συχνή και τακτική εργασία)· κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών που να δείχνουν πως αποταμιεύεις και πως χρησιμοποιείς το τραπεζικό σύστημα για τις συναλλαγές σου (τεκμηριώνοντας έτσι οικονομικό δεσμό με την Ελλάδα)· ίσως κάτι που να τεκμηριώνει πως φροντίζεις ηλικιωμένους συγγενείς ή βοηθάς στην ανατροφή νεότερων. Επίσης θα βοηθούσαν πολύ αντίγραφα κρατήσεων σε ξενοδοχεία σε τουριστικά μέρη, ενοικίασης αυτοκινήτων, κτλ, που ενισχύουν την ιδιότητά σου ως καλόπιστου τουρίστα.

      Αν η πρόθεσή σου είναι να έρθεις ΗΠΑ ως τουρίστας και να παραμείνεις ψάχνοντας δουλειά ως παράνομος μετανάστης, θα σου λεγα να το ξανασκεφτείς.

      Όπως έχω γράψει και σε άλλα σχόλια, αν και η εργασία υπό τουριστική βίζα είναι παράνομη, αρκετός κόσμος εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα εύκολης εισόδου που παρέχει η τουριστική βίζα. Βρίσκουν δουλειές και σταδιακά μερικοί καταφέρνουν να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους.

      Αυτό ενέχει αρκετούς κινδύνους. Καταρχήν, ως παράνομος εργαζόμενος αναγκάζεσαι να δεχτείς χαμηλότερους μισθούς, τραβηγμένα ωράρια, περιορισμένες διακοπές, και μηδαμινή ασφάλιση. Επιπλέον όταν έρθει η ώρα της νομιμοποίησης μπορεί να αντιμετωπίσεις σοβαρά προβλήματα που οδηγούν ακόμη κι ως και την απέλαση. Στο διάστημα που εργάζεσαι παρανόμως, επίσης μπορείς να βρεθείς αντιμέτωπος με απέλαση αν σε πιάσουν. Θα δυσκολευτείς επίσης σε πολλές συναλλαγές με δημοτικούς και πολιτειακούς φορείς (πχ άδεια οδήγησης) και ίσως με τράπεζες. Στο μεταξύ μπορεί να σε καρφώσουν στις αρχές, συνάδελφοι ή ακόμη κι ο ίδιος σου ο εργοδότης.Πρόκειται δηλαδή για μια εξαιρετικά επισφαλή κατάσταση. Για πολύ κόσμο αξίζει το ρίσκο, για άλλους όχι.Πάντως οι προξενικοί υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί κι όταν υποπτεύονται έστω και ίχνος μεταναστευτικής πρόθεσης μέσω τουριστικής βίζας, σου αρνούνται τη βίζα.

      • Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την γρήγορη και λεπτομερέστατη απάντησή σου!
        Απλά δεν έβγαλα viza waiver απο την αρχη επειδή ήθελα να κάτσω παραπάνω από 3 μήνες όπου αυτό γίνετε μόνο με την τουριστική viza…
        Θα ήθελα να ρωτήσω τώρα εαν μπορώ να πάω σαν φοιτιτής αμερική να σπουδάσω θα έχω κάποιο πρόβλημα που δεν μου ενέκριναν την τουριστική;
        υπάρχει περίπτωση να μην μου εγκρίνουν και την φοιτιτική εφόσον φυσικά έχω πρόσκληση απο κάποιο πανεπιστήμιο;
        Ευχατιστώ και πάλι!

        • Δεν πιστεύω να υπάρξει πρόβλημα με την φοιτητική βίζα επειδή σου αρνήθηκαν τουριστική. Από τη στιγμή που θα έχεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά του πανεπιστημίου, δύσκολα το προξενείο μπορεί να σου αρνηθεί την F1 επειδή στο παρελθόν σου αρνήθηκαν βίζα βάση του 214(b).

  39. Καλησπερα,
    θελω να ρωτησω κατι που δεν ειμαι σιγουρη οτι εχει απαντηθει μεχρι στιγμης.
    εαν καποιος παει στις ΗΠΑ με τουριστικη βιζα , αρα εχει στη διαθεση του ενα 6μηνο , κ στο μεσοδιαστημα , θελησει να κανει καποια επιχειρηση εκει, δηλαδη να επενδυσει χρηματα στη Αμερικη, ειτε μονος του, ειτε κανοντας εταιρεια με καποιον Αμερικανο υπηκοο, τοτε υπαρχει η δυνατοτητα να του δωθει αδεια εργασιας , οχι απαραιτητα υπηκοοτητα, που κατανοω οτι ειναι πολυ δυσκολο κομματι?
    κ κατι ακομα , συγγενεια δευτερου βαθμου με αμερικανο , μπορει να βοηθησει καπου?
    ειχα πληροφορηθει πως ακομα κ δευτερου βαθμου συγγενεις μπορουν να κανουν sponsor ή να εγγυηθουν με καποιο τροπο-επιδεικνυοντας οτι εχουν αρκετα εισοδηματα εκει, για εσενα.

    • Καταρχήν άλλοι κανόνες ισχύουν με τουριστική βίζα και άλλοι με το visa waiver. Δεύτερον, η πιο συνηθισμένη βίζα εργασίας είναι η H-1B, που ουσιαστικά απαιτεί έγκαιρη αίτηση πριν εξαντληθούν οι διαθέσιμες βίζες που υπάρχουν κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, το συντομότερο που μπορεί κάποιος να εργαστεί με H1B είναι από την 1 Οκτωβρίου του 2013. Οπότε ακόμα και αν κάποιος ζητήσει αλλαγή status από τουριστική βίζα σε Η1Β, θα υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Στην πράξη δεν συνιστάται αλλαγή status από τουριστική βίζα σε βίζα εργασίας, καλύτερα να πας στην αμερικανική πρεσβεία και να πάρεις την κατάλληλη βίζα, διαδικασία που είναι πιο απλή συνήθως. Με το δε visa waiver, η αλλαγή status σε σε βίζα εργασίας είναι εντελώς αδύνατη από το νόμο.

      Σωστά, συγγενείς δεύτερου βαθμού μπορούν να δράσουν σαν εγγυητές για σένα. Αλλα δεν μπορούν να σε προσκαλέσουν για μετανάστευση. Για παράδειγμα, αν έχεις σύζυγο πολίτη ΗΠΑ που δεν έχει επαρκή εισοδήματα, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις άλλους συγγενείς με εισοδήματα σαν εγγυητές για να μεταναστεύσεις με βάση τη συγγένεια με τον αμερικανό σύζυγο.

      • καταρχην, ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση!
        αναφερομαι παντα σε τουριστικη visa, την οποια εχω απο περυσι, ταξιδεψα περυσι στη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ κ οχι σε visa waiver.
        επισης αναφερομαι για self employed στην αμερικη κ οχι να με προσλαβει καποιος σε προωτη φαση τουλαχιστον, εαν απορριψω το ενδεχομενο του να μπορεσω να κανω κατι μονος μου εκει , τοτε θα αναζητησω απο καποιον us citizen που γνωριζω εκει να με προσλαβει στην επιχειρηση του.
        φαινονται εφικτα αυτα ή αποκλειεται να τα καταφερω, με την εμπειρια που εχεις?
        σημειωσε εδω, οτι παντα εχω συγγενη δευτερου βαθμου να εγγυαται για εμενα σε οτι χρειαστει σε συγκεκριμενη πολιτιεα.

        • Ο συγγενής β’ βαθμού δεν μετρά σε μεταναστευτικά θέματα. Με τουριστική βίζα δύσκολα μπορείς να στήσεις δική σου δουλειά. Οι περισσότερες διαδικασίες που είναι απαραίτητες, απαιτούν ιδιότητα που απορρέει από τακτοποιημένο μεταναστευτικό καθεστώς.

  40. γεια σου φιλε μου,θα σε ζαλισω και γω λιγο,εγω ειμουν ενα 6μηνο στο λος αντζελες δουλευα παρανομα σε ενα θειο μου,γυρισα πριν κανα μηνα.μπορω να ξαναφυγω τωρα η θα φανει παριεργο αν ξαναμπω ΗΠΑ σε τοσο μικρο χρονικο διαστημα και με στειλουν πισω?δευτερων το διαστημα που ειμουν εκει εκανα μια σχεση με αμερικανιδα πολιτη,ειναι διατεθημενη να κανουμε ενα γαμο για να μου δωσει πρασινη καρτα,αυτο ποσο χρονο περιπου χρειαζετε και οσο θα περιμενω να βγει η πρασινη καρτα θα μπορω να εργαστω νομιμα στις ΗΠΑ η θα πρεπει να γυρισω ελλαδα?σ ευχαριστω προκαταβολικα

    • Δεν είμαι βέβαιος πώς θα φανεί αν ξαναμπείς στις ΗΠΑ τόσο σύντομα. Το πιθανότερο είναι να σε αφήσουν να μπείς αλλά να σου μειώσουν τη διάρκεια παραμονής αυτή τη φορά.

      Αν παντρευτείς Αμερικανίδα πολίτη, θα λάβεις άδεια εργασίας σχετικά σύντομα (δηλαδή θα μπορείς να εργάζεσαι όσο περιμένεις για την πράσινη κάρτα). Τέτοιοι γάμοι όμως είναι επισφαλείς. Η «σύζυγος» μπορεί να καταγγείλει την υπόθεση στις αρχές και να βρεθείτε κατηγορούμενοι κι οι δύο. Η μεν πολίτης μπορεί να την γλυτώσει με κανένα πρόστιμό. Εσύ με απέλαση και αποκλεισμό από τις ΗΠΑ.

      • Για είσοδο με το visa waiver, ο συνοριοφύλακας δεν έχει την διακριτική ευχέρεια να σου δώσει μειωμένο χρόνο άδεια παραμονής στις ΗΠΑ. Θα πρέπει είτε να σε αφήσει να μπεις για 90 μέρες ή μέχρι τη λήξη του διαβατηρίου ή να μην σου επιτρέψει την είσοδο. Μόνη εξαίρεση όταν ξαναέρχεσαι ΗΠΑ από Καναδά/Μεξικό/Καραιβική. Όταν έρχεσαι με βίζα αντίθετα δεν ισχύει το παραπάνω.

  41. Καλησπέρα,Θα ήθελα και εγω με τη σειρα μου να ρωτήσω σχετικά με το ποια πρεπει να ειναι η συχνότητα της επίσκεψης ως τουρίστας στης ΗΠΑ. Ταξιδεψα πριν χρονια με τουριστικη βιζα-δεν συναντησα καποια δυσκολια στην συνεντευξη-ισα ισα μου φανηκε παρα πολυ τυπικη και συντομη η ολη διαδικασια.Μου χορηγησαν Βιζα για 10 χρονια με μεγιστο χρονο παραμονης τους 6 μηνες σε καθε ταξιδι. Την πρωτη φορα που πηγα εκατσα 2 μηνες γυρισα και μετα 2 μηνες ξαναπηγα. Εκει ηταν που συναντησα και μερικα προβληματα και φανταζομαι δικαιως γιατι ηταν συντομο το διαστημα.Τελικα αντι για 1 μηνα και 15 μερες που ειχα σχεδιασει μου δωσαν ενα μηνα.Μικρο το κακο απλα χρειαστηκε να πληρωσω διαφορα στο αεροπορικο της επιστροφης.Ηθελα να ρωτησω υπαρχει όριο απο τη μια επισκεψη στην αλλη;δηλαδη μεσα σε εναν χρονο ποσες φορες μπορεις να κανεις ενα ταξιδι; Υπαρχει κανενα καταστατικο ή ειναι απλα στην κριση του Υπαλληλου του αεροδρομιου; Το καλοκαιρι του 2013 ισως ξαναπαω για κανενα μηνα-η τελευταια μου επισκεψη ήταν τον Οκτωβριο του 2009-Θα έχω πάλι κάποιο πρόβλημα;

    • Εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του ελεγκτή διαβατηρίων. Πάντως αν το τελευταίο σου ταξίδι ήταν το 2009 και ξαναπάς το 2013 με την ίδια 10ετή βίζα, δεν πιστεύω να υπάρξει πρόβλημα.

      • Nαι το τελευταιο ταξιδι ηταν τον Οκτωβριο του 2009 και μαλλον αν βολεψει για καλοκαιρι του ’13 με βλεπω παλι-χωρις απροοπτα ελπιζω.
        Ευχαριστω πολύ!

  42. Εισαστε ενα δωρο αυτη τη στιγμη για εμενα. Ωστοσο διαβαζω ποσο δυσκολο ειναι και ποσο χρονοβορο. Εγω νομιζα οτι το προβλημα ηταν να παρω την αποφαση, αλλα τελικα το προβλημα ειναι αν με δεχτουν και οχι αν θελω εγω να παω 🙂 . Ειμαι ελ. επαγγελματιας και σκεφτομαι να μεταναστευσω στην Αμερικη ωστοσο δεν θελω να σταματησω εδω την επιχειρηση μου. Τουλαχιστον μεχρι να δω τι θα γινει. Εχω θειους, υπαρχει εργασια και σπιτι για εμενα. Ωστοσο δεν θα ηταν καθολου κακη ιδεα να σπουδασω εκει ετσι ωστε να γινει πιο ευκολη η μεταβαση μου. Μπορειτε να μου πειτε τι ακριβως πρεπει να κανω? Διαβασα οτι πρεπει να παρω F1. Πως γινεται αυτο? Βρισκω τη σχολη που με ενδιαφερει, κανω αιτηση και περιμενω πρωτα την εγκριση και μετα κανω αιτηση για F1? Kαι φυσικα αφου χρειαζεται αιτηση, πρεπει να δωσω εξετασεις, συζηταμε για τον επομενο χρονο να εχω απαντηση απο το college. Σωστα? Δηλαδη το σκεφτεσαι σημερα και πηγαινεις μετα απο 1 χρονο και παλι οχι σιγουρα… Εξαιρετικα δυσκολο! Εχω απογοητευτει δε σας το κρυβω. Εσεις πηγατε για σπουδες οπως μας λετε. Τι μου προτεινετε? Ειμαι graphic designer και ελεγα να κανω εκπαιδευση πανω σε αυτο ή παρεμφερη με την ειδικοτητα μου κλαδο. Ξεχασα να γραψω οτι ειμαι 35 ετων ελπιζω να μην υπαρχουν ορια ηλικιας και στις σπουδες.

    • Να αρχίσουμε από τα εύκολα: όρια ηλικίας στις σπουδές δεν υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι το κόστος των σπουδών.

      Η διαδικασία είναι σχετικά απλή: βρίσκεις τη σχολή που σ’ ενδιαφέρει, κάνεις αίτηση. Αν σε δεχτούν, σου χορηγούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να βγάλεις φοιτητική βίζα (F1). Η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο γίνεται με βάση τα επιτεύγματά σου (πχ βαθμούς λυκείου, πρώτου πτυχίου, κτλ), συστατικές επιστολές, δοκίμιο που γράφεις εξηγώντας τα σχέδιά σου και τα κίνητρά σου, κ.ά. Επιπλέον θα χρειαστείς πιστοποίηση γλωσσομάθειας (πχ TOEFL), αξιολόγηση λυκειακών γνώσεων (SAT) αν ενδιαφέρεσαι για προπτυχιακά, ή αξιολόγηση πανεπιστημιακής κατάρτισης (πχ GRE, LSAT, κτλ) αν ενδιαφέρεσαι για μεταπτυχιακά. Οι προϋποθέσεις αυτές διαφέρουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο.

      Μια ιδέα, ειδικά για εφαρμοσμένες τέχνες, θα ήταν να κοιτούσες προγράμματα σε community colleges κοντά στο σπίτι των συγγενών σου. Αυτά είναι παρομοια με τα δικά μας ΤΕΙ, αλλα διετούς φοίτησης. Είναι σχετικά φτηνά. Πολλά community colleges είναι εξαιρετικά σχολεία και τελειώνοντάς τα μπορείς να συνεχισεις στο 3ο έτος ενος πανεπιστημιακού προγράμματος.

      Να σημειώσω πάντως ότι προϋπόθεση για να εκδοθεί η φοιτητική βίζα είναι η δυνατότητά σου να επιδείξεις οικονομική επάρκεια που να καλύπτει τα έξοδα διαμονής, διατροφής, σπουδών, και επιστροφής στην Ελλάδα. Συνήθως απαιτούνται εγγυητικές επιστολές από τράπεζες ή βεβαιώσεις συγγενών που θα σε φιλοξενήσουν, με συνημένα στοιχεία για την οικονομική τους επάρκεια να σε συντηρίσουν.

      • Σε ευχαριστω πολυ για την αμεση και κατατοπιστικη σου απαντηση. Εχω και αλλες ερωτησεις. Ο θειος μου μπορει να με καλεσει για εργασια ως εξειδικευση σε καποιο τομεα και εχει διαθεση να το κανει. Εσυ ποιο τροπο πιστευεις οτι πρεπει να επιλεξω ως καλυτερο? Μεσω σπουδων ή μεσω της εργασιας? Βασικα σκεφτηκα τις σπουδες επειδη δεν ηθελα να βαλω σε τετοια διεργασια τον θειο μου. Αλλα θα ηθελα τη γνωμη σου. Ευχαριστω ξανα.

        • Αν ο θείος σου έχει τη δυνατότητα να σου προσφέρει εργασία και βάση αυτής της προσφοράς να αποκτήσεις μεταναστευτική ιδιότητα, τότε αυτή είναι κι η καλύτερη επιλογή.

          Υπάρχει μια διαδικασία κατά την οποία ο εργοδοτης να κληθεί να αποδείξει πως παρέχοντάς σου θέση εργασίας δεν στερεί εργασία από Αμερικανό πολίτη ή μόνιμο κάτοικο με τα ίδια τυπικά προσόντα. Εδώ θα πρέπει ο εργοδότης να δώσει προσοχή — οι υπηρεσίες ενός έμπειρου δικηγόρου είναι απαραίτητες.
          Οι σπουδές κοστίζουν, διαρκούν 2-4 χρόνια, και στο τέλος δεν είναι βέβαιο αν θα βρεις δουλειά. Η προσφορά εργασίας από τον θείο σου ίσως να είναι η βολικότερη οδός όσον αφορά οικονομικές και άλλες επιβαρύνσεις.

          Όπως καταλαβαίνεις τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Στη διαδικασία για άδεια εργασίας μπορεί να κριθεί πως υπάρχουν Αμερικανοί πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι με τα ίδια προσόντα και συνεπώς δεν συντρέχουν λόγοι για πρόσληψη αλλοδαπού. Με τις σπουδές, μπορεί να βγεις σε χρονιά που η αγορά εργασίας είναι κορεσμένη στο αντικείμενό σου. Από τις δύο επιλογές πάντως, προσωπικά θα διάλεγα την προσφορά εργασίας από τον συγγενή. Από τη στιγμή που μπορεί να γίνει νομότυπα και σύννομα, θα σου ανοίξει πολλούς ορίζοντες.

          • Aυτο βλεπω και εγω, οτι η καλυτερη οδος ειναι αυτη της προσφορας εργασιας απο το θειο μου. Εχει αρκετη φασαρια βεβαια για εκεινον και θα ηθελα να την αποφευγαμε, αλλα δεν υπαρχει καλυτερος δρομος. Ειμαι και τυχερη γιατι εχω αυτον τον δρομο. Θα μπορουσα να μην ειχα τιποτα. Λεωνιδα σε υπερ ευχαριστω! Μου ελυσες παρα πολλες αποριες, μακαρι να μπορουσα να ανταποδωσω. Πριν σε “αποχαιρετησω” αφου πλεον με υπερκαλυψες, θα ηθελα να πω τη γνωμη μου για την κληρωση και να ακουσω και τη δικια σου. Το να παρεχουν καποιες πρασινες καρτες ως δωρο, σιγουρα ειναι κατι, αλλά δεν θα ηθελα να δωσω τα στοιχεια μου γιατι νιωθω οτι θα εχουν πληροφορια για εμενα οτι εχω προδιαθεση να φυγω ως μεταναστης.. (αφου ζηταω πρασινη καρτα) οποτε δεν ξερω τι θα μπορουσα να αντιμετωπισω στη πρεσβεια τους αν θελησω να ταξιδεψω ως τουριστρια. Δηλαδη, ισως ειναι ενας τροπος να γνωριζουν πληροφοριες για εμας μεσω της κληρωσης! Μπορει να κανουν καποιες δωρο.. αλλα κερδιζουν περισσοτερα .. Γνωμη μου και ελπιζω να μην ειμαι πολυ καχυποπτη. Λεωνιδα σε ευχαριστω παρα πολυ.

  43. καλησπέρα,
    Καταρχήν μπράβο για το άρθρο σου αν και τους περισσότερους απο εμάς που θέλουμε να έρθουμε Αμερική ,ομολογώ πως μας απογοήτευσε…
    Βασικά θα ήθελα να μου λύσεις αν γίνεται 2 απορίες:
    α) αν θελήσω να έρθω στην Αμερική ως διδακτορική φοιτήτρια στα οικονομικά πρέπει να πληρώσω τα δίδακτρα των πανεπιστημίων ή θα έχω απολαβές από εκείνους για την έρευνα και τη διδασκαλία.Γνωρίζεις site αμερικάνικα που μπορώ να ενημερωθώ για πανεπιστήμια και τι προϋποθέσεις χρειάζονται?
    β) στέλνοντας αιτήσεις σε διάφορες Αμερικάνικες εταιρίες έβλεπα ως επιλογή για working status ΤΝ-permit,F1 visa και EAD,μπορείς να μου εξηγήσεις τι περίπου είναι και αν γίνεται να τα έχει κάποιος ώστε να δουλέψει σύντομα και να μην περιμένει τη Visa? Επιπλέον, αν υποθέσουμε πως δεν θέλουμε να μας κάνουν χορηγία για τη visa ,αλλά να πληρώσουμε εμείς τα χρήματα για την εκδοσή της,υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για εργασία ή και πάλι πρέπει να απευθυνθούμε σε πολύ μεγάλες εταιρίες?

    Σε ευχαριστώ πού

    Εύα

    • Εύα θα σου απαντήσω λίγο βαστικά επειδή είμαι μεταξύ επαγγελματικών συσκέψεων, αλλά θα επανέλθω με λεπτομέρειες στις οποιες ερωτήσεις έχεις στη συνέχεια.

      Τα περισσότερα καλά σχολεία πληρώνουν τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και καλύπτουν τα δίδακτρά τους. Αυτό λέγεται teaching assistantship ή research assistantship ή fellowships αναλόγως με το έργο που θα κληθεις να παράσχεις. Οι θέσεις αυτές (ουσιαστικά βοηθών) είναι περιζήτητες και εξαιρετικά ανταγωνιστικές. Καλοί βαθμοί, δυνατές συστατικές επιστολές, υψηλή επιδοση σε GRE και άλλα tests, και υποσχόμενο βιογραφικό (πχ, που να δείχνει πως έχεις κάνει έρευνα με κάποιον καθηγητή στο προπτυχιακό σου ή πως έχεις 1-2 αρχικές δημοσιεύσεις σε συνέδρια ή επιστημονικά έντυπα).

      Σε γενικές γραμμές οι θέσεις αυτές καλύπτουν διδακτρα και σου πληρώνουν μηνιαίο μισθό από $800 ως $2000 αναλόγως του πανεπιστημίου, προγράμματος, περιοχής, κτλ.

      Το κάθε πρόγραμμα έχει τα δικά του κριτήρια και τα περιγράφουν στα websites τους. Για τα περισσότερα, κοινή προϋπόθεση είναι η γλωσσική επάρκεια (TOEFL) και το GRE.

      Για τις βίζες που ρωτάς: η TN αφορά κατοίκους Μεξικού και Καναδά που εντάσσονται στις προβλέψεις της συνθήκης NAFTA (North America Free Trade Agreement). Η F1 είναι η φοιτητική βίζα δεν μπορείς να εργαστείς (νομίμως) με αυτή. Τελειώνοντας τις σπουδές σου όμως μπορείς να ζητήσεις προσωρινή άδεια εργασίας (πχ Optional Practical Training) ώστε να εφαρμόσεις τις γνώσεις σου σε πρακτικό πεδίο εργαζόμενη σε σχετικό αντικείμενο. Η άδεια αυτή σου χορηγεί ένα EAD (Employment Authorization Document) το οποίο σου επιτρέπει να εργαστείς νομίμως αλλά για περιορισμένο διάστημα (νομίζω, το πολύ 18 μήνες αλλα πρέπει να το ξανακοιτάξω). Το καλό είναι πως μέσα στους 18 αυτούς μήνες μπορείς να κάνεις αίτηση για άλλη βίζα, την H1, που θα σου επιτρέψει να συνεχίσεις δουλειά και να ξεκινήσεις διαδικασίες για πράσινη κάρτα.

      Το ποιος πληρώνει τα έξοδα της βιζας δεν κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά την ελκυστικότητά σου ως εργαζόμενη.

      • Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον σύντομο χρόνο ανταπόκρισης σου καθώς και για τις πληροφορίες που μου έδωσες. Αν μπορείς όταν έχεις χρόνο σε παρακαλώ ενημερώσε με περαιτέρο για το θέμα των σπουδών.Προσωπικά είμαι απόφοιτη ΜΒΑ του ΟΠΑ (οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών) με βαθμό πτυχίου 8,3,προυπηρεσία 8 ετών σε επιχειρήσεις και έχω τη δυνατότητα να ζητήσω συστατικές επιστολές από πολύ καταξιωμένους καθηγητές του πανεπιστημίου. Το αρνητικό είναι πως δεν έχω κάνει κάποια δημοσίευση και πως το μόνο που έχω κάνει σαν έρευνα ήταν για το προπτυχιακό μου στο Marketing του ΤΕΙ Αθήνας.
        Όσον αφορά το TOELF και το GRE θεωρώ πως με μελέτη μπορώ να τα έχω σε σύντομο χρονικό διάστημα.
        Θεωρείς πως μπορώ να τα καταφέρω με τα εν λόγω δεδομένα;Υπάρχουν συγκεκριμένα sites που μπορώ να ενημερωθώ και αν ναι μπορείς να μου προτείνεις κάποια;
        Συγνώμη για την ταλαιπωρία αλλά δυστυχώς δεν έχω γνωστούς στην Αμερική που μπορούν να με κατατοπίσουν καλύτερα.
        Επιπλέον αν θελήσω να πάω Καναδά χρειάζεται αντίστοιχα Visa και όλα τα υπόλοιπα;

        Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σου

        Εύα

  44. kalispera .rVrika anthropo o opoios mou etimazei ta xartia gia work visa kai tha kanei kai asfalish.Ithela na rwtisw arxika an tha exw kapio provlima me thn anavolh toy stratoy (2019).Epishs mou lei pws tha mou sthlei thn prosklhsh 2 mines prin na figw gt alios tha einai akirh ,; mipos tha prepi na thn stilei nwritera gia thn egkrish ;;efxaristw

    • Δεν επαρκούν οι πληροφορίες που προσφέρεις για να μπορέσω να βοηθήσω.

      Για παράδειγμα: ο άνθρωπος που βρήκες με ποιά ιδιότητα θα σου στείλει πρόσκληση; Τι εννοεί ως πρόσκληση (για άδεια εργασίας όπως η H1, αυτό που απαιτείται είναι προσφορά εργασίας και labor certification).

      Γενικά πάντως ο στρατός δεν είναι πρόβλημα όσον αφορά τις ΗΠΑ· δηλαδή δεν θα σου αρνηθούν βίζα (αν έχεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά και προσόντα) επειδή έχεις στρατολογικές εκκρεμότητες.

  45. kalispera tha perasw apo interview tin erxomeni evdomada gia f1 visa mipws kserete ti erwtiseis kanoyn ??? ( exw suggeneis stin ameriki tha paiksei arnitika auto)

    • Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία. Οι συγγενείς δεν παίζουν αρνητικό ρόλο στη συνέντευξη για F1. Βέβαια, μην πας και πεις στον προξενικό υπάλληλο, ξέρεις έχω συγγενείς και θα μείνω εκεί μετά το τέλος των σπουδών μου! Η συνέντευξη αφορά τις προθέσεις σου για μετανάστευση στις ΗΠΑ. Ο προξενικός υπάλληλος θέλει να διαπιστώσει πως αντιλαμβάνεσαι τους όρους της βίζας, να επιβεβαιώσει πως έχεις τα οικονομικά μέσα για τις σπουδές, πως έχεις κίνητρα και σχέδια να επιστρέψεις στην Ελλάδα μετά τις σπουδές σου, και γενικώς να βεβαιωθεί πως εισαι bona fide (καλόπιστος) υποψήφιος φοιτητής. Αν και θεωρητικά μπορεί να σου αρνηθεί τη βίζα, δεν έχω ακούσει περίπτωση Έλληνα φοιτητή που να πήγε με I20 στο προξενείο και να μην έλαβε βίζα.

  46. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για όλες τις πολύτιμες πληροφορίες που μας προσφέρεις! Θέλω πολύ να μεταναστεύσω κι εγώ στην Αμερική ,κι αν γίνεται (επειδή υπάρχει ένα πολύ προσωποικό ζήτημα) να μιλάγαμε εκτός ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ , εκ των προτέρων, καλή συνέχεια.

  47. Λεωνίδα καλησπέρα και συγχαρητήρια γι αυτά που γράφεις. Είμαι 24 χρονών και θέλω να ζήσω Αμερική και να εργαστώ εκεί. Τέλειωσα με τις σπουδές αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στην Αμερική κυρίως λόγω του κόστους. Επιπλέον είμαι μουσικός και θα ήθελα να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις αν βρω κάποια μπάντα εκεί από εδώ από την Ελλάδα αν μπορώ να βγάλω καλλιτεχνική βίζα? Που έχω ακούσει ότι υπάρχει απλά δεν ξέρω πόσο διαρκεί. Σε ευχαριστώ εκ των προταίρων. (Οποιαδήποτε άλλη λύση για να πάω θα βοηθούσε….έχω σκεφτεί και να δουλεύω στο πανεπιστήμιο ως καθαριστής για να βγάζω τα δίδακτρα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο δυνατό είναι αυτό).

    • Η P visa χορηγείται σε αναγνωρισμένους καλλιτέχνες ή αθλητές και τους επιτρέπει να εργαστούν προσωρινά στις ΗΠΑ. Στην περίπτωσή σου θα πρέπει να είσαι μέλος αναγνωρισμένου μουσικού συγκροτήματος για να λάβεις την P visa — ετησίως χορηγούνται 25.000 τέτοιες βίζες. Τα κριτήρια αναγνωρισιμότητας είναι αρκετά αυστηρά. Με P βίζα στο παρελθόν είχε επισκευτεί τις ΗΠΑ ο Νταλάρας, η Αλεξίου, κι ο Ξαρχάκος, οπότε καταλαβαίνεις για τι βαθμό αναγνωρισιμότητας συζητούμε.

      Η εργασία στο πανεπιστήμιο, ας πούμε ως καθαριστής, δεν φτάνει για να σε καλύψει. Το πολύ να σου επιτρέψουν να εργαστείς για 20 ώρες τη βδομάδα — αν σου επιτρέψουν να εργαστείς με τη φοιτητική βίζα. Την οποία όμως δεν θα σου χορηγήσουν αν δεν τεκμηριώσεις οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθεις στα έξοδα σπουδών και διαβίωσης.

      Ο καλύτερος τρόπος για να σπουδάσεις στις ΗΠΑ είναι να επιδιώξεις ένα assistantship από το πανεπιστήμιο. Αυτό θα σου καλύψει δίδακτρα και θα σου πληρώνει κι έναν μικρό αλλά επαρκή μισθό. Όπως καταλαβαίνεις αυτές οι θέσεις είναι λίγες και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός.

  48. ποια ειναι τα κριτηρια για p visa;εκτος απο το απο το να εισαι αναγνωρισμενος καλλιτεχνης;επισης τι χαρτια και δικαιολογητικα χρειαζομαι;

  49. ποια ειναι τα κριτηρια αναγνωρισιμοτητας γιαp visa

  50. ποια ειναι τα κριτηρια αναγνωρισιμοτητας για p visa;και τι χαρτια και δικαιολογητικα χρειαζομαι;

Comments are closed.